Вхід | Реєстрація

Купити якісні пельмені – все одно що виграти у лотерею

У 2009 році фахівці ДП «Полтавастандартметрологія» та Кременчуцької філії провели 4 перевірки додержання стандартів, норм і правил при виробництві, зберіганні та оптовій реалізації пельменів у 4-х суб'єктів господарювання. Результати перевірок свідчать про те, що придбавши напівфабрикат споживач мимоволі стає учасником лотереї з якості. А шанси купити справді якісний товар приблизно 50Х50 – або купиш, або ні. Наприклад, партія пельменів м'ясних «Російських», розфасованих в полімерні пакети масою 500 г виробництва ТОВ «Агроліс Сервіс» була забракована відразу за кількома показниками.
По-перше, фактично це не пельмені, а равіолі, бо масова частка фаршу до маси пельменя склала лише 39 %, а мала б бути не менше 50. По-друге, маркування: не повний склад продукції (виробник «забув» вказати, що додав шпик, цукор, воду...), не вказано адресу виробництва, номер партії, умови зберігання, невірно вказаний штриховий код, енергетична цінність, не нанесені маніпуляційні знаки і т.д. По-третє, невідповідність за фізико-хімічними показниками: завищена масова частка жиру в фаршеві пельменів (за НД має бути не більше 26,0 %, а фактично – 30,5 %; шпик дешевший за м’ясо, що тут скажеш?). І нарешті мікробіологія: у пельменях виявлено Staphylococcus aureus (стафілококи) та бактерії групи кишкової палички (ні те, ні інше за НД не допускається), значно завищена кількість МАФАМ (мезофільних аеробних факультативно-анаеробних мікроорганізмів), а це може бути небезпечним для здоров’я людини!
Також встановлено, що перевірена партія вагових пельменів заморожених м’ясних «Козацькі» виробництва КП «Полтавський м’ясокомбінат» за результатами зовнішнього огляду, органолептичної оцінки, фізико-хімічних та мікробіологічних випробувань відповідала вимогам нормативного документу. І перевірка на оптовому складі ФОП Карлик Б.З. (м. Кременчук) показала, що партія пельменів із свининою «XXL» в п/п плівці масою нетто 0,8 кг (виробник ФО-П Волхов В. І., м. Одеса) також відповідала вимогам НД.
У ПП Маюрова В. В. (м. Полтава) в результаті зовнішнього огляду, зважування та випробувань за органолептичними, фізико-хімічними, мікробіологічними показниками було встановлено, що партія пельменів м'ясних із свинини та яловичини заморожених, фасованих в полімерні пакети масою нетто 0,9 кг, також не відповідала вимогам ДСТУ 4437:2005 «Напівфабрикати м'ясні та м’ясо-рослинні посічені. Технічні умови». На маркуванні споживчої та транспортної тари не вказано номер партії, склад напівфабрикату зазначено не у порядку переваги складників, не вказано термін придатності продукції при температурі мінус 5ºС та мінус 10ºС, відсутній штриховий код згідно з вимогами EAN тощо. І знову ж таки масова частка фаршу до маси пельменя склала 43,6 %, коли мала б бути не менше 50. Це звичайно абсолютно безпечно, але неприємно. Якби цей напівфабрикат називався равіолі, то претензій до нього не було б, проте назвавши свою продукцію пельменями виробник мав би подбати щоб фаршу в них було не менше половини, як цього вимагає нормативний документ.
Якщо ж споживач сподівається, що пельмені домашнього приготування будуть кращими, то тут його також чекає розчарування – фарш теж може бути неякісним. Наприклад, при перевірці ЦОТ «Метро Кеш енд Кері № 25» (с. Супрунівка Полтавського р-ну) було виявлено партію напівфабрикату м’ясного посіченого охолодженого «Фарш свинячий», яка не відповідала вимогам технічних умов на цю продукцію. Масова частка вологи була завищена на 15,7 % (навряд чи комусь хочеться купляти воду за ціною м’яса!). Окрім цього фарш «не вклався» в нормативи і за мікробіологічними показниками (виявлено завищений вміст МАФАМ).
І це при тому, що на підприємствах час від часу фіксують й інші порушення. Наприклад, може бути незадовільно організований вхідний контроль сировини чи готової продукції за певними показниками (мікробіологічними, фізико-хімічними, показниками безпеки); можуть бути використані неповірені засоби вимірювальної техніки (а як можна визначити масу фаршу, якщо ваги показують неточно?); чи бути відсутнім експлуатаційний дозвіл державної санітарно-епідеміологічної служби; не завжди виконуються вимоги «Санитарных правил для предприятий мясной промышленности» щодо контролю змивів з технологічного обладнання, інвентарю, виробничої тари, санітарного одягу, рук робітників тощо.
Звичайно, за результатами перевірки підприємства отримують приписи про усунення порушень додержання стандартів, норм і правил, про заборону реалізації продукції, штрафи... Але загальна картина на ринку напівфабрикатів залишається не дуже втішною.
Тож, при купівлі пельменів, равіолі чи інших напівфабрикатів, споживачеві варто уважно ознайомитися з маркуванням і при виникненні найменшого сумніву - відмовитися від цього товару, обравши щось інше.

Автор: www.regionnews.poltava.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
18 грудня 2009, 15:09 | Кременчук | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації