Вхід | Реєстрація

А діти ж не винні

А діти ж не винні

Прочитав оце днями на «ехівському» сайті кілька коментарів із критикою на свою адресу. Кілька користувачів написали і погодились один з одним щодо того, що, мовляв, не той уже став Філоненко. Кажуть, що чи то налякали його, чи приручили, чи, найвірогідніше, купили. Але не той. Не критикує гостро владу, не нищить «регіоналів», не розвінчує корупцію і міліцію і так далі, і тому подібне.

Напевне, де в чому відвідувачі сайту праві. Дійсно, неозброєним оком помітно, що «ЕХО» стало менше уваги приділяти політиці, отже, і критиці як діючої влади, так і тих, хто прагне нею стати. Щоправда, пов’язано це зовсім не з якимось страхом, купівлею-продажем душі та іншими нісенітницями.

А пов’язана така тенденція з двома головними чинниками. По-перше, українська політика є нецікавою. Там немає нових, свіжих, нехай і суперечливих, ідей, немає неординарних особистостей, відсутній елемент несподіванки. Навіть «гучні» кримінально-політичні процеси над Тимошенко і Луценком були прогнозованими. Вони ж хотіли у свій час посадити Колєснікова, Шуфрича і ще купу своїх опонентів? Хотіли! Не змогли — це інша справа. А тепер опоненти, прийшовши у владу, посадили їх. Потім влада зміниться і саджатимуть уже біло-блакитних. Якщо, звичайно, прізвище у нового президента буде не Ющенко.

Є ще й другий чинник. Це впевненість у тому, що головна причина всіх негараздів у нашому суспільстві зовсім не у неефективній, корумпованій чи непрофесійній владі. Головна причина — у свідомості, у головах людей, які не є цією владою, не чиновників або депутатів. Так, вони, владоможці, ці люди в кріслах і з печатками, часто-густо бувають занадто сріблолюбивими, самовпевненими або просто не надто розумними і ерудованими. Ця біда є. Але ж їх хтось такими зробив, дав можливість бути впевненими у власній непогрішимості і безкарності. Ще вчора чи позавчора ті люди були рядовими інженерами, вчителями або медиками. А отримали посаду і миттєво перевтілилися у таких собі господарів. «Господарів» району, міста, лікарні чи школи. Учора чоловік ще ходив, а сьогодні він уже летить над землею. Бо він — начальник. А всі інші — дурні, холопи, черв’яки земляні. Дуже цікаво порівнювати вигляд вітчизняних бюрократів з їх європейськими колегами. Дивишся телевізійний сюжет — виступає якась імпортна жіночка. На ній ні коралів, ні рюшечок, ні слідів пілінгу чи ботоксу. А чого ж її показують, чого вона виступає? Виявляється, вона — міністр в уряді Фінляндії. Чи Голландії, чи Чехії, чи Данії.
Інша справа — наші. Тільки отримав посаду — «блєстящій» костюм, лакові туфлі, це якщо чоловік, або  кілограм золота і фарби, якщо посадовець — жінка. Бо — господар, усі повинні бачити, хто «пливе над землею».

Та все ж, повторюся, ці люди не винні. Їх такими зробили. І зробили, хоч ображайтесь, хоч ні — ми, люди без посад і портфелів чи портфельчиків.

Днями отримав черговий доказ на користь цієї теорії. Дзвонить жінка, мешканка Кобеляк. Представляється і розповідає про свою проблему. Мовляв, директор однієї з шкіл примушує батьків своїх учнів купляти якісь спеціальні щоденники. Зміст цих щоденників нічим особливим не вирізняється, а ціна вдвічі вища від інших. Також жінка розповідає про інші види поборів, які практикуються у цьому навчальному закладі. Батьки то на якийсь паркан гроші здають, то на вікна, то «скидаються» по кілька сотень на подарунки вчителям і директору. Скаржниця, розповівши про все це, питає, чи може газета взятися за цю тему. Відповідаю, що може і хоче. Це — скандально, цікаво і головне — може принести якусь користь людям, якщо після оприлюднення інформації побори з батьків припиняться. Пропоную жінці зустрітися, розповісти про все детальніше, хоча б дати можливість побачити і сфотографувати злощасні щоденники. І тут відбувається вже звична метаморфоза. Ніхто так і не передзвонив, ніхто ні з ким не зустрівся, доказів не продемонстрував. Жінка, правда, вже в телефонній розмові зазначила, що не надто прагне афішувати свою особу. Чому? Головний і єдиний аргумент — боїться за свою дитину. Їй, дитині, ще вчитися, і з нею може щось статися.

Уява зразу малює страшну картину: шкільний підвал, скрізь кров, чути стогін закатованих дітей. Директор школи разом із завучами особисто розстрілюють непокірних. Інших учнів, для профілактики, січуть різками і луплять бейсбольними битами прямо на шкільному повір’ї. Ну, справжнісінький фільм жахів та й годі!
Дурниця, скажете? Хворобливі фантазії? Так! А чого тоді боїтеся, чого мовчите? Чому, вже заплативши податки, несете й несете гроші в ту школу? А-а-а, забув, — за дітей боїтеся. Їм же ще жити у цьому скаліченому світі. І потрібно швидко їх відповідним чином скалічити, зробити такими собі вічнопосміхненими «гуімпленами»*. Сьогодні  дитині потрібен атестат, завтра — диплом, післязавтра — робота в райдержадміністрації чи ще якійсь трясці. А щоб усе це мати, потрібно бути нагнутим «гуімпленом».

Отак воно й триває з року в рік, з десятиліття в десятиліття. Мовчимо, боїмося, даємо хабарі. Бо все — для дітей. Тьфу, гидко та й годі. То що, виходить, діти у всьому винні? Чи таки їх батьки? Можливо, таки потрібно спробувати не боятися, не «скидатися», написати заяву в прокуратуру чи хоча б надати докази журналістам? А тоді й подивитись, чи гнобитимуть Вашу дитину, чи виженуть зі школи, чи хоча б слово криве на її адресу скажуть.

Тут, звичайно, потрібно наводити приклади. А то скажуть — таке патякає, сам би спробував.

Колись одній дитині, яка вчилась у тій школі, про яку розповідають всілякі жахіття, наказали постригтися. Мовляв, задовгі кучері носиш. Дитина прийшла додому і запитує батьків: «Що робити?» Їй і розповідають, що для початку потрібно попросити для прочитання статут школи, де повинні бути чітко вказані норми щодо довжини волосся. А потім поцікавитись у директора, чи хто там цим завідує, чому дівчаткам можна носити довге волосся, а хлопчикам — ні? І як такі норми відповідають вимогам гендерної рівності. І так далі, і тому подібне. Дитина вислухала, запам’ятала і видала все це в школі. Статуту її не показали, про гендерну рівність дискутувати не стали, а натомість викликали в школу батьків. І була тиха і спокійна розмова з директором. Без криків, катувань і тим більше — розстрілу  непокірного учня та його батьків. Учень так і не постригся. Але, о диво, продовжував спокійно ходити до школи.

До речі, дитина задала батькам ще одне запитання: «А якщо в статуті школи  дозволена довжина волосся в учнів прописана? Якщо все законно у вимогах вчителів?» І отримала відповідь: «Ось тоді підеш і пострижешся!»

 

*Гуімплен —персонаж роману Віктора Гюго «Людина, яка сміється». Це жертва злочинної організації компрачикосів, яка діяла в Європі кількасот років тому. Компрачикоси  купляли дітей і калічили їх, робили потворами, щоб потім показувати у циркових виставах. Один із видів каліцтва — дітям обрізали м’язи на обличчі і їх рот після цього був постійно розтягнутий посмішкою, від вуха до вуха…



Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
4 травня 2012, 09:43 | Кобеляки | Редакційна


1. chikot / 4 травня 2012, 13:07
Все в око. Гарну породу овець, чи баранів селекціонував товариш Сталін.Маєм, що маєм.
2. Бувалий / 4 травня 2012, 16:31
По прикладу із школою. Біда не втім, що у цієї жіночки вистачило мужності лише на дзвінок по телефону журналісту. Погано те, що всіх решту це або влаштовує, або вони бояться шукати правду у цій системі. І це цілком у нинішніх умовах об*єктивно. І при чому тут те, що у школі дітей після цього не закатують чи виженуть. Це крайнощі. А от успішність дитини і відношення керівництва школи до неї явно не зміниться у кращу сторону. І цього буде досить, щоб на дитині висіло тавро до закінчення школи.
А сигнал про неподобства все-таки пройшов. І не упала б корона з голови, якби журналіст не вимагав доказів від потерпілих, а сам власною персоною добився аудієнції керівництва школи і отримав інформацію від іншої сторони. Змогли ж Ви, Ігоре Миколайовичу, слід віддати належне, розпочати "незручне" розслідування ситуації відходів на промкомбінаті. Чи може проблеми райВНО для Вас табу?
3. Андрей / 4 травня 2012, 19:01

Адміністрація:
Коментар видалено за порушення п.2.1 Правил користування сайтом
4. Костя / 4 травня 2012, 19:05
Да.. про кров тільки неадекватна людина писати буде..Андрію погоджуюсь.
5. Дід Петро / 4 травня 2012, 19:46
Дійсно, Філоненко вже не той.
Сам виступає проти екстрасенсів, і сам же регулярно друкує їхню рекламу ( різні провидці і провидиці ).
Гроші не пахнуть!
6. New York / 5 травня 2012, 05:24
2. Бувалий пише:
«А от успішність дитини і відношення керівництва школи до неї явно не зміниться у кращу сторону. І цього буде досить, щоб на дитині висіло тавро до закінчення школи. »

Бул шіт!
7. Олексій / 5 травня 2012, 07:18
2. Бувалий пише:
« І при чому тут те, що у школі дітей після цього не закатують чи виженуть. Це крайнощі.»

Дійсно це крайнощі.
Можна наприклад відправити дитину, яка перший день як вийшла після складної операції, за 3\9 земель платити добровільні внески за користування підручниками попередньо довівши її до сліз.
як це колись робив Гамаль ;-)

Змінено 05.05.2012, 07:25
8. Микола Гузченко / 5 травня 2012, 10:54
   Відкрити коментар, який містить ненормативну лексику
5. Дід Петро пише:
«Філоненко вже не той»

Блять, от як зручно шось таке ляпнути...
Якщо зараз не той, то коли був той? Зразок якого року мається на увазі?
Але з редакційною не згоден. Приколупування до неугодних дітей - дуже поширена у школах практика. І якщо халамиднику пофіг, що йому поставлять п’ятірку замість сімки, то для дівчинки-відмінниці дев’ятка за чверть - це справжня трагедія.
Будь-якому вчителю під силу завалити будь-яку неугодну дитину. І довести факт приколупування неможливо. І коли дітям/батькам важливі оцінки, справді легше опустити очі й заплатити.
І підстави для анонімності у батьків є. Хай навіть автору вони видаються смішними.
9. Костя / 5 травня 2012, 14:34
Так само як і самого Філоненка діти не винні що його)!
10. ajavrick / 6 травня 2012, 19:47
Щиро сподіваюся, що шановний автор знає напевно, як саме звучить ім’я літературного персонажу, а ГуіМпленом його нарік набірник тексту (щиро сподіваюся, що такий існує...)
11. Сергій / 6 травня 2012, 21:27
Так, помилка є..."н" - "м".
12. Микола Гузченкo / 6 травня 2012, 23:09
Тю, блін. Я теж був усе життя впевнений, що правильно "ГуіМплен"... Вік учись...
13. Бувалий / 6 травня 2012, 23:50
11. Сергій пише:
«Так, помилка є..."н" - "м".»

Можливо помиляюся, але, здається, мають право на існування обидва варіанти. Зустрічав і раніше як перше, так і друге. В тему досконало не вникав, може, якесь є типово помилкове.
14. Моє / 7 травня 2012, 17:31
Gwynplaine
15. Надія / 7 травня 2012, 22:43
А чому принциповому Філоненку не взятися за 60 га землі Тагадюка ( із оприлюдненої ним дикларації), замля в нас ще непродається та й він же державний службовець, чи це все для "огороду".
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації