Вхід | Реєстрація

Минуло 24 роки з дня завершення війни в Афганістані

Минуло 24 роки з дня завершення війни в Афганістані

15 лютого в Кобеляках відбувся мітинг, присвячений Дню вшанування учасників бойових дій на території інших держав.
Щороку в Кобеляках віддають глибоку шану усім солдатам та офіцерам, рядовим і генералам, яким судилося пройти вогняне горнило бойових дій в Республіці Афганістан та інших «гарячих точках» світу.
П’ятнадцятого лютого, зранку, біля пам’ятного знака загиблим воїнам-інтернаціоналістам зібрались безліч кобелячан, аби теплими словами вдячності подякувати нашим землякам, ветеранам локальних війн, за чесне виконання військової присяги при виконанні інтернаціонального обов’язку в інших державах.
Першим до мікрофону вийшов голова Кобеляцької райдержадміністрації Анатолій Таранушич.
— Сьогодні виповнюється рівно 24 роки з того дня, коли закінчилась афганська війна. Якщо говорити про статистику, то з мільйону хлопців та дівчат, які пройшли афганську війну, 160 тисяч — українці. Ще сумніша статистика загиблих. 15 тисяч колишніх воїнів радянської армії загинули в Афганістані. Із них майже кожен четвертий — українець. На превеликий жаль, 81 загиблий — це колишні жителі Полтавської області. З них п’ятеро — наші земляки. Сьогоднішня дата об’єднала не тільки воїнів-афганців, а й всіх воїнів-інтернаціоналістів, які воювали в «гарячих точках». Це і В’єтнам, і Куба, і Єгипет, і країни Африканського континенту, — сказав голова РДА.
За словами Анатолія Таранушича, на території Кобеляцького району на сьогоднішній день проживають 123 воїнів-афганців. На жаль, 14 з них — інваліди. А 17 з тих, хто пройшов афганську війну не дожили до сьогоднішнього дня.
— Сказались і фізичні рани, і психологічні. Адже далеко не кожен зміг адаптуватись після тієї страшної війни, — зазначив Анатолій Олексійович. — Сьогодні, говорячи про всіх афганців Кобеляччини, я хотів би сказати, що вони є взірцем для нашого підростаючого покоління. Так треба жити на світі, аби не було соромно за свій прожитий життєвий шлях. Нашій молоді є з кого брати приклад, — підсумував голова райдержадміністрації.
Голова районної ради Юрій Тагадюк свої вітання адресував, в першу чергу, воїнам-афганцям.
— Ви завжди для всіх були і є прикладом мужності та відваги, людьми, для яких обов’язок — це не просто слово, а норма життя, — сказав Юрій Іванович.
Зі словами вітання до присутніх воїнів-афганців звернувся і військовий комісар Сергій Каплатий. Він відзначив той факт, що на сьогоднішній день колишні воїни-афганці не втрачають бойового братства і займають активну життєву позицію, спрямовану на розвиток рідного краю.
Також до мікрофону запросили і голову районної спілки воїнів–інтернаціоналістів  Миколу Тітаренко.
— З кожним роком ми віддаляємося від того дня, коли ми повернулися в свої домівки з тієї страшної війни, — каже Микола Іванович. — Але, на жаль, не кожному пощастило повернутися додому, до рідних. У нашій пам’яті відкарбувалися події тих років і ми пронесемо ці спогади до кінця свого життя.
Після слів виступаючих пам'ять загиблих вшанували хвилиною мовчання. Далі поклали квіти до пам’ятного знаку воїнам-інтернаціоналістам. На цьому мітинг, присвячений Дню вшанування учасників бойових дій на території інших держав, завершився.


Автор: Дарія СТАРОСТІНА


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
15 лютого 2013, 20:16 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації