Чимало батьків купують своїм дітям квас, розфасований у поліетиленові пляшки. Але якщо Ви уважно прочитаєте інформацію на етикетці, то побачите, що з корисним для здоров’я напоєм, виготовленим за традиційною рецептурою, у нього спільна лише назва «Квас». В дійсності ж, це безалкогольний напій, виготовлений за допомогою води, емульсії, яка надає йому відповідного смаку, підсолоджувача та інших харчових добавок синтетичного походження.
Саме зі споживанням таких добавок вчені пов’язують виникнення у малюків модного нині діагнозу «гіперактивність», але, зазвичай, йдеться не про надлишок позитивної енергії, а про підвищену емоційну збудливість, нетерплячість, нервовість, схильність до істерії. Таким дітям, як правило, важко концентруватися на чомусь тривалий час, вони гірше засвоюють навчальний матеріал.
Без «хімічних покращувачів» на жаль, практично не обходиться виробництво більшості цукерок, морозива, тістечок та інших ласощів. Тож не дивно, що за підрахунками науковців, діти, які ще не досягли п’ятирічного віку, вже отримують разом з цими продуктами близько 4-х кілограмів синтетичних харчових добавок!
Чекати, що використання цих речовин в харчовій промисловості повністю заборонять, було б дуже наївним, адже це суперечить світовій політиці демократичного вибору, коли споживач, читаючи інформацію на маркуванні, повинен сам обирати, що йому більше до вподоби, дешевша продукція, яка довше може пролежати в холодильнику, чи дорога натуральна, яка миттєво псується.
Державне підприємство «Полтавастандартметрологія» оснащене високоточним рідинним хроматографом, який дає можливість визначати наявність в продуктах харчування та продовольчій сировині харчових добавок синтетичного походження. В тому числі антибіотиків, рослинних жирів, розпушувачів, загущувачів, барвників, замінників цукру, консервантів, гормональних препаратів тощо.
Підтримайте кращих виробників – купуйте сертифіковане та з мінімальною кількістю добавок!
Вся біда в тому, що в Україні поки що рівень обізнаності населення в питаннях якісного харчування доволі низький та й обирати дуже ні з чого, виробники дійсно якісної натуральної продукції знаходяться у програшній ситуації по відношенню до тих, хто використовує здешевлені технології. Продукцію з маленьким терміном зберігання часто не беруть на реалізацію супермаркети, а її потрібно швидко продати, бо саме натуральне найбільше «любить» патогенна мікрофлора. І це при тому, що державна підтримка таких виробників і реклама натуральних продуктів не поставлені на належний рівень. Мультиплікаційні герої з екранів телевізорів вчать дітвору просити маму купити не молоко й сир, а «кіндери» і йогурти з підозріло тривалим терміном зберігання. А ось в Англії ще в кінці 2006 року було прийняте рішення заборонити рекламу продуктів швидкого харчування та іншої шкідливої для здоров’я їжі в телепрограмах для дітей та підлітків. Таким чином по рівню шкідливості таку їжу практично прирівняли до тютюну та алкоголю.
У багатьох країнах світу існує практика створення магазинів чи окремих відділів при них, які торгують екологічно чистою продукцією. Звичайно ж, вона коштує дорожче, але незважаючи на це, бажаючих придбати такий товар багато.
Отже, перш ніж купити дитині той чи інший продукт, уважно читайте написи на етикетці, обов’язково зверніть увагу на термін зберігання та кількість харчових добавок, які він містить. Врахуйте, що індекс Е може не вказуватися явно, а ховатися під словами «розпушувач», «ароматизатор», «стабілізатор» тощо. Продукція, яка пройшла сертифікацію, а значить і відповідні випробування на безпечність та якість, містить на маркуванні знак трилисника у напівколі з номером відповідного органу по сертифікації .
Смакота, яка викликає у Вас сумніви, але яку так любить Ваш малюк, повинна перетворитися на делікатес, який купують лише у свято. А ось дитячу звичку чимось перекусити між основними прийомами їжі краще задовольняти фруктами, горіхами та родзинками. Причому краще віддати перевагу фруктам та овочам вітчизняного виробництва.
Отже, остаточне слово, все ж за споживачами, адже пропозицію породжує попит. Тож, доки ми самі не почнемо прискіпливо придивлятися до продуктів харчування, які купуємо, та обирати лише те, що не завдасть шкоди нашому здоров’ю, підтримавши у такий спосіб добросовісного виробника, який не прагне здешевити свою продукцію будь-якою ціною, полиці магазинів і надалі будуть завалені напівсентитичними продуктами, постійне вживання яких може призвести до непередбачуваних наслідків.