Вхід | Реєстрація

Хресний хід у Лубнах

Хресний хід у Лубнах

До 1025-річчя хрещення Київської Русі та дня заснування Лубен.

Президент України Віктор Янукович доручив Кабінету Міністрів активізувати роботу центральних та місцевих органів виконавчої влади з підготовки та відзначення в Україні 1025-річчя хрещення Київської Русі. Не залишились осторонь цих заходів і Лубни. Міська влада на чолі з міським головою Олександром Грицаєнком стала ініціатором проведення тут великого релігійного заходу і хресного ходу.

Недільного ранку кожен сотий лубенець поспішав до храму Різдва Пресвятої Богородиці, де відбувалася божественна літургія. Тут духовенство на чолі з Миколаєм єпископом Кременчуцьким і Лубенським молилися за весь народ православний, за місто Лубни, єпархію та Україну.  Храм об’єднав  усіх від керівників, перших осіб міста і району, депутатів обласної та міської ради до звичайних вірян, прихожан церкви.

Звідси, від олтаря розпочався хресний хід, який пройшов вулицями Лубен до пам’ятника воїну на Ярмарковому майдані. На чолі  процесії – духовенство міста, району,  Миколай єпископ Кременчуцький і Лубенський. Попереду хресної ходи священики несли ікони святого Володимира,  Казанської Божої Матері,  Кременчуцьких і Лубенських святих, привезені з Кременчука, а також часточки мощей святителя Миколая, преподобного Іони Київського,  святителя Афанасія Лубенського, що вперше за багато років привезена на Лубенщину і тут залишиться.

На площі перед пам’ятником древньоруському воїну Миколай звернувся з вдячним словом до міського голови Олександра Грицаєнка, який був ініціатором заходу, відзначив важливість події – 1025-річчя хрещення Київської Русі. Відзначив, що хресний хід відбувався зі святими мощами святителя Миколая, преподобного Іони Київського, святителя Афанасія Лубенського, іконами Кременчуцьких і Лубенських святих. Символічним є те, що це відбулося напередодні дня вшанування церквою пам’яті великого угодника божого рівноапостольного князя Володимира.

Потім єпископ Кременчуцький і Лубенський Миколай вручив грамоти за заслуги перед Українською православною церквою і нагороди – орден православної церкви Хрещення Київської Русі міському голові Олександру Грицаєнку, керуючому справами Валерію Даценку, міському голові Пирятина Олексію Рябоконю та іншим. Також Грамотою благословення за працю во славу святої церкви були нагороджені депутат обласної ради Юрій Колєснік, начальник загального відділу виконавчого комітету міської ради Світлана Зот, начальник відділу ведення державного реєстру виборців Вікторія Коваленко, редактор КУ РМР «Радіо Лубни» Тетяна Бутрим та інші.

Міський голова Олександр Грицаєнко назвав дійство за участю духовенства подвійним святом, адже Лубни засновані саме в рік Хрещення Київської Русі. Тож він вірить, що благодать зійде на місто і разом з працею лубенців воно розквітне ще більше. Він також подякував владиці та ієрею Іоанну за привезення в Лубни цього дня такої кількості мощей святих і, зокрема, часточки мощей святителя Афанасія Лубенського, яка віднині зберігатиметься в Лубнах і подарував картину з зображенням будівель Мгарського Спасо-Преображенського монастиря, а також вручив подяки міської ради великій кількості священиків та мирян.

Щирими словами звернувся до присутніх голова районної ради Олексій Дядечко. Він висловив загальну радість від того, що нині можна вільно спілкуватися, вільно сповідувати Бога, робити людям добро. І відзвітував про те, що Лубенщина закінчила збирання урожаю ранніх зернових культур. Край буде з хлібом, а ще подякував усім священикам за їх молитву за Посульський край.

Після чого бажаючі могли доторкнутися до святинь і помолитися.

Знімок автора.


Автор: Олександр Міщенко


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
29 липня 2013, 14:33 | Лубни | Культура та освіта
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації