Вхід | Реєстрація

У Кобеляках закінчується ера чавунних люків

У Кобеляках закінчується ера чавунних люків

Ще років десять тому підприємства та організації, які займаються водопостачанням на галізуванням, мали одну спільну і дуже болючу проблему. А звалася вона – крадіжки чавунних люків із водопровідних та каналізаційних колодязів. Величезні металеві «коржі» були ласим шматком для любителів миттєво заробити. Їх крали і здавали в пункти прийому металобрухту алкоголіки, наркомани, а то й просто підлітки, яким не вистачає грошей для походу на дискотеку. Надто ж простою була схема заробітку – украв – розбив на шматки – відвіз у пункт прийому брухту – отримав готівку. І не допомагали жодні профілактичні заходи з боку влади та міліції. Власники пунктів прийому, всі, як один, клялися і божилися, що люки не приймають. Але ті щезали і щезали.

У результаті майже на десятиліття для України в її великих та маленьких містах стала типовою картина – дірка в землі, а з неї стирчить кілька гілок дерев, як пересторога для пішоходів та автомобілістів.

Потім, під тиском громадськості та в деяких випадках – прокуратури, адже в отвори часу від часу падали і травмувались люди, шахти почали закривати. У Кобеляках спочатку для цього використовували величезні і неоковирні вироби із бетону. Та вони мали безліч недоліків. Вага такого люку завдавала клопотів самими комунальникам, ну а про естетику вулиць годі було й говорити.

Тому в тих же Кобеляках комунальники почали використовувати пластикові люки. Вони легкі, дешеві і зручніші. А головне – їх не крадуть. За словами директора ККП «Водоканал»  Івана Дяченка, за 4 роки його роботи був зафіксований лише один випадок крадіжки пластмасового люка. Це при тому, що чавунний обходився підприємству у тисячу з гаком гривень. А пластиковий через http://www.standartpark.ua/ можна замовити за кілька сотень, в залежності від міцності. За приблизними підрахунками, кількість люків, які необхідно замінити лише у водопровідній мережі, наближається до тисячі. А є ж іще й каналізаційні колодязі.


Автор: Степан ЛУГОВИЙ
Розміщено на правах реклами


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
28 листопада 2013, 10:18 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації