Вхід | Реєстрація

На Полтавщині з’явилася можливість проводити найсучасніші випробування ламп та світлодіодів

Як відомо, світлодіодна (LED) продукція з’явилася на ринку відносно недавно, але вже встигла набути популярності серед споживачів, адже світлодіоди мають цілий ряд суттєвих переваг перед іншими штучними джерелами світла. Вони менші за габаритами, не мають негативного впливу на навколишнє середовище, міцні, довговічні (можуть працювати більше 10 тисяч годин), а головне – споживають електроенергії у декілька разів менше інших типів ламп, що суттєво впливає на економію коштів. Саме світлодіоди фахівці по-праву називають майбутнім світлотехнічної галузі, так за прогнозами компанії Philips, до 2020 року частка світлодіодного освітлення в розвинених країнах складе 75%.

Проте, на сьогоднішній день, розроблено стандарти далеко не на всі види світлодіодної продукції та й суворого контролю за якістю виробів, які представлені у торгівельній мережі, немає. Споживач повинен сам обирати з поміж широкого розмаїття фірм з різних країн світу, ризикуючи при цьому натрапити на контрафактну сумнівну продукцію.

За даними випробувань, проведених торік у науково-дослідному центрі випробувань електричних ламп та технологічного обладнання ДП «Полтавастандартметрологія», споживчі характеристики 40% зразків не відповідали даним, зазначеним на маркуванні. Найчастіше «проблеми» виникали з індексом кольоропередачі та колірною температурою, наприклад, замість заявлених 3000 К (теплий, приємний для очей колір), по факту колірна температура становила 6000 К (холодний колір). Окремі зразки мали світловіддачу на рівні 40-50 лм/Вт, яка ще й може зменшуватися в процесі експлуатації лампи.

Також в ході випробувань доводилося стикатися з тим, що неякісні світлодіоди виходять з ладу значно швидше очікуваного строку. Крім того, вони «грішать» високим рівнем синього в спектрі. Як довели вчені, синій колір пригнічує вироблення мелатоніну. Цей гормон необхідний для нормальної роботи нашого біологічного годинника, він також виступає в ролі антиоксиданта з протипухлинними властивостями та уповільнює процеси старіння. Коли мелатоніну в організмі не вистачає, це викликає порушення сну, яке в свою чергу сприяє розладам нервової системи, депресивним станам, зниженню працездатності й навіть провокує розвиток цілого ряду захворювань. При світлі світлодіодних ламп вироблення мелатоніну знижується в 5 разів в порівнянні з жовтим світлом натрієвої лампи, в якій синій практично відсутній. Тож якщо використовувати таку світлодіодну підсвітку щоночі – здоров’ю завдається відчутної шкоди. Доведено, що улюблені деякими людьми сині нічники «проникають» навіть в закриті очі, тому в спальні їх бути не повинно. А від дешевих синюшних діодиків і стрічок з колірною температурою 7000-8000 К краще взагалі відмовитися.

Та найбільша небезпека, до якої може призвести неякісне джерело освітлення – можливе погіршення зору. Адже лікування не можна ставити в один ряд з жодною економією електроенергії.

У науково-дослідному центрі випробувань електричних ламп та технологічного обладнання державного підприємства «Полтавастандартметрологія» проводять випробування усіх типів ламп та світильників на відповідність вимогам чинних національних стандартів. А наприкінці минулого року державне підприємство «Полтавастандартметрологія» придбало за бюджетні кошти монохроматор LMS-5000. Цей сучасний прилад дає змогу з надзвичайно високою точністю проводити вимірювання потужності, спектральних і світлових характеристик ламп різних типів, в тому числі світлодіодних. Завдяки новопридбаному обладнанню процес випробування займає всього лише декілька секунд, до того ж, дані, отримані в такий спосіб, відразу ж виводяться на екран. Замовник випробувань отримує результат із зображенням спектру. Всі результати вимірювань підтверджуються офіційними протоколами випробувань.https://mircom.ua/svetodiodnye-avtolampy

Тож аби не потрапити в халепу, обирайте виробників, які добре зарекомендували себе на ринку, не нехтують лабораторними випробуваннями та мають декларації про відповідність продукції вимогам нормативних документів.

Що стосується тих, хто постачає цей товар із-за кордону, то відповідно до законів України «Про захист прав споживачів» та «Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції» постачальники повинні стежити за тим, яку продукцію вони закуповують, періодично проводити її випробування за показниками якості та безпеки, бувати з аудиторськими перевірками на підприємствах-виробниках, якщо вони є їхніми оптовими клієнтами.


Автор: Жанна Кущенко, ДП «Стандартметрологія»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
31 січня 2014, 13:37 | Полтавщина | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації