Вхід | Реєстрація

Вибух газопроводу на Полтавщині — диверсія?

Вибух газопроводу на Полтавщині — диверсія?

Газопровід "Уренгой - Помари - Ужгород", на якому нещодавно стався вибух, на Полтавщині проходить посеред поля. Однак вибух чомусь стався зовсім поруч із невеличкою лісопосадкою - місцем, де зручно диверсантам залишатися непомітними.

Основною версією вибуху на магістральному газогоні є диверсія. Фахівці знайшли на уламках труби сліди вибухових речовин. А в МВС підозрюють, що під трубу поклали бомбу.

Вибух на магістральному газогоні стався в місці, де об'єднуються одразу чотири труби. Випадково такого не буває, каже міністр внутрішніх справ Аваков. Він миттю запідозрив диверсію, а вчора на засіданні Кабміну продемонстрував докази - світлини з глибокою вирвою та величезними уламками труби. Вони свідчать про зовнішнє втручання.

Перед цим схожі висновки зробили фахівці Державної служби з надзвичайних ситуацій. На пошкодженому газогоні вони знайшли сліди вибухових речовин.

Тим часом у Міненерго наголошують, що на транзит газу в Європу аварія не вплинула. Поки ділянка маршруту "Уренгой-Помари-Ужгород" пошкоджена, потік палива переведений на газогін "Прогрес". Це саме підтверджують і в "Газпромі".

Раніше в "Газпромі" виступили зі звинуваченнями в бік України – вибух стався, бо газотранспортна система зношена, кажуть у Москві. У Києві ж відповідають, що вітчизняна ГТС і ядерну війну витримає.

"Газотранспортна система України проектувалася ще за радянських часів, вона проектувалась на випадок війни і ядерної війни, тобто, щоб там хто не робив, на безпеку транзиту це не вплине. Дуже важко буде зруйнувати цю систему", - розповів заступник міністра палива та енергетики України Вадим Улида.

Розгерметизація газопроводів траплялася в Україні й раніше. Однак випадок на Полтавщині – особливий. Труба там проходить на глибині близько двох метрів. Фахівці в ДержНС кажуть, що якби в трубі з'явилися тріщини, газ би просочувався на поверхню і наслідки були б не такі катастрофічні.

В уряді кажуть, що диверсію прогнозували ще кілька тижнів тому.

"Диверсії, мета яких підірвати репутацію України як надійного транзитера і легітимізувати побудову південного потоку. Абсолютно зрозуміло, хто зацікавлений в тому, щоб підірвати довіру до української газотранспортної системи", - сказав прем'єр Арсеній Яценюк.

Ще однією цікавою деталлю є те, що стовп вогню жителі навколишніх сіл помітили близько другої години дня. На місце не встигли прибути рятувальники, а відео вибуху уже транслювали російські телеканали. І це не вперше, коли російські журналісти дізнаються про подію ще до того, як вона стається.

Раніше глава "Нафтогазу" Андрій Коболєв розповів, що російські журналісти дісталися до місця вибуху газопроводу "Уренгой - Помари - Ужгород" в районі села Красне Полтавської області за 10 хвилин.

"Рівно 10 хвилин знадобилося "журналістам" Russia Today, щоб опинитися на місці вибуху газопроводу в малопримітній місцевості в глибині Полтавської області. Як кажуть, їхали-їхали, зупинилися пограти на роялі, а тут і він, стоїть собі в кущах", - заявив чиновник.


Автор: «ТСН»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
19 червня 2014, 13:21 | Лохвиця | Надзвичайне
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації