Вхід | Реєстрація

Додатковий імпортний збір буде скасовано з 2016 року, – Абромавічус

Додатковий імпортний збір буде скасовано з 2016 року, – Абромавічус

Додатковий імпортний збір буде скасовано з 1 січня 2016 року, як і планувалося при його введенні, зазначено в повідомленні Міністерства економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ) з посиланням на міністра Айвараса Абромавічуса.

«За підсумками останніх зустрічей з представниками НБУ, Мінфіну та СОТ, є консенсус скасувати додатковий імпортний збір з 1 січня 2016 року, як це і планувалося раніше», – сказав міністр.

Раніше МЕРТ заявляло, що проаналізує ефект від введення додаткового імпортного збору. А.Абромавічус не виключав дострокову відміну збору.

За даними МЕРТ, додатковий імпортний збір був частиною загального макроекономічного пакету заходів щодо поліпшення ситуації з платіжним балансом: зниження світових цін на традиційні товари українського експорту – чорні метали та вироби з них, добрива, зернові та ін. – На тлі значної експортної орієнтованості економіки України, привело до поглиблення рецесії і макроекономічних диспропорцій. Зокрема, дефіцит поточного рахунку платіжного балансу за підсумками 2014 року склав $5,3 млрд або 4% ВВП. А дефіцит зведеного платіжного балансу збільшився до $13,3 млрд, або близько 10% ВВП.

«Попередні підсумки ефективності дії збору свідчать про позитивний вплив на досягнення макроекономічної стабілізації в державі. Вжиті заходи поліпшили стан платіжного балансу і сприяють пом’якшенню шокових наслідків турбулентності зовнішніх ринків, які сьогодні спостерігаються», – сказано в повідомленні МЕРТ.

Якщо в січні-лютому дефіцит поточного рахунку становив $ 600 млн, то вже в березні-червні поточний рахунок був зведений з профіцитом – $616 млн. За підсумками червня профіцит поточного рахунку збільшився до $ 361, і вперше з початку року сальдо зовнішньої торгівлі товарами стало позитивним.

За словами А.Абромавічуса, загальний економічний ефект додаткового імпортного збору оцінюється в суму до $ 1 млрд за рахунок зниження обсягів імпорту.

«Тому, як екстраординарний і вимушений захід, додатковий імпортний збір досяг своєї мети», – зазначено в повідомленні МЕРТ.

Як повідомлялося, Україна 25 лютого цього року у зв’язку з різким погіршенням платіжного балансу ввела додатковий імпортний збір на імпорт, окрім критичного, прописаний в прийнятому парламентом в кінці 2014 року за пропозицією уряду законі «Про стабілізацію платіжного балансу України».

Додатковим імпортним збором за ставкою 10% обкладаються готові харчові продукти; продукти, жири та олії тваринного і рослинного походження; алкогольні та безалкогольні напої; тютюн та його замінники; оцет; живі тварини (товарні групи 1-24 за УКТЗЕД). Під 5% збір підпадають всі інші товари за винятком «життєво важливих», до яких парламент відніс більшість енергоносіїв, а також деякі медикаменти.


Автор: «ІнфоUA»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
1 вересня 2015, 11:45 | Полтавщина | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації