Вхід | Реєстрація

Луценко «повісив» втечу кіберзлочинця Капканова на прокурора Полтавщини

Луценко «повісив» втечу кіберзлочинця Капканова на прокурора Полтавщини

Генпрокурор звинуватив новопризначеного прокурора Полтавщини у втечі міжнародного кіберзлочинця, подання щодо якого готував київський прокурор

Через втечу кіберзлочинця Геннадія Капканова новопризначений прокурор Полтавської області Микола Кармазін може втратити посаду. Про це заявив Генпрокурор України Юрій Луценко під час брифінгу у Верховній Раді 6 грудня.

На питання журналіста, чому Капканову вдалося втекти, Луценко відповів наступне:

— Втік він за рішенням суду. Суд прийняв рішення, базуючись на тих статтях, які внесли в суд. Серед них не було статті 115, яка не передбачала іншого запобіжного заходу, окрім взяття під арешт. А, як відомо, він стріляв у працівників правоохоронних органів. Як би не було це неприємно, але вина у цьому не з боку судді. Це було б найлегше, але це буде не правда. Вина лежить на прокурорах, які внесли подання на міру запобіжного заходу без врахування статті 115 (замах на вбивство). Зараз відбувається службова перевірка. Я не виключаю, що новопризначений прокурор Полтавської області може втратити свою посаду. Бо мій перший заступник Сторожук особисто йому поставив задачу контролювати хід подання і представництва в суді. Або він (Кармазін — ред.), або його службова особа точно відповість за це.

У кінці виступу Луценко повідомив, що, за оперативними даними, Геннадій Капканов території України не покидав.

Варто зазначити, що подання на міру запобіжного заходу вносив прокурор Сьоміч А.А. За даними Генпрокуратури, в Україні є два прокурора Сьоміча: Андрій Андрійович та Арсеній Андрійович. За даними НАЗК, обидва підпорядковані безпосередньо Генпрокуратурі. Досить дивно, що Дмитро Сторожук наказав Миколі Кармазіну контролювати прокурора, який не є його підлеглим.

Нагадаємо, Геннадія Капканова затримали у центрі Полтави зранку 30 листопада. Увечері 1 грудня Юрій Луценко провів брифінг, під час якого розповів, що затриманий є одним з організаторів міжнародного злочинного угрупування «Avalanche». Паралельно з цим у Полтаві відбувалось судове засідання, результатом якого стала відмова у клопотанні про арешт Геннадія Капканова. Тобто, на момент брифінгу, суть подання прокурора про міру запобіжного заходу вже була відома.

Крім того, після спецоперації 30 листопада та брифінгу 1 грудня ІВ «Полтавщина» намагалась дізнатися додаткову інформацію у прокуратури та поліції Полтавської області. Прес-служби обох структур пояснювали, що не володіють інформацією, адже справою займаються Генпрокуратура, кіберполіція Центрального регіону та Нацполіція України. У світлі таких даних, вдвічі дивною є заява Луценка з приводу відповідальності Кармазіна за втечу кіберзлочинця.

 

Сьогодні, 7 грудня, за апеляцією прокуратури ухвала Октябрського районного суду Полтави скасована, а за фактом винесення неправосудного рішення розпочато кримінальне провадження.

Відповідно до оголошеної резолютивної частини ухвали колегії суддів Апеляційного суду Полтавської області апеляційну скаргу прокурора задоволено, ухвалу слідчого судді Октябрського районного суду скасовано, а щодо вищезгаданого громадянина застосовано тимчасовий арешт на 40 діб з моменту затримання.

Окрім цього, слідчим відділом прокуратури Полтавської області до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості за фактом постановлення слідчим суддею Октябрського районного суду Полтави завідомо неправосудного рішення щодо відмови у затриманні громадянина, який перебував у міжнародному розшуку.  Попередня правова кваліфікація кримінального правопорушення – ч. 1 ст. 375 КК України.


Автор: ІВ «Полтавщина», прес-служба прокуратури Полтавської області


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
7 грудня 2016, 14:45 | Полтава | Кримінал
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації