Вхід | Реєстрація

Відро картоплі коштує тридцять гривень

На Полтавщині не вродила картопля. Рідко в якому районі хваляться, що врожай середній. У більшості значно гірший, ніж торік. Люди почали скуповувати картоплю, бо розуміють, що весною її ціна підніметься.
У селі Погреби Глобинського району Данило Соловейко та його дружина Валентина вибирають город. Більшу частину картоплі викопали.
— Ми посадили 70 відер. То з неї хоч би 100 набрали. Раніше з відра копали шість-вісім, а це виходить — півтора. І така дрібна, що не передать словами, — бідкається 54-річна Валентина Соловейко. — Показує трохи не повне відро картоплі. — Оце хіба що пізня Слов’янка непогана, а рання Мінерва — дрібнюща, як горох. Де ж їй узяться нормальній, як засуха була, і копать так сухо, що аж земляні брили вивертаються.
Дехто питає в односельців купити картоплю не тільки їсти, а й на посадку. Ті, у кого врожай непоганий, продавати не хочуть. Мовляв, весною можна буде вивезти на ринок у сусідній Кременчук і вигідно збути.
Нині на оптовій базі Кременчука кілограм картоплі на споживання коштує 2–2,5 грн. Біля прилавка жінка в блакитному костюмі обурюється, що два тижні тому було по 1,8 грн. На Центральному ринку 10-літрове відро коштує до 30 грн.
Село Устимівка Глобинського району здавна вважалося картопляним краєм. Люди саджали чимало бульби на продаж. Цього року взяли середній урожай. 10-літрове відро продають по 20–25 грн.
— Порівняно з минулим роком урожай гірший, — каже науковий співробітник Устимівської дослідної станції Росина Бондус. — У нашій місцевості мало опадів і висока температура, тому краще саджати ранні сорти, такі як Беларосса.
— Ми посадили 13 відер, а викопали 55 їстівної, 11 сіменної і ще залишилося відер десять дрібної. Більшість картоплі завбільшки з куряче яйце. Та в багатьох урожай у селі гидкий. Правда, у нас улітку були дощі й навіть два сильних, — розказує Ганна Козіна, 72 роки, із села Мозоліївка Глобинського району. — Найкраще вродила Пікассо, непогано — Слов’янка. Гірше — Розара, Мінерва та Адретта.
У Кобеляцькому районі Полтавщини картопля вдвічі гірша за торішню. У Гадяцькому — найгірше вродила Слов’янка. У Пирятині — біла картопля порівняно велика, але під кущем мало. Червона вродила добре. У Полтаві на базарі продають по 1,5–3,5 грн/кг.

Автор: Віта КОНОВАЛЕНКО


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
7 вересня 2009, 16:25 | Глобине | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації