Вхід | Реєстрація

Нові Санжари привітали з перемогою над фашизмом

Нові Санжари привітали з перемогою над фашизмом

У Нових Санжарах відбуваються урочистості з нагоди 72‑ї річниці перемоги над нацистською Німеччиною. На мітингу, що проходить біля пам’ятника Слави, говорять про переможений нацизм, мирне небо та історію, яку не можна переписувати.

На площі навколо пам’ятника Слави — сотні людей, десятки державних прапорів. А у затінку алеї перед пам’ятником — лише десять стільців для ветеранів. Чотири з них порожні, на шістьох сидять учасники Другої світової із численними орденами та медалями на грудях. Але саме до них, шістьох, звернені більшість промов учасників мітингу.

Голова райдержадміністрації Сергій Бульбаха дякує ветеранам за перемогу у найбільшій та найкривавішій війні ХХ століття. Але нагадує, що під час Другої світової за панування над Україною боролися два тоталітарних режими: нацистський та комуністичний. І єдиною силою, яка тоді боролася за здобуття незалежності, була Українська повстанська армія. Вона воювала і проти комуністів, і проти нацистів.

До речі, про нацизм. Під час мітингу більшість виступаючих правильно називають режим, який встановив Гітлер у Німеччині, — нацистський. Проте деякі чомусь згадують про фашизм. Голова районної ради Геннадій Супрун вітає ветеранів та їх нащадків із перемогою над фашизмом. Утім, як відомо, фашистський режим був утворений у Італії диктатором Муссоліні. І до нацистської Німеччини відношення мав доволі опосередковане. Однак це не завадило і в радянських, і в сучасних підручниках історії називати прибічників Гітлера німецько-фашистськими загарбниками. Насправді вони були німецько-нацистськими.

Про неприпустимість коригування історії говорить голова ради ветеранів району Володимир Сальний. Він нагадує, що в історії кожної держави мають існувати опорні точки, на яких має триматися фундамент державності. І тут Володимир Петрович абсолютно правий. У історії Радянського Союзу надзвичайно важливим було твердження про те, що війна почалася 22‑го червня 1941‑го року з «віроломного нападу фашистської Німеччини» на мирну країну Рад, а закінчилася 9 травня 1945 року перемогою у «лігві ворога» — Берліні. Для держави України ці опорні точки інші. Для українців війна почалася у 1939‑му, коли сталінський Радянський Союз і гітлерівська Німеччина домовилися між собою про поділ Польщі. Саме тоді у цій війні почали гинути українці, які воювали у складі різних армій: як радянської, так і польської та німецької.

І для українців війна аж ніяк не закінчилася 9‑го травня. Частина їх ще кілька місяців воювала і гинула у війні з Японією. Ще частина українців кілька років продовжувала воювати за самостійну Україну в лавах УПА. Інша частина, у складі загонів Червоної армії та НКВС, воювала із цими повстанцями у лісах Західної України. Утім, згадки про це напевно і є згаданим Володимиром Сальним коригуванням історії. Щоправда, якщо врахувати, що Радянський Союз та Україна — це дві різні держави, то й історія у них має бути різною. І день перемоги — у кожної свій.


Автор: Володимир ПАРШЕВЛЮК, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook


1. don / 13 травня 2017, 22:14
треба було лупонути з трибуни віршами славного земляка Героя України, щоб підкреслити достовірність боротьби з двома тоталітарними системами. Я думаю адекватник був юи задоволентй
"Тепер він – знаний патріот у краї.
Подейкують, що шишка немала.
Він каже, що пішов у поліцаї
Аби Вкраїна вільною була".
2. ЛУНА / 14 травня 2017, 07:46
У вас была такая возможность!Почему промолчал?В стране много шишек-полицаев.У рядового врача з.п.3тыс гр.,у судьи местного суда 20 тыс.гр.,платят тем кто нужнее.
3. don / 14 травня 2017, 21:09
Я взагалі то не є шанувальником цього поета, проста згадав про ці рядки коли читав статтю, їх тут вже мабуть всі цитували
4. ukr2017 / 15 травня 2017, 20:14
Бульбаха сам то в це вірить,що говорив, в Санжарах боролась єдина сила з фашизмом і комунізмом УПА.Вони з Рекою зовсім в Водограї об...він стояв у вічного вогню.спиною до тих якраз,хто мабуть з УПА і звільняв Санжари.Один там орден вітчизняної війни зняв з памятника,інший заявив,що якби не УПА,то мабуть ми до Перемоги не дотягнули.В кого вони вродились,що не зробиш щоб в кріслі втриматись
5. ukr2017 / 15 травня 2017, 20:20
Як це Паршевлюк зробив висновок,шо для українців війна почалась в 1939,вони що в Польші воювали,чи с фінами.Звідки такі історичні пізнання.Його вчителі з Нехворощі говорять що вчився не вище 3,а тут такий спеціаліст,що Сального переплюнув.Чому ж українці масово вийшли на свято 9 травня.Якщо говорити про Другу світову для Паршевлюка, так вона в травні не закінчилась, вона закінчилась, коли японці капітуляцію підписали. То може її святкувати у вересні,якщо початок мати за 1939
6. ukr2017 / 15 травня 2017, 20:30
Дивують розумові якості жірналіста Паршевлюка, який своїми історичними знаннями навітьвтер носа Супруну,щодо фашизму і нацизму.Що у Мусоліні був фашиз,а у Гітлера нацизм.Хрен,редьки Вова не слаще.Фаши?зм (итал. fascismo от fascio «союз, пучок, связка, объединение») — обобщённое название крайне правых политических движений, идеологий и соответствующая им форма правления диктаторского типа[1][2], характерными признаками которых называют милитаристский национализм (в широком понимании)[3][4], антилиберализм[5], ксенофобию, реваншизм и шовинизм, антикоммунизм, мистический вождизм, презрение к выборной демократии и либерализму, веру в господство элит и естественную социальную иерархию[6], этатизм и, в ряде случаев, синдикализм, расизм[7][8][9] и политику геноцида[7][9].Як бачиш признаки у Гітлера фашизму всі на обличчі,він навіть учився багато чому у Мусоліні,брав для себе як взірець,навчався і обєдинив уце вчення і пішов ще далі.То ж якщо українці боролись у Другій світовій війні з 1939року,то вони ніяк не могли оминути фашизм Мусоліні.тож боролись проти фашисько-нациської нечисті і їх союзників
7. земеля / 15 травня 2017, 20:46
Паршивлюк он же не местный. Его род с западной,а там действительно в 39-м был передел. Гены они есть гены, поэтому он и занимает такую позицию.
8. don / 15 травня 2017, 22:42
5.ukr2017
«То може її святкувати у вересні,якщо початок мати за 1939»

Більш за все що саме так і буде вірно, оскільки радянські війська ще брали участь у боях після 9 травня 45-го на сході
9. ukr2017 / 16 травня 2017, 12:26
8.don
«Більш за все що саме так і буде вірно, оскільки радянські війська ще брали участь у боях після 9 травня 45-го на сході»

радянські війська точно,але ж за Паршевлюком до чого ці українці,хіба що може допомагали американцям,думаю скоро знайде в архівах про це щось Вятрович
10. don / 16 травня 2017, 13:24
9.ukr2017
«але ж за Паршевлюком до чого ці українці»

він змішав у кучу перемогу над фашизмом і боротьбу за самостійну Україну в лавах УПА, яка тривала до 60-х років. і хоча він пише, що день перемоги — у кожної свій, мабуть, маючи на увазі тут перемогу українців на території майбутньої незалежної України, але при цьому забуває, що УПА не перемогла.
11. земеля / 16 травня 2017, 20:42
Хлопцы, не пойму,вы всерьез или в шутку.Вторая мировая начало о1 сентября 1939 г.(Гитлер напал на Польшу) а завершение 03 сентября 1945г (капитуляция Япония ). А Великая Отечественная 22 июня 41 г-09 мая 1945 г). Ну если Паршевлюк либо неумный либо специально. Чего глупость то обсуждать. Вся Европа об этом знает.
12. ukr2017 / 17 травня 2017, 00:14
11.земеля
«Вся Европа об этом знает.»

Европа знает,ну Паршевлюк не в Европе.Упа свій день перемоги хіба в Берліні теж святкувала,чи вони як почули про капітуляцію по лісах розбіглись.Тепер повертаються,бо уже нікому ганяти,останні ветерани залишились,тай ліси вирубали на контрабанду
13. Гнатович / 17 травня 2017, 00:53
11.земеля
«Хлопцы, не пойму,вы всерьез или в шутку»


Не спорь с кретином, время береги,
ведь очевидно даже папуасу,
что сколько дурню ни @би мозги,
а все равно зачать не сможешь разум.(с)
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації