Вхід | Реєстрація

Непопулярні реформи

Непопулярні реформи

Цього тижня на вулицях Нових Санжар найбільше обурювались пенсійною реформою. Точніше, перерахунком пенсій. Тема «кому, скільки і чому добавили» одразу стала найпопулярнішою у розмовах людей старшого віку. Переважна більшість результатами реформи (і перерахунком) обурювалась. Одні — тим, що їм перерахували і не додали нічого. Інші — тим, що їм додали лише 200 гривень, а от комусь нарахували зверху 400! А декому, подейкують, додали цілих 2000! І лише ті, кому дійсно нарахували 2000, мовчали. Можливо, тому, що хвалити реформи у народі якось не прийнято.

Загалом, як і будь-яку реформу, зміну у підході до нарахування пенсій у народі зустріли з підозрою та нерозумінням. Із усіх співрозмовників, з якими довелося обговорювати пенсійну реформу, лише один чоловік спокійно і розважливо визнав, що вона була необхідна і певною мірою відновила справедливість.

— Хочеш більшу пенсію? Більше відраховуй зі своєї заробітної платні! Хочеш пенсію у 5 000, а сам все життя працюєш за 1000 гривень? Шукай кращу і вище оплачувану роботу!

Твереза, поміркована, але цілком непопулярна у народі думка.

Менш обговорюваною у народі, але більш обговорюваною у мережі «Фейсбук», є медична реформа, за яку минулого тижня таки проголосувала Верховна Рада. Частина громадських активістів хором назвала її антинародною і нарекла мало не узаконеним геноцидом українського народу. У той самий час інша частина громадських активістів зустріла прийняття реформи оплесками. Перша частина лякає українців, що медицина тепер стане всуціль платною, дуже дорогою і недоступною простій людині. Друга частина пояснює, що більшість медичних послуг і зараз є платними (але неофіційно). Після реформи буде чітко визначено, на яку медичну допомогу громадянин може розраховувати абсолютно безкоштовно, а за яку йому (цілком законно й офіційно) доведеться заплатити. Крім цього, після реформи заробітна платня лікаря напряму залежатиме від якості надання ним послуг і кількості задоволених пацієнтів.

Але і ця реформа народу не до душі. По-перше, тому, що незрозуміла. Фейсбук читає порівняно невелика кількість новосанжарців, а серед людей старшого віку (саме вони частіше звертаються до лікарів) — лише одиниці. А серед тих, хто таки читає Фейсбук чи відвідує інші Інтернет-ресурси, мізерно мала частина тих, хто знайде час і бажання, щоб таки прочитати той медичний закон. По-друге, тому що непопулярна. Ну як так, у країні, де медицина роками була безкоштовна, сказати: а завтра ви будете платити зо оце й оце! Людям таке не подобається. Сунути лікарю пляшку коньяку та коробку цукерок — так це ж нормально, це ж замість «спасибі», а заплатити за відвідини ті самі 100–200 гривень (які ви витратите на коньяк і цукерки), так це ж якийсь загниваючий капіталізм виходить, правильно?

Хоча і тут знаходяться одиничні, але тверезо мислячі люди, які кажуть приблизно наступне:

— А мені, чим безкоштовно сидіти у черзі, штовхатися, псувати нерви, потім прийти до засмиканого лікаря, який тебе бачити не хоче і вилікувати тебе не зацікавлений, краще прийти платно, але у визначений час і до спеціаліста, який розуміє, що я йому плачу гроші, тому він мені надасть якісну послугу. Щоб я потім прийшов до нього ж, а не до іншого лікаря.

Про це говорять, але небагато і неголосно. Тому що розумні та тверезомислячі люди у суспільстві є, а от популярних реформ — немає.


Автор: Володимир ПАРШЕВЛЮК, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
27 жовтня 2017, 09:50 | Нові Cанжари | Редакційна


1. Седой / 27 жовтня 2017, 10:26
Вова, как ты с такими куриными мозгами во власть попал и даже чуток в ней продержался? Как Закон изменит состав и профессионализм ваших новосанжарских эскулапов? Какой выбор? Куда бабки-дедки пойдут лечиться альтернативно? В Гейропу? Обычная агония власти, точнее безвластия. Потуги додербанивания и без того нищего бюджета укромедицины. Мое сочувствие одурманеным пожилым. А кастрюлям так и надо, кто не вымрет, может от кастрюли избавится. Хотя, судя по Паршевлюку, диагноз очень серьезный, лечение будет длительным и сложным и прогноз слабо предсказуем. По первой части - то что вы называете пенсией- это даже подачкой назвать стыдно. Определение «Милостыня» по сумме вроде водходит, а по содержанию - форменное издевательство. Вова, не пиши, иди зарабатывай пенсию в 5000! гривен????
2. Чудо Юдо / 27 жовтня 2017, 10:35
Сєдой, ти як писав оцю словесну ахінею, мабуть аж пісьнув у штани пару раз від натуги :)
Такий словесний понос, зате скільки емоцій!
3. Selena2017 / 27 жовтня 2017, 10:56
2.Чудо Юдо
«2. Чудо Юдо / сьогодні, 10:35»


Порадимо йому подивитися навколо себе і побачити, як живуть російські старці, обкрадені до нитки, обдурені злочинною пропагандою ( через одного - ідіотом поробили), позбавлені елементарних життєвих благ. У цього - подвійний Іван Ніс вселився, ще й із залишками Меншикова. Ну вже ж і типчик...
4. don / 27 жовтня 2017, 11:49
2.Чудо Юдо
«мабуть аж пісьнув у штани пару раз від натуги»

мабуть і не трохи
5. Адекватник / 27 жовтня 2017, 12:31
3.Selena2017
«Порадимо йому подивитися навколо себе і побачити, як живуть російські старці, обкрадені до нитки, обдурені злочинною пропагандою »

Селена на своїй волні. Чого його в чужу хату заглядати? Національна звичка? У себе порядок наведіть, а потім до сусідів заглядайте. А якщо вже заглядаєте, то й кажіть, що там сама нейменша пенсія у двічі більша від мінімальної української.
6. Чудо Юдо / 27 жовтня 2017, 12:34
Не знаю чи доведуть до ума медицинську реформу, але давно пора.
Псевдобезкоштовна медицина уже дістала. Із самого дитинства я хрєн можу нормально сходити і отримати лікування безкоштовно - доїли моїх батьків і мене самого нині доять втридорога, тільки з-під поли все. Рятує тільки те, що хворію рідко. Поки що.

І що найбільше цікаво, так це те, що самі люди дуже хочуть щоб їх доїли. Веду родичку у лікарню, хворіє хронічно. Кажуть, на денний стаціонар покладуть. Ок, полежимо. Зібрав їй речі, все необхідне, а вона мені "А ти лікарю дав? А медсестрі дав?" Я їй: "Та нічого не давав, їм зарплати платять за їх роботу, що там ще давати?". А вона мені у відповідь: "Та ти шо?! Та так же не можна!" і мерщій сама їм побігла тицяти гроші.
І при цьому нічого не вимагали ні ілкар, ні медсестра. Але коль давала то взяли.
От чи не йо**ті люди??? Хоч і не хотілося на родичку поганого казати...

Минулого року чисто ради інтересу поїхав у Полтаву здати аналізи у приватну лікарню. У холі висить прейскурант. Ціни посильні, я думав страшніші будуть. Прицінився що хочу у себе проаналізувати і на що грошей вистачає. Прицінився, оплатив, мені все зробили за якісь пару годин уже мав результати.
Все чітко і ясно: я купив послугу - мені її надали. Що не купляв - того не всчували.

Скажете не у всіх гроші є платно лікуватися?
А що, не потрібно було грошей раніше на "безплатну медицину"? Захворій хоч проносом - ліки все рівно купляти за власні гроші.
7. Адекватник / 27 жовтня 2017, 12:38
Ну а паршевлюк, як завжди, в зазеркаллі живе. "Хочеш більшу пенсію? Більше відраховуй зі своєї заробітної платні! Хочеш пенсію у 5 000, а сам все життя працюєш за 1000 гривень? Шукай кращу і вище оплачувану роботу!"

От хотів би я дожити до того, як паршевлюк буде вже без зубів і присліпуватий і без куска хліба. А тоді йому взяти і порадити йти на роботу з більшою зарплатою, щоб була більша пенсія, і щоб її хватило і на окуляри за 500 грн і на вставні зуби. Хоча б на це, бо на інше не вистачить. І щоб пенсію на той час приначали усім в юанях і тим, хто не заробляв юані, як і парщевлюк, платили мінімалку.

Змінено 27.10.2017, 21:36
8. don / 27 жовтня 2017, 14:11
єдиний недолік цієї реформи в тому, що якщо медицина перейде в категорію бізнесу, то ніхто нікого лікувати на повне виздоровлення не буде, оскільки невигідно буде для самого лікаря-бізнесмена втрачати грошовитого пацієнта
лікар буде змушений викачувати з пацієнта максимальний прибуток, який зможе собі покласти в карман

Змінено 27.10.2017, 14:11
9. Адекватник / 27 жовтня 2017, 14:33
6.Чудо Юдо
«Скажете не у всіх гроші є платно лікуватися?»

Скажемо. Для тебе це новина? Тоді твій нік тобі якраз.
6.Чудо Юдо
«А що, не потрібно було грошей раніше на "безплатну медицину"? Захворій хоч проносом - ліки все рівно купляти за власні гроші.»

Не потрібно, і не треба тут триндіти. Якщо ти недоросль, то запитай у батьків. І самі ліки, якщо навіть їх купляти, коштували копійки. Аспірин - 4 коп. Валідол - 8 коп. Антибіотики - копійки. Імпортні - трішки дорожчі. В стаціонарі ні з кого ліків не вимагали . Фталазол від твого проносу теж коштував копійок 20.
6.Чудо Юдо
«Минулого року чисто ради інтересу поїхав у Полтаву здати аналізи у приватну лікарню. У холі висить прейскурант. Ціни посильні, я думав страшніші будуть. Прицінився що хочу у себе проаналізувати і на що грошей вистачає. Прицінився, оплатив, мені все зробили за якісь пару годин уже мав результати.
Все чітко і ясно: я купив послугу - мені її надали.»
Ну так і що тобі невистачало. От і іздь хоч у Полтаву, хоч у Ізріль. Що, заради твоїх примх треба виложити мільйони пенсіонерів?
10. Адекватник / 27 жовтня 2017, 14:33
6.Чудо Юдо
«От чи не йо**ті люди??? Хоч і не хотілося на родичку поганого казати...»

В цьому ти тільки й правий.
11. Седой / 27 жовтня 2017, 14:34
Ну что вы до моих штанов докопались? Ну Селена понятно, уже диагноз ставили - ранний климакс, ну можнт не ранний... А Чудо што в моих штанах ищет? Или в Гейропу съездил и заразился? Нормальные штанч, кстати, в Италии одеваюсь. Пенсия моя, для справки, чуть больше штуки, но не гривен, а евриков. Ну и зарабатываю, без выезда на Украину, достаточно, т.е. по вашим меркам ну ОЧЕНЬ много. Так что писайтесь сами с вашими пенсиями- подачками и совершенной совершенно бесплатной медициной. Ешьте, не обляпайтесь, кастрюлеголовые.
12. Адекватник / 27 жовтня 2017, 14:38
8.don
«єдиний недолік цієї реформи в тому, що якщо медицина перейде в категорію бізнесу, то ніхто нікого лікувати на повне виздоровлення не буде, »

Ну й молодцом, прям прогрес на ліцо. Анекдот в тему. Помирає старий лікар-єврей і передає свою практику сину. Оце ось, каже, фермер Микита, його я лікував, твій дід лікував, тепер ти будеш лікувати. Приходить на другий день синок недоумок ( є й такі у євреїв) і каже: ну які ви тату з дідом таки тупі. Я вже того Микиту за один день вилікував.
13. Anatoliy / 27 жовтня 2017, 21:17
Саме по собі поняття "платна медицина" нічого не говорить. Важливі деталі - як саме вона буде організована.
3.Selena2017
«російські старці, обкрадені до нитки»

3.Selena2017
«позбавлені елементарних життєвих благ.»

Є й таке.
5.Адекватник
«Чого його в чужу хату заглядати? Національна звичка? У себе порядок наведіть, а потім до сусідів заглядайте.»

І то теж так.
6.Чудо Юдо
«І що найбільше цікаво, так це те, що самі люди дуже хочуть щоб їх доїли. Веду родичку у лікарню, хворіє хронічно. Кажуть, на денний стаціонар покладуть. Ок, полежимо. Зібрав їй речі, все необхідне, а вона мені "А ти лікарю дав? А медсестрі дав?" Я їй: "Та нічого не давав, їм зарплати платять за їх роботу, що там ще давати?". А вона мені у відповідь: "Та ти шо?! Та так же не можна!" і мерщій сама їм побігла тицяти гроші.
І при цьому нічого не вимагали ні ілкар, ні медсестра. Але коль давала то взяли.
От чи не йо**ті люди???»

100 % так.
9.Адекватник
« Аспірин - 4 коп. Валідол - 8 коп. Антибіотики - копійки. Імпортні - трішки дорожчі. В стаціонарі ні з кого ліків не вимагали . Фталазол від твого проносу теж коштував копійок 20.»

Теж згоден. Пам’ятаю до цього часу, як уночі на поле перед вулицею мого села приземлявся ветроліт санавіації - забирали у Полтаву мого друга дитинства з тяжким отруєнням.
14. Anatoliy / 27 жовтня 2017, 21:18
Врятували. Батьки його - самі звичайні, прості люди. Не платили нічого. Десь рік так 1983...
15. Anatoliy / 27 жовтня 2017, 21:23
Певний раціоналізм можна знайти і в автора статті. Не секрет, що багато людей хочуть не більше заробляти, а більше отримувати.))) Але докоряти пенсіонерам, які пропрацювали все життя на фермах-заводах і нині мають копійки за те, що їм, мовляв, не вистачило розуму роботу з більшою зарплатою знайти??? Тобто, за логікою автора, всім, у кого зарплата невелика (читай - усім бюджетникам, приміром), треба негайто кидати роботу к бісовій матері? І «грошової» роботи у нас навалом, просто всі ледацюги і працювати не хочуть? Вибачте...
16. Anatoliy / 27 жовтня 2017, 21:30
1.Седой
«Как Закон изменит состав и профессионализм ваших новосанжарских эскулапов? Какой выбор? Куда бабки-дедки пойдут лечиться альтернативно?»


Оце ще пропустив. Теж вірно на всі 100.
17. Beri Mor / 27 жовтня 2017, 21:40
14.Anatoliy
«Врятували. Батьки його - самі звичайні, прості люди. Не платили нічого. Десь рік так 1983...»

Кастрюлеголові не повірять.Якби написав,що вертольотом відправили не в лікарню,а на Соловки,повірили б радо.
18. Адекватник / 27 жовтня 2017, 21:42
17.Beri Mor
«Кастрюлеголові не повірять.»

Щас налетят дон з селеною.
19. don / 27 жовтня 2017, 23:57
Та я тоді про кастрюлю пошутив . зелена не винна

Змінено 28.10.2017, 00:04
20. Чудо Юдо / 28 жовтня 2017, 00:59
13.Anatoliy
«Пам’ятаю до цього часу, як уночі на поле перед вулицею мого села приземлявся ветроліт санавіації - забирали у Полтаву мого друга дитинства з тяжким отруєнням.»

Охоче вірю.
Але смисл говорити про це зараз? Немає тих схем і уже не буде. Натомість капіталістичні схеми пропонують інші адекватні методи на кшталт посильної медицинської страховки. І у Європі вертоліт прилітає, коли є необхідність.
Але у нас забрали сервіси СРСР, а не дали здраві сервіси Європи, запропонувавши натомість псевдобезкоштовну медицину, лайно рідкісне насправді. Тепер приходиться боротися із нею.
21. Чудо Юдо / 28 жовтня 2017, 01:03
   Відкрити коментар, який містить ненормативну лексику
9.Адекватник
«Якщо ти недоросль, то запитай у батьків. І самі ліки, якщо навіть їх купляти, коштували копійки. »

Я про 1991-2015 роки. Глибше не копаю, те що було давніше, як я колись казав, Ви, шановний, просрали разом із тими, хто з вами у 90-ті жив. Мені, відносно молодому, тепер це все розгрібати.
22. Beri Mor / 28 жовтня 2017, 04:10
   Відкрити коментар, який містить ненормативну лексику
21.Чудо Юдо
« Глибше не копаю, те що було давніше, як я колись казав, Ви, шановний, просрали разом із тими, хто з вами у 90-ті жив. »

Так твої ж мама з папою і просрали.Чи ти з пробірки,такий чудовий?
23. Адекватник / 28 жовтня 2017, 09:36
20.Чудо Юдо
«Охоче вірю.
Але смисл говорити про це зараз? »

По-переше. Ти ж перший почав про це говорити: "Із самого дитинства я хрєн можу нормально сходити і отримати лікування безкоштовно - доїли моїх батьків і мене самого нині доять втридорога, тільки з-під поли все". Тобі почали заперечувати,бо ти написав неправду. А по-друге, історію треба знати, хоча б для того, щоб не наступати на старі граблі. "Преподавание любого предмета, особенно больших разделов науки, у нас начинается с рассмотрения исторического развития и всех ошибок сделанных на пути» (И.Ефремов, «Час Быка») От таке нупутствіє потомкам написав відомий письменник и вчений. Потомки не читають. Ну хай лоби набивають і далі. Кожен за свій лоб сам в отвєтє. Деякі думають, що їх врятують кастрюлі. Нехай собі й далі так думают.

Змінено 28.10.2017, 09:38
24. Адекватник / 28 жовтня 2017, 09:51
21.Чудо Юдо
«Я про 1991-2015 роки. Глибше не копаю, »

А треба й глибше копати. Бо як стосується голодомору, так ви копаєте аж до 33-го. А якщо щось хороше було, так ви намагаєтесь того не помічати.
21.Чудо Юдо
«Ви, шановний, прос.рали разом із тими, хто з вами у 90-ті жив. Мені, відносно молодому, тепер це все розгрібати.»
А чого б і не розгребти. Тоді люди висловилися за збереження СРСР. Подивись підсумки референдуму. Люди ж повірили в те що їм вішали, в демократію. І проголосувавши за СРСР думали, що волевиявлення народу то святе, то саме та західна цінність і буде так як вони висловилися. А не тут то було. Сценарсти від цього афуєлі і спішно придумали і реалізували т.з. ГКЧП і Бєловєж. Треба мати на увазі те, що тоді люди не розуміли багатьох речей і все те відбувалося якби вперше. Почитати по темі було ніде. Зараз є все і все доступне дякуючи інтеренету. Але люд тепер дякуєчи тому ж інтеренету ще дужче одебілізований. Тепер люд грає у танчики, постить ккотиків і рецепти пиріжків. Все інше люду по барабану.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації