Вхід | Реєстрація

На порядку денному - питання оплати за опалення та гарячу воду

Шановні миргородці!
Міська влада занепокоєна ситуацією, яка склалася на сьогоднішній день по питанню оплати за опалення та гарячу воду мешканцями багатоквартирних будинків. Крім того, на адресу Миргородської міської ради надходять листи від мешканців будинків, які опалюються від котельних обласного комунального виробничого підприємства теплового господарства «Миргородтеплоенерго», з проханням пояснити, чому, в порівнянні з попередніми місяцями, в січні поточного року збільшилась плата за опалення та гарячу воду.
За інформацією «Миргородтеплоенерго» при розрахунках оплати за січень місяць підприємство застосувало тарифи, затверджені Полтавською обласною радою в травні 2009 року. Перегляду та збільшення тарифу за цей період не відбувалось.
На збільшення оплати вплинуло те, що температурний режим січня місяця нижчий від нормативного. Відповідно, для дотримання температурного режиму в квартирах необхідно було подати більшу кількість теплової енергії. Тобто, за січень було використано енергоносіїв (в тому числі і газу) на 25-30
% більше.
В січні 2010 року нарахування споживачам було проведено за 34 дні, а в грудні 2009 року навпаки - за 27 днів. У грудні, для своєчасного подання звітності, показники знімались за 4 дні до закінчення фінансового року.
На рівень тарифу теплопостачання впливає невідповідність ціни на газ для жителів приватного сектору та підприємств, що подають тепло у багатоквартирні будинки. Для таких підприємств, як «Миргородтеплоенерго», ціна на газ складає 873,78 грн. за 1000 м3, для будівель приватного сектору ціна на газ складає 483,6 грн. за 1000 м3.
З метою зменшення витрат миргородців на оплату за теплопостачання, виконавчий комітет міської ради неодноразово звертався до нині діючого уряду по питанню зменшення ціни на газ для таких підприємств, як «Миргородтеплоенерго». На жаль, наші звернення були залишені без уваги.
Провівши аналіз споживання теплової енергії за 2009 рік, потрібно відмітити, що споживачі, які розраховувалися по лічильнику, сплачували менше, ніж ті, що сплачували по нормі за 1м2.
Отже, встановлення лічильників безперечно вигідно мешканцям.
Що стосується рівня тарифів на теплопостачання по області, то вони є дійсно різними, але всі вони відповідають економічним законам. Рівень їх залежить від багатьох факторів, а саме: кількості споживачів, під’єднаних до котельні, етажності опалюваного житла, довжини тепломереж та інше.
Комунальне підприємство «Миргородтеплоенерго», як і комунальне підприємство «Миргородводоканал», є підприємствами обласної комунальної власності, і тарифи на послуги цих підприємств затверджуються Полтавською обласною радою. Перед затвердженням тарифи проходять процедуру перевірок економічними службами Полтавської облдержадміністрації, Державною інспекцією з контролю за цінами, Антимонопольним комітетом.
З метою впливу на тарифну політику, Миргородська міська рада неодноразово зверталась до обласної ради по питанню передачі обох комунальних підприємств територіальній громаді міста, але це питання поки що не вирішено. Вважаю, що у зв’язку зі зміною влади ми отримаємо позитивне рішення цієї проблеми.
Враховуючи постійне зростання ціни на газ (основної складової тарифу на теплопостачання), Миргородська міська рада у 2009 році брала участь у розробці та захисті в Міністерстві житлово-комунального господарства України кількох енергозберігаючих проектів, а саме: по реконструкції системи теплопостачання в місті, застосування систем альтернативного опалення житлових будинків міста, утеплення і збереження тепла в будівлях. Наші проекти були підтримані, і ми з надією очікуємо на виділення з Державного бюджету коштів для запровадження їх в життя. Це дасть змогу зменшити витрати на теплопостачання.
З метою зменшення фінансового навантаження на сімейні бюджети миргородців, міська влада звернулась до керівництва «Миргородтеплоенерго» з проханням провести реструктуризацію оплати за тепло та гарячу воду. Керівництво «Миргородтеплоенерго» підтримало клопотання. Кожен, хто бажає, може звернутись в абонентську службу підприємства і провести реструктуризацію оплати. Крім того, управління праці та соціального захисту міської ради, зважаючи на складну фінансову ситуацію, готове розглянути заяви миргородців про надання субсидій.
Впевнений, що спільними зусиллями ми подолаємо цю проблему.

Автор: А.Д.БОГИНЯ, заступник міського голови з питань житлово-комунального господарства – начальник управління житлово-комунального господарства


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
15 лютого 2010, 16:44 | Миргород | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації