Вхід | Реєстрація

На Полтавщині розслідують справу псевдоблагодійників, які привласнили понад 7 мільйонів гривень

На Полтавщині розслідують справу псевдоблагодійників, які привласнили понад 7 мільйонів гривень

Працівники кіберполіції Полтавщини припинили діяльність злочинної групи з ознаками організованості, члени якої під приводом збору благочинних внесків для учасників АТО, лікування дітей та надання допомоги соціально незахищеним верствам населення, привласнили понад 7 мільйонів гривень.

За даними правоохоронців, починаючи з 2012 року на "гачок" псевдоблагодійників потрапили понад півтисячі підприємців та агропромисловців з різних областей України.

Як працювала шахрайська схема! Спільники обирали жертву і спочатку надсилали на офіційну скриньку електронного листа від фіктивної благодійної організації з відповідними реквізитами, печатками та підписами службових осіб.

Після листа був телефонний дзвінок псевдорадника або представника голови обласної державної адміністрації чи його заступника.

Обрана зловмисниками тактика дозволяла швидко увійти в довіру керівника підприємства або організації. Виклавши суть соціального проекту, покликаного акумулювати чималу суму коштів, для прикладу, на лікування важко хворих дітей або придбання їм нового одягу та взуття, додзвонювач спонукав абонента до активних дій.

Головне правило, яким керувалися, так звані, соціальні інженери, домогтися аби угода відбулася негайно. Зловмисники були напрочуд обережними і будували розмову за наперед розробленим сценарієм, аби виключити випадки відтермінування моменту переведення коштів на відповідній розрахунковий рахунок благодійної організації навіть на кілька годин.

Розрахунок простий – кошти, про які йдеться (а це приблизно від 1000 до 85 тисяч гривень) для підприємства незначні, а тому з переведенням платежу проблем не буде і навряд чи хтось захоче пересвідчитися, що гроші використані за призначенням.

Однак ідеальний сценарій аферистів дав тріщини, коли серед голів сільгосппідприємств знайшлися ті, хто засумнівався в дійсності намірів благодійників. Насамперед тому, що існує офіційний механізм реалізації соціально-гуманітарних проектів, що координуються органами влади.  А далі за справу взялися професіонали…

Аби демаскувати шахрайську оборудку посадовці і підприємці долучилися до активної інформаційної війни з аферистами. Чиновники спільно з поліцією збирали наради, поширювали гучні публікації в соціальних мережах.

Завдяки об’єднанню зусиль представників влади, підприємців та правоохоронців, працівникам відділу протидії кіберзлочинності в Полтавській області вдалося затримати 4 учасників злочинної групи, до складу якої входили троє чоловіків та одна жінка.

Поліцейські провели 8 санкціонованих обшуків у центральному офісі псевдоблагодійників, розташованому у місті Київ, а також за місцем їх проживання.

Як повідомив начальник Главку поліції Полтавщини Андрій Замахін, вилучено 14 одиниць комп'ютерної техніки, понад 30 мобільних телефонів, 15 флеш-носіїв інформації, 3 роутери, понад 29 сім-карт різних операторів, документація, чорнові записи, 12 печаток та штампів фіктивних благодійних організацій, 14 пластикових карт різних банків, на які жертви перераховували кошти, понад 5 000 доларів США. На вилучені кошти накладено арешт, а банківські рахунки фіктивних благодійних організацій заблоковані.

На даний час 4-м спільникам, серед яких – один працівник банківської установи, котрий мав доступ до відповідних баз даних та розрахункових рахунків, повідомлено про підозру у скоєнні 103 епізодів злочинної діяльності. Їх дії кваліфікуються як шахрайство, вчинене у великих розмірах, шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки, а також – несанкціоноване розповсюдження інформації з обмеженим доступом.

Усім чотирьом обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою терміном на 60 діб з правом внесення застави у розмірі 1 200 000 грн. кожному.

Цинізм злочинної схеми та її географія поширення викликають обурення! Але найбільше лютить думка, що ці 7 мільйонів привласнених коштів могли врятувати не одне дитяче життя або полегшити страждання нужденних, проте осіли в кишенях безсердечних шахраїв!

Є підстави вважати, що це неповна картина кримінальної діяльності співучасників. А відтак радимо всім керівникам підприємств та організацій пригадати коли і кому була перерахована гуманітарна фінансова допомога. Запідозрили неладне –  негайно звертайтеся до кіберполіцейських або до територіальних підрозділів поліції за місцем проживання.


Автор: Відділ комунікації поліції Полтавської області


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
9 березня 2018, 10:34 | Полтавщина | Кримінал
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації