Вхід | Реєстрація

В Опішному стартував ХІІ Міжнародний молодіжний гончарський фестиваль

В Опішному стартував ХІІ Міжнародний молодіжний гончарський фестиваль

У рамках Міжнародного форуму юних керамологів розпочався ХІІ Міжнародного молодіжного гончарського фестивалю «Опішне-2018». Укотре його організатор – Державна спеціалізована художня школа-інтернат І-ІІІ ступенів «Колегіум мистецтв у Опішному» імені Василя Кричевського – об’єднала під своїм творчим крилом талановиту мистецьку юнь України та чужоземних держав.

Знаково, що на святкове відкриття фестивалю завітали майстри Опішного – славетний гончар, заслужений майстер народної творчості України, член Національної спілки художників України та Національної спілки майстрів народного мистецтва України, лауреат Премії імені Данила Щербаківського та Національної премії України імені Тараса Шевченка Михайло Китриш та майстер художньої вишивки, член Національної спілки майстрів народного мистецтва України, заслужений майстер народної творчості України Григорій Гринь. Традиційний глиняний горщик, як знак фестивального єднання, виготовив гончар молодого покоління опішненських майстрів Микола Варвинський.

Особливою гостею урочистостей стала художник-кераміст Наталя Кормелюк (Роквіль, Меріленд, США), яка перебуває в Опішному як учасник КЕРАМОрезиденції та художній куратор Е-літньої Академії гончарства на базі Національного музею-заповідника українського гончарства.

Слід зауважити, що нині в Колегіумі мистецтв стартував ІІ етап фестивалю – 10-денний творчий практикум. Для переможців попереднього, відбіркового, етапу він стане можливістю розкрити потенціал і здобути новий мистецький досвід.

Цьогоріч в Опішному юні мистці віком від 10 до 23 років представляють різні куточки України, а також Грузію, Республіку Молдова та Королівство Марокко. Кожен учасник працюватиме над виготовленням трьох конкурсних творів у заявленій номінації «Образотворче мистецтво», «Кераміка» чи «Інші види декоративно-ужиткового мистецтва», які мають розкривати тему фестивалю «Гончарська казка».

Окрім творчої роботи, програму 10-денного практикуму складуть презентації виставок і творчих захоплень учасників, мистецькі експрес-проекти учасників інших країн, майстер-класи відомих опішненських гончарів та українських мистців, а також мистецьке спілкування з провідними художниками-керамістами світу, що нині беруть участь у Міжнародному симпозіумі надпарканної скульптури на базі Музею гончарства.

Підсумком Міжнародного молодіжного гончарського фестивалю стане визначення переможців та презентація виставки творів, що відбудуться 22 червня 2018 року.


Автор: Жанна Невкрита, інформаційна служба Національного музею-заповідника українського гончарства


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
13 червня 2018, 14:37 | Зіньків | Культура та освіта
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації