Вхід | Реєстрація

Таємничий тариф на воду

Таємничий тариф на воду

Кобеляцька міська рада вперто відмовляється оприлюднювати калькуляцію тарифу на водопостачання, що діє в місті.

У вівторок, 7 серпня, редакція «ЕХО» отримала чергову відповідь із Кобеляцької міської ради на наданий одним з наших співробітників запит про надання публічної інформації. Запит стосувався встановленого в Кобеляках тарифу на водопостачання. Цікавило, коли і ким він затверджений (рішенням сесії чи виконкому) та сама калькуляція.

У принципі, усі ці дані мали бути оприлюднені і без запиту. Адже це — соціально-важлива інформація. А в сучасної міської влади є і свій офіційний сайт, і навіть інформаційний бюлетень.

Але міська влада не лише не оприлюднила рішення про встановлення тарифу та калькуляцію. Вона, грубо ігноруючи вимоги українського законодавства, безпідставно відмовляє у відповіді на запит про надання публічної інформації.

Історія ця розпочалася ще наприкінці весни. Саме тоді був поданий перший запит щодо тарифу. Тоді Олександр Копелець почав вимагати грошей за цю інформацію. При цьому він посилався на закон та на рішення міських депутатів. Дійсно, у відповідному законі «Про доступ до публічної інформації» є пункт про те, що в разі, коли відповідь, надана розпорядником інформації, вимагає копіювання чи друку документів обсягом більше 10 сторінок, то запитувач має оплатити витрати на друк. Потім, через зайнятість та інші причини, про запит і неотриману відповідь ми забули.

Врешті-решт, 107 гривень 88 копійок, згідно із виставленим рахунком, були перераховані міській раді. Досить дорого, як за 10 сторінок, але що поробиш. Копія платіжки із новим запитом була надіслана Олександру Копельцю 26 липня.

У своїй «геніальній», з точки зору юриспруденції, відповіді міський голова заявив, що він, чи хтось із його підлеглих, установили невідповідність підпису запитувача інформації. Якесь вони розслідування в міській раді проводили. Певно, графологічну експертизу. Між тим, у Законі України «Про доступ до публічної інформації» не сказано жодного слова про те, що необхідно робити, якщо в Олександра Копельця виникають сумніви чи видіння. Є питання, є адреса, є підпис і дата — відповідай.

Звичайно, усі ці «геніальні» відповіді будуть надіслані Уповноваженому з прав людини.

Але все це преамбула. Суть цієї історії в іншому. Причому, навіть не в тому, чому ж міська рада вперто приховує калькуляцію тарифу. Річ у тім, що в 2018 році в місті почало діяти нове підприємство — «Водоканал плюс». Воно монопольно постачає воду населенню. І оцей новий «Водорканал», на відміну від його «батька», старого «Водоканалу» (без плюса), не платить податок на додану вартість. А замість 20-відсоткового ПДВ сплачує 5 відсотків єдиного податку. Тобто, обов’язкові витрати підприємства мали б зменшитися на 15 процентів. І логічно було б припустити, що і тариф на воду мав би бути не 7,34, як зараз, а 6,24. Але тариф не змінився. Чому? Саме на це питання редакція і хотіла б отримати відповідь. Адже мова йде про кілька сотень тисяч гривень, які «Водоканал плюс» «зекономив» за період свого існування. Куди поділися ці гроші?

Можливо, саме через небажання давати відповідь на це головне питання, Олександр Копелець і придумує найбезглуздіші «відмазки», аби лишень відтягнути час. На що сподівається — не зрозуміло. Відповідати таки доведеться.


Автор: Ігор Філоненко


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
10 серпня 2018, 09:02 | Кобеляки | Редакційна


1. микола козак / 10 серпня 2018, 10:07
У доголворах , які зараз підписують жителі міста з водоканалом плюс , чітко записано , що по запиту споживача водоканал плюс зобовязується надавати інформацію , що стсується тарифів та якості води.То ж використайте цю можливість отримати необхідну інформацію.
2. Beri Mor / 10 серпня 2018, 10:21
   Відкрити коментар, який містить ненормативну лексику
1.микола козак
«У доголворах , які зараз підписують жителі міста з водоканалом плюс , чітко записано , що по запиту споживача водоканал плюс зобовязується надавати інформацію , що стсується тарифів та якості води.То ж використайте цю можливість отримати необхідну інформацію.»

Так і в Конституції України чітко записано,що лікування в нас безкоштовне,дуже ви використовуєте цю можливість?В обох випадках,нас проігнорують,або й того гірше-пошлють на х.й.
3. микола козак / 10 серпня 2018, 21:41
Тоді виникає питання для чого Ви підписуєте договір ?
4. Beri Mor / 11 серпня 2018, 16:05
3.микола козак
«Тоді виникає питання для чого Ви підписуєте договір ?»

А куди дінешся?Скрізь монополісти,не підпишеш не буде води (газу,електропостачання).
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації