Вхід | Реєстрація

Повені не уникнути

Товстий шар льоду на річках, русла яких десятиліттями не чистилися, промерзлий ґрунт, повністю насичений вологою, та пізнє потепління, коли уже підуть весняні дощі. Все це призведе до повеней і паводків уже за кілька тижнів. Про готовність відповідних служб Полтавщини до пропуску льодоходу та талих вод говорили учора в ОДА на комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, що пройшла у селекторному режимі.
Нині на річках рівень води не перевищує норму – звітує начальник обласного центру з гідрометеорології Володимир Богмацера. Хоча в цьому є і свої мінуси – адже біля берегів багато криги, в яку вмерзли і водяні зарості, і повалені дерева. Тому лід довго не танутиме. Вода йтиме по верху. А якщо врахувати, що крига вкрита шаром мокрого і мерзлого снігу, сантиметрів 30-40, то на річках утворився такий собі «армований  бетон».
Тож навесні запаси води перевищуватимуть норму у півтора-два раза. Причому 80% талої води піде у річки, адже ґрунт водою уже і так насичений. Тим паче, якщо сніг розтаватиме не поступово, а інтенсивно наприкінці березня, як прогнозують синоптики.
Тож, уже нині райони повинні підготуватися до повеней – обстежити гідротехнічні споруди та відремонтувати їх. Адже навіть в ідеальному стані вони зможуть пропускати не більше 300 кубометрів води за секунду. Її ж буде, наприклад, на Ворсклі майже 600, а на Пслі навіть удвічі більше – прогнозують фахівці.
Імовірно, підтопить цього року і окремі ділянки доріг, які і раніше заливало водою – у селах Кунцевому, Манжелії, Затоні та між Котельвою й Більськом. Можливі переливи і на дорогах загального користування. Для захисту мостів за потреби  руйнуватимуть кригу вибухами. Загалом, на попередження та усунення наслідків повені в Україні Кабмін виділив майже 30 мільйонів гривень. Хоча скільки з них перепаде Полтавщині – поки що не відомо.

Автор: www.ltava.poltava.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
| Полтавщина |
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Купить квартиру Полтава
 Криптовалютні біржі в Україні
Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації