Вхід | Реєстрація

Проведено засідання щодо підготовки до пропуску льодоходу та паводків у 2010 році

18 лютого 2010 року під головуванням заступника голови обласної державної адміністрації Андрія Баранова відбулося засідання обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій у селекторному режимі. У роботі комісії взяли участь голова облдержадміністрації Валерій Асадчев, заступник голови облдержадміністрації Володимир Андрієнко, заступник голови обласної комісії ТЕБ та НС - начальник головного управління МНС України в Полтавській області Андріан Орліковський. На засіданні розглядалися питання щодо прогнозування весняної повені в 2010 році та готовність об’єктів господарства області, комунальних та аварійно-рятувальних служб до пропуску льодоходу і повені у 2010 році, стану гідроспоруд на території області, затвердження «Плану дій органів виконавчої влади та місцевого самоврядування щодо підготовки до пропуску льодоходу, повені та паводків у 2010 році».
За словами начальника Полтавського обласного центру з гідрометеорології Володимира Богмацери, водопілля 2010 року матиме виражений характер і може бути близьким до норми і вище минулорічного. Сніговий покрив в басейнах річок висотою переважно від 20 до 40 см. Середні по водозборах річок снігозапаси близькі до норми і складають від 30 до 80 мм. Поточна водність річок, яка визначатиме ґрунтову складову тало-дощового стоку, на більшості річок близька до січневої норми. У цьому році грунт повністю насичений водою, а це сприятиме формуванню підвищеного поверхневого і річкового стоку. Додаткові підтоплення може спричинити місцевий та схиловий стік, накопичення тало-дощових вод у пониженнях рельєфу в межах населених пунктів тощо. Не виключається можливість затоплень територій прирічкових населених пунктів та об’єктів.
Наповнення водосховищ по області станом на 1 лютого 2010 року становить 80,3 %. Ставків - 86,4%, - поінформував начальник обласного виробничого управління водного господарства Володимир Фомичов. Наразі фахівці «Полтававодгоспу» перевірили готовність об’єктів водогосподарського комплексу до пропуску льодоходу та поверхневих вод, міжрайонні управління водного господарства провели поточні ремонти гідротехнічних споруд на суму 10 тис. грн. Як показали перевірки, більшість споруд знаходяться в задовільному стані, але деякі потребують капітального ремонту. З метою забезпечення безаварійного пропуску льодоходу, повені і паводків на водних об’єктах і гідротехнічних спорудах, в міжрайонних управліннях водного господарства організовано 20 аварійних бригад, в яких задіяно 112 чоловік. За цими бригадами закріплено 22 автомобілі, 26 механізмів. Аварійні бригади укомплектовуються необхідними інструментами, інвентарем та плавзасобами. Для відкачки води підготовлено 6 пересувних насосних станцій та 6 відкачуючих засобів. Також в області функціонує 27 стаціонарних насосних станцій.
Як зазначив заступник начальника ГУ МНС України в Полтавській області Володимир Біленко, досвід попередніх років на сьогодні викликає стурбованість щодо можливих підтоплень місцевого значення. Тому стоїть питання оперативного залучення сил та засобів комунальних служб та підприємств. Якщо в містах Полтаві та Кременчуці створені служби “080? і “050?, які спроможні своєчасно збирати, опрацьовувати та доводити інформацію до керівників для оперативного прийняття рішень то в районах такі служби не створені. Також Головним управлінням МНС області було запропановано керівникам місцевих органів виконавчої влади та виконавчих органів рад відновити нормативні аварійні запаси будівельних матеріалів (каміння, щебню, піску, цементу, мішків, брезенту, деревини) у достатній для ліквідації прогнозованих надзвичайних ситуацій кількості, рекомендувати виконавчим органам рад та суб’єктам господарювання, у володінні або користуванні, яких є гідроспоруди провести очищення водопропускних трактів від усього, що може створювати додаткові підпори і перешкоджає пропуску повеневих вод при можливо мінімальних рівнях, керівникам місцевих органів виконавчої влади та виконавчих органів рад міст обласного значення здійснити оперативні перевірки стану готовності комунальних служб та підприємств до ліквідації можливих підтоплень територій, а при погіршені погодних умов організувати цілодобове чергування оперативних штабів для своєчасного прийняття рішень.

Автор: Центр пропаганди ГУ МНС у Полтавській області


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
22 лютого 2010, 17:09 | Полтавщина |
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації