Вхід | Реєстрація

Бути боржником аліментів сьогодні не вигідно, – Віталій Коноз

Бути боржником аліментів сьогодні не вигідно, – Віталій Коноз

З 29 серпня в Україні почав діяти другий пакет законів щодо змін у законодавстві про стягнення аліментів. Про основні зміни розповів заступник начальника головного територіального управління юстиції з питань державної виконавчої служби – начальник Управління ДВС Віталій Коноз.

“Серед новацій: при заборгованості від 1 до 3 років до боржника застосовуються штрафні санкції. Зокрема, якщо він не сплачує аліменти протягом року, то штраф складає 20% від суми боргу. Відповідно за 2 та 3 роки заборгованості – 30% та 50%”, – розповів він.

Також Віталій Коноз наголосив, що ці штрафи стягуються не на користь держави, а на користь стягувачки та дитини. Передбачена і публічна відповідальність. Зокрема, особи, які претендують на посади у держслужбі, в органах місцевого самоврядування зобов’язані надавати довідки про відсутність заборгованості зі сплати аліментів.

“Це основні нововведення, які стимулюють боржників до виконання своїх обов’язків. Крім цього, передбачений виконавчий збір на користь держави, який додатково стягуватиметься після сплати всіх аліментів. Також боржник по аліментах не може бути представником влади чи керувати територіальною громадою. Логіка тут проста: якщо особа не може навести лад у своїй сім’ї, то значить і керівником бути не має права. Забороняється керувати транспортними засобами, виїзд за кордон, отримання зброї. Тож бути боржником аліментів сьогодні не вигідно”, – наголосив він.

Раніше виконавча служба не могла стягнути борг з людини, яка не сплачує аліменти, не працює і не має майна. Наразі ж, говорить заступник начальника головного територіального управління юстиції з питань державної виконавчої служби, дане питання законодавчо врегульоване таким чином, що боржника можна притягти до адміністративної відповідальності у вигляді суспільно-корисних робіт. Якщо особа ухиляється й від суспільно-корисних робіт, то до неї може бути застосований адміністративний арешт чи навіть ув’язнення до 2 років.

“За нашими матеріалами, 65 осіб у Полтавській області притягнуті до адміністративної відповідальності. Половина з них уже відпрацювали заборгованість повністю. Кошти перераховуються стягувачу аліментів і використовуються на користь дітей”, – розповів він.

Серед позитивних моментів закону: запроваджується система стимулів. Для батьків, які сумлінно виконують свій батьківський обов’язок, витрачають додаткові кошти на гуртки, навчання, спортивні та будь-які інші секції, будуть передбачені пільги та преференції.

Довідка. На сьогодні на виконанні у відділах державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Полтавській області перебуває 23 189 виконавчих документів про стягнення аліментів. З них, по 10 774 виконавчих документах боржники сплачують аліменти систематично, ще по 11 732 документах стягнення аліментів проводиться з їх доходів. Однак, по 8 289 виконавчих документах боржники мають заборгованість зі сплати аліментів, яка перевищує суму платежів за 3 місяці, у зв’язку з чим дані про таких боржників внесені до #ДошкиГаньби.

До 4 147 злісних неплатників аліментів, в яких рахується заборгованість, що перевищує суму відповідних платежів за один, два та три роки будуть застосовані нові штрафні санкції.



Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
5 вересня 2018, 15:47 | Полтавщина | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації