Вхід | Реєстрація

Чи буде у Кременчуці потоп?

Чи буде у Кременчуці потоп?
Неочікувані сильні снігопади, які прийшли цієї зими на Україну, невдовзі ще раз нагадають про себе – підняттям рівня води у Дніпрі та оселях кременчужан.

Спеціалісти прогнозують наслідки сильних снігопадів
Спеціалісти впевнені, що при різкому скиді води з Кременчуцької ГЕС, можуть постраждати лише ті, хто побудувався всупереч безпеці – поблизу води. Непереливки будуть також мешканцям приватних будинків, під якими високо розташовані ґрунтові води. Але все це можливо лише за однієї умови: температура має різко піднятися до 10-15 градусів за Цельсієм.
Кременчужани вже встигли звикнути до великих снігових завалів посеред вулиць. Ходити важко, але можна. Коли ж почалося перше невеличке танення всієї цієї біло-жовтої краси, то дехто замислився – «що ж воно буде як це все раптово розтане?» Подумав і засумував. А той, хто згадав, що поблизу міста ще й Кременчуцька ГЕС височіє із чималими запасами криги та навколишніх снігів, той і злякатися має підстави. А якщо Дніпро «з берегів вийде»?
А після «веселих картинок» із українських ЗМІ про затоплення Конча-Заспи під Києвом із «хатинками» Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко, мера Києва Леоніда Черновецького, міністра закордонних справ Петра Порошенка, особливо істеричні особи починають вірити у чутки про руйнування Кременчуцької ГЕС… «ТелеграфЪ» вирішив поцікавитися у спеціалістів, чи чекати кременчужанам на потоп, чи забути про таке «щастя».

Якщо завтра +10 за Цельсієм…
– Якщо сніг швидко зійде, то це дійсно може мати негативні наслідки, – каже Олег Дембіцький, начальник сектора цивільного захисту міськуправління МНС. – У Крюкові, на Лашках може підтопити будинки через підвищення рівня ґрунтових вод. Але поки що Гідромеотцентр не дає офіційних прогнозів. Що стосується Дніпра, який нібито «вийде з берегів, то він зарегульований каскадом водосховищ. Їх об’єму достатньо, щоб утримувати необхідний рівень води. До того ж Кременчук захищений від повені дамбами. Деякі території можуть потрапити у зону затоплення, але сказати зараз, які саме, – не можна. Просто ми не виключаємо такої можливості.
За словами спеціаліста, із 12 лютого між міськуправлінням МНС та Кременчуцькою ГЕС почалося взаємне інформування, аби знати коли через потепління і танення льоду на водосховищі збільшиться скид води. Вона може підніматися на 0,6-1 метр. Це небезпечно лише для рибалок, які будуть знаходитися на льоду – кригу може відривати течією.
– Якщо ГЕС буде робити форсований скид, то можливе незначне підтоплення частини Крюкова, дачних ділянок за містом, – каже Олег Дембіцький, – але я не пам‘ятаю, щоб вони так працювали. Навіть, коли у сильні морози на ГЕС всі шість турбін працюватиме, рівень води підніметься не більше ніж на метр. На кременчужанах це ніяк не відіб‘ється.
Коли ж придивитися де розташовані ті дачні будинки, які може затопити, то стає зрозуміло, що люди самі собі зробили веселе життя. Адже багато їх стоїть там, де капітального будівництва бути не може – у зоні підтоплення, до захисної дамби.

Не ГЕС треба боятися, а снігу в місті
Для Кременчука небезпека підтоплення може бути лише з боку танення снігу на території міста. Таку думку озвучив начальник відділу екологічної безпеки кременчуцького міськвиконкому Геннадій Демьохін.
– І то, лише за умов, що дренажні канали не будуть справлятися з відкачуванням води, – додає спеціаліст. – А якщо ж буде різке потепління, то на вулицях будуть калюжі, дороги підтоплені, як і після сильного дощу. Стосовно ГЕС: навіть якщо водосховище буде деякий час працювати у форсованому режимі, то це передбачено проектом. Що відбуватиметься у Кременчуці? Просто в районі міста вируватиме сильна течія і, можливо, рівень води буде максимальний (на 1,5 метри). Із дачами, які розташовані вздовж Дніпра, нічого страшного не станеться – просто вода стоятиме до самої підлоги.
Єдине проблемне місце у Кременчуці, на думку Геннадія Демьохіна, – район Лашків. Тут буде мікроповінь, бо немає відводу води, а щільність забудови велика.
– Вони там будуть плавати, – дає сумний прогноз еколог. – Як і зазвичай машина буде перекачувати воду із пустого в порожнє.

Відкачають усіх… ну, майже всіх
У кременчуцькій дільниці Дніпродзержинського регіонального управління водних ресурсів прогнозують «велику воду» і готуються до цієї надзвичайної події.
– 22 лютого ще раз будуть перевірятися наші водозахисні споруди, – каже начальник дільниці Василь Зеленін, – вони ж не вічні. Але якщо рівень води буде у межах передбачених розрахунком, то все буде нормально.
Проблем, пов‘язаних із підвищенням рівня води у водосховищі, Василь Зеленін не бачить. Якщо і виникне якась небезпечна ситуація, то вона почнеться із Київського водосховища, але потенціалу каскаду водосховищ буде достатньо, аби із нею впоратися.
– Спрогнозувати зараз якісь негативні явища не можна, – каже спеціаліст, – але ми готуємося. Людей готуємо. Вже розроблений і затверджений план заходів щодо паводку цього року.
Що стосується підтоплення Кременчука через підняття ґрунтових вод, то із цією проблемою справляться насосні станції. Щоправда, не в усіх районах міста.
– Ми справимося, – каже Василь Зеленін. – Масового підтоплення центральної частини міста не буде – це точно. Низинна територія міста захищена нашими станціями перекачування води (7 станцій). Якщо завтра на вулиці раптом стане 15 градусів тепла і все потече, то навіть у цьому випадку все буде нормально. Проблеми можливі на Ревівці, де люди вздовж каналів побудувалися.
Єдині негативні явища, за словами пана Зеленіна, можливі, якщо зливові колодязі вздовж доріг виявляться перемерзлими і вода не зможе в них нормально стікати.

Автор: Станислав Константинов, www.telegraf.in.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
23 лютого 2010, 10:15 | Кременчук | Надзвичайне
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації