Вхід | Реєстрація

Чи є життя без району

Чи є життя без району

Редакція «ЕХО» започатковує обговорення зареєстрованого у Верховній Раді України законопроекту №9204, авторами якого є група народних депутатів. Серед них і добре відомий нашим читачам колишній новосанжарський селищний голова Андрій Река.

Нагадаємо читачам, що законопроект авторства Реки і групи його колег був зареєстрований 16 жовтня поточного року. Він уже спричинив чимало галасу в соцмережах. Адже після того, як згаданий документ набуде статусу закону, з мапи України зникнуть десятки сучасних районів Полтавської області. Також будуть ліквідовані всі теперішні райдержадміністрації та районні ради. Натомість, будуть створені лише чотири великих райони із центрами в Полтаві, Кременчуці, Миргороді та Лубнах. Їх кордони збігатимуться із межами вже утворених госпітальних округів. Згідно із задумом, саме медицина стане головною галуззю, якою опікуватиметься керівництво новостворених адміністративно-територіальних одиниць. Усі інші функції на місцях виконуватимуть громади.

У принципі, поява подібного законопроекту була очікуваною. Він є логічним продовженням процесу децентралізації, що проводить нинішня українська влада. Про те, що буде саме так, а не інакше, говорили ще в 2014–15 роках, коли тривало «гаряче» обговорення закону про добровільне об’єднання громад.

Тоді в Кобеляках навіть мітинги протесту проводили із лозунгами про збереження єдиного і неділимого Кобеляцького району, а із публічних політиків, які виступали за створення громад, можна згадати лише тодішнього міського голову Олександра Ісипа. Усі інші або протестували, або спостерігали за розвитком ситуації. Зараз мітингів протесту немає. А значна частина колишніх протестувальників активно, хоча й не надто успішно, беруть участь у процесі децентралізації та намагаються створювати громади.

Між тим, за чотири роки на території Кобеляцького району створена і досить успішно функціонує лише одна об’єднана територіальна громада із центром у Бутенках. За цей час її бюджет виріс у кілька десятків разів і значно перевищує бюджет уже майже колишнього райцентру Кобеляки. Якщо порівнювати масштаби інфраструктурних проектів, втілених у життя Бутенками і Кобеляками, то перевага явно на боці сільської громади. У Бутенках будують водогони і асфальтують цілі вулиці, у Кобеляках — створюють міні-парки і міні-зоопарки та сиплять гранвідсів у провулках. У Бутенках залучають мільйони гривень із державного та обласного бюджетів, у Кобеляках можна назвати хіба що 250 тисяч із районного бюджету на клітки для тварин. Не надто оптимістичною є ситуація і в більшості сільських рад (за невеликим виключенням — автор), котрі ледве не в один голос заявляють про свою самодостатність. Пофарбовані протягом бюджетного року пам’ятники та огорожі на цвинтарях аж ніяк не назвеш прикладом бурхливого розвитку. Тріщить по швах і бюджет Кобеляцького району. Але не від грошей, а від їх дефіциту.

Та повернемося до самого законопроекту. Після набуття ним сили закону колишній Кобеляцький район, як і сусідній Козельщинський, увійдуть до складу нового утворення із центром у Кременчуці. Не буде і Новосанжарського району, який «увіллють» до Полтавського. Не буде й РДА та райрад.

Редакція «ЕХО» вирішила звернутися до людей, які більш чи менш активно займаються публічною політикою або є експертами, щоб дізнатися про їх точку зору на згаданий законопроект. Про те, що нам розповіли, читайте в наступних номерах.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
12 листопада 2018, 09:19 | Кобеляки | Політика


1. Zorn / 12 листопада 2018, 11:10
Не буде району, не буде і таких структур як територіальний центр соцдопомоги. Питання: Де будуть працювати 130 чоловік персоналу терцентру? Чи є в Бутенківській громаді свій терцентр, і хто там обслуговує одиноких старичків?
2. 1juriy / 12 листопада 2018, 11:52
" За цей час її бюджет виріс у кілька десятків разів",лише цього вислову досить,щоб не приймати участі в обговоренні з цим дурком.
3. orakul / 12 листопада 2018, 14:59
2.1juriy
«лише цього вислову досить,щоб не приймати участі в обговоренні з цим дурком.»

Филон заробляє гроші власнику газети і собі. Так що нічого немає дивного в тім, що він піарить те, що необхідно владі. Але ж ми можемо і самі обговорювати саму суть рехворми, а не те, що тут написано автором статті. А позиція автора нехай собі лишаєтся на папері. «Либо Платон филонствует, либо Филон платонствует», - говорили сучасники Філона Олександрійского (можливо далекого родича автора). То ж не варто так болісно сприймати позицію автора. А чи дасть нам адмін можливість висловлювати свої думки, побачимо. Ясно, що йде нищення державності піл приводом скорочення витрат і збільшенння так званих інвестицій. Ну, "благими намірами дорога в ад вимощена". Це все давно відомо. Нічого нового. "На удочку насаживайте ложь. И подцепляйте правду на приманку", - писав ще Шекспір.
4. Maksym / 12 листопада 2018, 17:25
Не зрозуміло, що тут обговорювати. Питання вирішено ще 2014-го, зараз йде оформлення процедурних моментів.
Стогнати про "злочинну панду"? Для цього є фейсбук та черга у поштовому відділенні.
5. orakul / 12 листопада 2018, 18:34
4.Maksym
«Не зрозуміло, що тут обговорювати. Питання вирішено ще 2014-го, зараз йде оформлення процедурних моментів.»

Та таки ти на усі сто правий. Але ж пропонують обговорювати, ну щоб тіпа "идя навстречу пожеланиям трудящихся". Свідомі із цього радянського лозунга глузують, ну хай ще трішки поглузають. Треба хоч тут задокументувати свою незгоду із свідомими і із владою яку вони привели своїм майданом. Прикол в тім, що після чергових виборів, вони приведуть ще гіршу владу.
6. orakul / 12 листопада 2018, 18:42
Филон філонствує про інвестиції. Інвестиції – це спосіб привласнення майна громад. Так що радіти з того, що якісь там емвеефи чи ТНК дадуть вам бабла на водогін, це так само, як радіти з того, що вас роздягнуть до нитки. Той водогін буде не для вас. Помилка Філона в тім, що він хоч і платонствує, але мубуть не знає, що Платон бував у Єгипті і його там навчили езотеричним чи окультним знанням, тобто знанням скритим від лошар. А в езотериці прийнято аналізувати від загального до частностей, а не навпаки, як чинять лошари і навіть наука. Тобто, дивитися на світ треба не із каструлі, а із самого Космосу. При такому підході стає очевидним, що уся комедія із майданом, революцією огидності, і з усіма оцими рехформами, то розіграний сценарій по ліквідації державності, населення і привласнення території. Ну із цієї статті ж очевидно, що рехформи спрямовані на нищення вертикалі влади, ліквідацію облрай адміністрацій і самих районів, а в перспективі і областей. Подається це, як покращення. Мовляв, менше буде витрат і корупції. Насправді - не буде важелів управління. Інвестиція чужих коштів у майно громад – це елементарне привласнення майна. Фіналом трагікомедії буде продаж землі. Підсумовуємо. Ми втрачаємо землю, майно, важелі управління і кажемо, що нарешті ми таки самостійні. Алес! Та ми стали бидлом. У нас забрали все. Не може бути держави без землі, без майна, без органів управління і без населення. Ну це вже якась шиза, чи якесь ноу хау по-українське. От вже дійсно, в кожній країні є свої лошари, але щоб у лошар була своя країна – таке вперше в історії. Тому її скоро і не буде. Пійте далі «ще не вмерла». Як писав Борис Олійник «А вони піють - ще не вмерла І собі доводять - таки ж ні». Європейці чудово розуміють те, про що я тут написав. А лошари хочуть, щоб вони їх, неуків, прийняли у свою «сімю». Та навіщо їм лошари? Посилання на www.youtube.com
7. orakul / 12 листопада 2018, 18:43
Кращий друг і спасітєль усіх свідомих Беня Коломойський відверто казав «Олигархия в постсоветских странах есть промежуточное состояние перед захватом … всей экономической власти крупными корпорациями, т.е. после олигархов придут публичные компании, которые будут править страной … ». Ну як вам ще відвертіше сказати? Одним словом - лошари.
8. земеля / 13 листопада 2018, 10:04
Немного из истории. В начале 60-х Нехвороща и Кишеньки то же были райцентрами. Что теперь видно по факту. История повторится. Но основной причиной является резкое уменьшение населения, особенно сельского. Но это уже совсем другие и причины и другие проблемы. Увы.
9. микола козак / 13 листопада 2018, 11:39
Коли читаєш , чи слухаєш пропоганду децентралізації, обєднання громад , виникає питання , кому ви вішаєте лапшу на вуха ?Основною інтригою чи основним аргументом приводять значне збільшення бюджету громади , як от і в цьому агітаційному матерпіалі про Бутенки.Да , дійсно бюджет збільшиться за рахунок бюджетів приєднаних населених пунктів , але ж при цьому на стільки ж збільшиться і витратна частина і те , що в Бутенках кластимуть асфальт , тягтимуть водогін , то в інших приєднаних ітиме занепад за повної відсутності коштів.Кошти в Бутенківській громаді не виникли з повітря , для отримання коштів потрібне виробництво матеріальної продукції (добавлена вартість)Саме обєднання грошей не надрукує.А чи є в громаді виробництво , ну в Бутенках там ще може щось збиратись З/д станція , елеватор і ін. , а що робити тим , у кого залишилась тільки земля , яка заростає бурянами , робити нікому , в селі залишились одні пенсіонери ?Правда влада приймає всі міри , щоб там зникли і пенсіонери , і всі ці реформи направлені на звільнення території України від українців.А наш нардеп Река Просто людина випадкова , якій важливіше гроші і після депутатства хороша пенсія.
10. земеля / 13 листопада 2018, 13:54
9.микола козак
«Да , дійсно бюджет збільшиться за рахунок бюджетів приєднаних населених пунктів , але ж при цьому на стільки ж збільшиться і витратна частина і те , що в Бутенках кластимуть асфальт , тягтимуть водогін , то в інших приєднаних ітиме занепад за повної відсутності коштів»


Как бы хотелось что-бы эта толковая правда-мысль дошла бы до публики. Может Филон эту Мыколину мысль продолжит?
11. orakul / 13 листопада 2018, 14:10
9.микола козак
« не виникли з повітря»

Таки да, з повітря нічого не виникає. Але ж цього, виходить, і Філон не розуміє, чи як? Все це можна назвати простим перерозподілом. І не факт, що «децентралізовані» кошти будуть краще і в діло викорстані. Це проста замануха. Ось, мовляв, буде воно ваше, тобто ТГ і тоді..... Але ж колись вже було - "земля крестьянам". І що з цього вийшло? Так і зараз. Тим більше, що автори рехформ і революйій одні і ті самі, і у них в генах закладено - "каламутити воду" і ловити в ній рибку. Ну нічого ж нового. Як це до людей не діходить?
12. orakul / 13 листопада 2018, 14:41
9.микола козак
«а що робити тим , у кого залишилась тільки земля , яка заростає бурянами , робити нікому , в селі залишились одні пенсіонери ?Правда влада приймає всі міри , щоб там зникли і пенсіонери , і всі ці реформи направлені на звільнення території »

Ну таки так і є. При радянській владі до кожного села робили дороги, будували школи і фапи, дитячі садочки. Все це говорило про те, що на перспективу закладався розвиток сіл і приріст населення. Зараз все навпаки. І з точки зору кагалу - це правильно, бо навіщо їм баластне населення на їхній землі, навіщо тут якась держава і т.п. А тим більше - навіщо пенсіонери. Це - відпрацьований матеріал, баластна бидломаса. Чим її буде менше, тим буде краще кагалу. Все стократно розписано у їхніх тадмудах, та й самі вони вже цього не скривають. Але у них все вийде, бо до гойської біомаси ніколи не дійдуть елементарні речі.
13. микола козак / 13 листопада 2018, 15:01


Змінено 13.11.2018, 15:03
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації