Вхід | Реєстрація

Уже чотири школи обходяться без газу

Уже чотири школи обходяться без газу

Керівництво відділу освіти говорить про економію дорогоцінних енергоносіїв, а вчителі стверджують, що нарешті нагрілися.

У четвер, 8 листопада, відбулася своєрідна презентація котелень, встановлених у кількох навчальних закладах району. Вони використовують не природний газ, а деревну щепу, тобто, по великому рахунку, відходи з одного із підприємств деревообробної промисловості. Більшість витрат зі встановлення нового обладнання поніс бізнесмен Юрій Терніков. Перейшовши на альтернативний вид палива, навчальні заклади залишають за собою можливість у будь-який момент знову використовувати газ.

Експеримент із переведення кобеляцьких шкіл на обігрів альтернативним видом палива розпочався ще в минулому році. Тоді в котельні міського навчально-виховного комплексу №1 почали використовувати дров’яні пелети. Обладнання для цього власним коштом закупив і встановив власник фабрики «Зоря» Юрій Терніков. Експеримент виявився вдалим. Економія коштів становила близько сорока відсотків. І тому позитивний досвід вирішили запроваджувати і в інших навчальних закладах. Той же Терніков закупив і встановив котли виробництва Коростенського заводу. Вони можуть працювати як на дровах, так і на щепі, котра залишається після обробки деревини. Таке обладнання в Полтавській області використовують для обігріву приміщень у Полтаві, Кременчуці, Чутовому, селі Жовтневе Решетилівського району.

У Кобеляцькому районі станом на початок листопада новим видом палива обігрівають НВК №1, міську школу №2, Світлогірську та Придніпрянську школи, а також школу-інтернат у Кобеляках. На оглядини нової котельні прибули голова Кобеляцької РДА Таміла Шевченко, начальник відділу освіти Наталія Коваль, депутат Полтавської обласної ради Геннадій Коваленко. Екскурсію по НВК №1 для них провів директор закладу Яків Постольник і вже згаданий Юрій Терніков. Юрій Миколайович, розповідаючи про переваги альтернативного виду палива, нагадав, що завдяки нововведенню в районі були створені додатково 20 робочих місць. Але головний результат — економія бюджетних коштів та комфортні умови для навчання дітей і роботи вчителів.

Яків Постольник зазначив:

— Після того, як ми почали обігрівати школу щепою, підійшла до мене вчителька і каже: «Яків Григорович, я вперше за багато років взяла в школу змінне взуття. Я буду ходити по закладу в легеньких туфлях, а не в зимових чоботях». Тому що — тепло. Тому що ми не вимикаємо котельні на вихідні дні.

Термометри, встановлені в будівлях НВК та Світлогірської школи, фіксують у різних приміщеннях від 19 до 25 градусів тепла. Педагоги, які працюють у сільській школі, стверджують, що таких комфортних умов для роботи в зимовий період у них не було ніколи. Директор Алла Ялова розповідає:

— У нас найхолодніше завжди було в учительській. У деякі дні температура опускалася до 5 градусів тепла. Зараз там — дев’ятнадцять. Звичайно, усі дуже задоволені.

Одночасно всі навчальні заклади не відключені від газового опалення. Платитиме відділ освіти підприємцю за подане тепло за показниками спеціальних лічильників.

І Наталія Коваль, і Таміла Шевченко із жалем констатували, що через незрозумілу позицію кобеляцького міського голови Олександра Копельця не вдалося перевести на альтернативне опалення дитсадок «Золотий півник». Чиновник, прикриваючись депутатами, не дав дозволу на суборенду котельні біля дошкільного начального закладу. Таміла Шевченко зазначила:

— Депутатам розповіли небилиці про дим із котелень. У школах щепу використовують кілька днів, а в деяких — тижнів. Ніякого диму немає. Копелець сказав, що якщо в дитсадку буде холодно, то він чимось допоможе. Якщо до мене чи до Наталії Мефодіївни із скаргами на низьку температуру в приміщеннях закладу прийдуть батьки міських діток, ми із чистою совістю відправимо їх до Олександра Олександровича.

Юрій Терніков підтримав:

— Ніяких серйозних аргументів проти запровадження альтернативного опалення міський голова не навів. Просто сказав «Не хочу» і все.

А Геннадій Коваленко запропонував провести екскурсію по школах і для міських депутатів. Можливо, тоді вони змінять свою думку.

Від редакції: а вона у них є, своя думка?


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
15 листопада 2018, 16:51 | Кобеляки | Суспільство


1. Beri Mor / 15 листопада 2018, 18:48
От досягнення,УЖЕ ЧОТИРИ школи перейшли на дрова.Скоро в землянки дитсадки та школи переведуть і будуть видавати це за нечувані реформи.Папуаси,бл.ядь.
2. Maksym / 15 листопада 2018, 20:47
у людей нарешті тепло. Люди нарешті можуть регулювати опалення за власним розсудом, а не за вказівкою начальства з міністерства. Люди зменшили на 40 відсотків навантаження на бюджет.
А ви, Beri Mor, переживаєте, що люди не смокчуть смердючого путіна.
3. Beri Mor / 15 листопада 2018, 21:20
2.Maksym
«Люди нарешті можуть регулювати опалення за власним розсудом, а не за вказівкою начальства з міністерства. »

2.Maksym
«А ви, Beri Mor, переживаєте, що люди не смокчуть смердючого путіна.»

Так міністерство винне,чи Путін?Ви вже якось визначтесь.


Змінено 15.11.2018, 21:29
4. Maksym / 16 листопада 2018, 08:25
3.Beri Mor
«Так міністерство винне,чи Путін?Ви вже якось визначтесь»

У чому? У тому, що вам кортить усе задом наперед вивернути?
5. микола козак / 16 листопада 2018, 09:06
Хотілося б знати скільки в Кобеляцькому районі вирубано і скільки посаджено дерев.Оця реклама дров веде суспільство до печер.Ми замість одягу носимо європейські недоноски , автомобілі , автобуси , тролейбуси -все європейські недоноски . тепер переходим на дрова , коли повирубуєм ліси і лісосмуги , що далі , кізяків немає бо вирізали корів ?Куди ми йдемо ?
6. orakul / 16 листопада 2018, 09:23
5.микола козак
«Куди ми йдемо ?»

Туди, куди нас ведуть - до погибелі.
7. orakul / 16 листопада 2018, 09:27
2.Maksym
«Люди зменшили на 40 відсотків навантаження на бюджет.»

Давай вже за кізяки агітуй. Буде ще більша економія коштів і зайнятість. Уявляєш, якщо всю адмінстрацію вигнати не на толоку а на заготовку кізяка. Ще можна ствоювати кооперативи, комунальні підприємства з гучними і патріотичними назвами, наприклад, "Заготкізяк".
8. Beri Mor / 16 листопада 2018, 10:33
5.микола козак
«Хотілося б знати скільки в Кобеляцькому районі вирубано і скільки посаджено дерев.»

Краще не знати.Біля трас ще трішки зосталося,а біля «польовок» суцільний жах,одні пеньки,бензопили та вантажівки ревуть і вдень,і вночі.Недавно пахав на своїх паях,так в степу вітер дме такий,ніби в Баренцевому морі.Зате:
2.Maksym
«зменшили на 40 відсотків навантаження на бюджет.»
9. земеля / 16 листопада 2018, 15:14
Почему-то все молчат об основном предназначении лесопосадок: это защита от эрозии почвы и удержание влаги( снега). Без этого именно для нашей местности урожаю будет хана. Наши деды были умнее нас. А нынешние учителя по всей видимости даже не знают об этом. Увы.
10. ИВЕН / 16 листопада 2018, 18:11
6.orakul
«Туди, куди нас ведуть - до погибелі.»


МИКОЛАЄВИЧ-додай до тексту- фотку от димохода із цього КРЕМАТОРІЮ......
11. orakul / 16 листопада 2018, 22:12
10.ИВЕН
«фотку от димохода »

Посилання на scontent.fhrk1-1.fna.fbcdn.net
12. Чудо Юдо / 17 листопада 2018, 08:21
Ці, начебто, щепою та стружкою зібралися топити. А це не спиляні дерева, це - відходи виробництва. Що поганого що її не на смітник викинуть?
Що поставили котли - то добре. Якщо воно економічно вигідно то хоч і кізяками, раз до нано-технологій нам так далеко.
А чи садять дерева ті хто має їх садити - це питання до відповідальних. Одне іншого мало стосується. І болт на посадки ложитимуть відповідальні незалежно від того чи газом топитимуть у школі чи деревиною.
У Карпатах бував, бачив цілі гектари випиляні, жахався. А потім проходив мимо місцевої бази лісників. Бачив силу-силенну грядок, на яких молодняк смерек росте. Отже там не тільки пиляють, а і садять. Чи рівномірно - не знаю, але садять.
13. микола козак / 17 листопада 2018, 08:46
Чудо , ти неправ.У нас ті , що рубають за своє життя не посадили жодного деревця ,а це ще і як повязано .Ті що рубають , просто обкрадають народ.Створена схема , що ніби розчищають лісополоси , а рубають все підряд , жодне дерево не оприбутковане і лишаються після них чагарники .А щоб посадити дерево потрібні також витрати, а де їх брати , коли одні садять , а другі дозволяють рубати і треті рубають башляючи тих , хто дозволяє.
14. orakul / 17 листопада 2018, 09:37
13.микола козак
«У нас ті , що рубають за своє життя не посадили жодного деревця»

"Если посадить один саженец, то будет больше на одно дерево. Если посадить одного лесоруба, рубящего незаконно, то будет больше на сотню деревьев. А если посадить одного чиновника, позволяющего рубить деревья незаконно — будет больше на тысячи деревьев. Сажайте правильно!"
15. Чудо Юдо / 17 листопада 2018, 18:29
13.микола козак
«а рубають все підряд»

Та ні, не все підряд - ще й перебирають: Посилання на exo.in.ua
Клени та акації чешуть по повній, а м’яку деревину обминають бо "на неї покупця немає".

Звісно до ума цю вакханалію потрібно доводити...
16. микола козак / 17 листопада 2018, 21:02
Як доводити , коли там вся задрипана еліта пасеться.Вони чітко творять схеми , хоч правда доводилось спостерігати , як поліція перевірила дозволи , які були далекі від законності , але чи то некомпетентність , чи так потрібно , але визнали , що то законно.А оце днями дивився на ютуб , як біля Лісного Руслан Павленко порізав чотири скати охоронцю лісу і як вели себе поліцаї - повна некомпетентність іповна відсутність бажання встановити законність
17. Filon / 18 листопада 2018, 11:04
10.ИВЕН
«
МИКОЛАЄВИЧ-додай до тексту- фотку от димохода із цього КРЕМАТОРІЮ...»

Сорок третя секунда відео. диму немає зовсім.
18. ИВЕН / 18 листопада 2018, 19:06
17.Filon
«Сорок третя секунда відео. диму немає зовсім.»


тоді все гаразд-Миколаєвич- ВАМ ми ВІРИМО....
19. orakul / 18 листопада 2018, 20:16
Так мо будемо відкопувати совкову тирсу біля Зорі, чи таки декомунізуватимемо посадки. Наші нові хазяї, яким поцреоти сдали задаром Україну, звикли до пустелі, то їм посадки не дуже потрібні, вони тут пальм насадят.
20. Slavko / 3 грудня 2018, 22:20
Палєти Тєрнікова - таке гівно, що більшого я ще не бачив !
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації