Вхід | Реєстрація

Колодязі та водогони: якість питної води на Полтавщині

Колодязі та водогони: якість питної води на Полтавщині

Викладач кафедри гігієни, екології та охорони праці в галузі УМСА Оксана Четверикова розповіла про якість води на Полтавщині.

У Полтавській області всі джерела води з перевищеним вмістом фтору, тому що використовується артезіанська (з глибини) вода, на якість якої ми не можемо вплинути, – повідомила Оксана Четверикова.

Перевищення фтору у воді призводить до флюорозу. Це захворювання, від якого жовтіють зуби та страждає опорно-руховий апарат, а також з часом воно впливає на появу інших хронічних захворювань.

“Колодязі, які мають живлення з ґрунту, небезпечні нітратами. Проблема отруєння нітратами на сьогодні досить поширена. Найбільш чутливі до отруєння нітратами — маленькі діти. Дуже важливо контролювати вміст нітратів у воді, яку ви використовуєте”, – наголосила Оксана Петрівна.

У Полтаві, Миргородському, Диканському, Шишацькому, Карлівському та Машівському районах рівень нітратів перевищує допустиму норму у 5, а то й у 10 разів.

“За якість води у наших колодязях ми відповідаємо самі. Проте й  місцева влада повинна забезпечити громадян якісною питною водою. На комунальних водогонах повинен проводитись виробничий контроль якості питної води. Але на сьогодні не в усіх районах області проводять такий контроль”, – зазначає фахівець.

Кожен охочий може самостійно віддати у будь-яку хімічну лабораторії зразок води для перевірки.


Автор: «Новини Полтавщини»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації