Вхід | Реєстрація

Із липня медицина стає електронною

Із липня медицина стає електронною

Головний лікар Центру первинної медико-санітарної допомоги Любов Коломієць підвела підсумки 2018‑го та анонсувала зміни, що відбудуться в цьому році.

Як повідомила Любов Коломієць, у минулому році 30 150 жителів Кобеляцького району підписали декларації з сімейними лікарями, що становить 73 відсотки від загальної кількості населення (41 300).

— Ми вели листування з Олегом Петренком, керівником Національної служби здоров’я, із приводу фінансування первинної ланки медицини в 2019‑му — говорить головний лікар. — Він надіслав відповідь, що до липня кошти надходитимуть на «зелений» (ті, хто уклав договір із лікарем) і «червоний» (хто ще не визначився) реєстри пацієнтів. У першому випадку на одну людину в рік виділятиметься 370 гривень, у залежності від вікової групи, у другому — 120, оскільки цей реєстр фінансуватиметься лише півроку.

Також керівник Центру ПМСД зупинилась на ситуації з фельдшерсько-акушерськими пунктами. З її слів, оскільки до липня кошти нараховуватимуться на всіх пацієнтів, ці медзаклади продовжать працювати.

— Без фінансового забезпечення з боку органів місцевого самоврядування ми не зможемо зберегти ФАПи, — пояснює Любов Коломієць. — Про це відомо і головам сільрад, і депутатам. Утримувати ФАПи погодилась одна Бутенківська громада. 10 сільських рад дали відповідь, що їм потрібна медицина, але коштів на утримання фельдшерів у них немає. Інші мовчать. До липня ми платитимемо їм зарплату, при цьому не зможемо підвищити оклади сімейним лікарям. А далі…

Із приводу програми «Доступні ліки», то в минулому році нею скористались 6656 громадян пільгових категорій. Сімейні лікарі виписали їм 14 529 рецептів. Субвенція на медичні препарати склала трохи більше мільйона. Видача ліків завершилась 27 грудня.

— Коли в район надійдуть кошти на «доступні ліки», сказати важко, — продовжує головний лікар. — Тим більше, що в цьому році продовжується реформування медицини. Планується, що з 1 квітня сімейні лікарі почнуть виписувати електронні рецепти. Тому ще немає чіткого алгоритму, як медики співпрацюватимуть із аптеками. Крім того, з квітня почнуть діяти електронні амбулаторні картки та листи непрацездатності. Для цього медики повинні мати персональні комп’ютери. Зараз їх потребують два лікарі та 23 медсестри.
Невдовзі Шенгурівська і Світлогірська амбулаторії отримають позашляховики «Рено-Дастер». Ними користуватимуться сімейні лікарі цих медзакладів.


Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
10 січня 2019, 14:09 | Кобеляки | Спорт і здоров'я


1. микола козак / 10 січня 2019, 20:46
Будемо лікуватись по телевізору.Появляться нові Чумаки , Кашпіровські і українці потихеньку відходитимуть в "МИР ИНОЙ"
2. orakul / 10 січня 2019, 21:56
1.микола козак
« українці потихеньку відходитимуть в "МИР ИНОЙ"»

Видно туди їм пришелпуватим і дорога. Ці вибори будуть для них останніми, якщо ще вони взагалі будуть Посилання на www.youtube.com
3. Mozar / 11 січня 2019, 19:56
2.orakul
«Видно туди їм пришелпуватим і дорога. »

Зразу після тебе, хіба що.

А взагалі ти непогане посилання приліпив, дуже добре характеризує, хто ти. Якщо хтось не знає, то той Авторитет, якого не вперше рекламує користувач Оракул, то це відомий російський сектант і ненормальний Герман Стерлінгов. Той хто намагається в своїх магазинах в Москві продавати звичайний хліб від 500 до 1700 грн. за шт., ну і сіль за 800 грн./кг. і все це під видом екологічного. Паралельно вимагає заборонити медицину, освіту, телебачення, аборти і т.п. А тільки про нього забувають займається різними ненормальними виходками ради самореклами.
Ну а щодо України то наприклад казав "И объединять славянские народы в одно геополитическое пространство вокруг Великого князя Киевской Руси Виктора Януковича"
Ну і як справжній православний партіот має зв’язки з неонацистами.
Так, як кажуть "Скажи мне, кто твои друзья, и я скажу тебе, кто ты!", то якщо твій Оракул друг, ненормальний сектант, махінатор, неонацист.... то ти...
4. orakul / 11 січня 2019, 20:28
3.Mozar
«дуже добре характеризує, хто ти. Якщо хтось не знає, то той Авторитет, якого не вперше рекламує користувач Оракул, то це відомий російський сектант»

Треба було тобі відповісти словами Пушкіна "Хвалу и клевету приемли равнодушно и не оспаривай глупца", але я тобі відповім анекдотом. "Встречаются две соседки: — Софочка, вы случайно не заболели? — И чего вы так решили? — Я видела, от вас недавно доктор выходил. — Так что? От вас недавно военный выходил, это же не значит, что началась война!" По-перше, я ніколи раніше ссилок на Стерлигова не давав. По-друге, з чого ти взяв, що він мій друг? А якщо я тут буду посилатися на закон Архімеда, ти напишеш, що він теж мій друг? Той, як ти пишеше, сектант, скоріше твій друг і друг усіх свідомих, бо він же юдей, і зумів у свій час облапошити мільйони людей і стати мільйонером. А ти пишеш, що він ненормальний. Він такий же нормальний, як і усі іудеї, а от українці - ненормальні, якщо без них і кроку не можуть ступити. А в частині медицини, він сказав все вірно, тим більше, що він же син профессора медицини. У тебе батько теж профессор медицини, що ти так сміливо його спростовуєш? Чи ти сам медик? І чого ти його неонацистом називаєш? Так можеш нарватися на звинувачування в антисемітизмі.
5. професор / 12 січня 2019, 08:37
Тривалий час відстежую, що відбувається у плані реформ у медицині. Звісно, вірити тим неймовірним брехунам, які нині при владі неможливо, але якось же система буде працювати? Дуже схоже на дуже вміле та завуальоване скорочення державної системиохорони здоров"я, внаслідок чого відбудеться новий перерозподіл маршрутів пацієнтів державна/приватна система. Адже раніш до приватної системи були змушені звертатись люди хоч якогось достатку, зараз це коло розширюється. Співчуваю тим лікарям, які чекають істотного підвищення з/п від цієї реформи. Вона створювалась для економії, і не передбачає підвищення соц норм працівників, як це не прикро. Томуновий голова держави матиме ще одну непопулярну болячку на свою голову, де спробує або кивати на уряд, парламент і попередників, або - спробує фактично зробити крок назад до того, як було. Це вже питання політичне, і оскільки вигодоздобувачем цієї реформи фактично є США, то їх ставленики навряд чи погодяться зробити хоч півкроку назад. Та й зменшення слабкожиттєздатнього населення - схоже, теж є однією з задач "західних партнерів", принаймні, жодних слів навіть про стурбованість цією ситуацією від них чутно не було.
6. Beri Mor / 12 січня 2019, 09:01
5.професор
« і оскільки вигодоздобувачем цієї реформи фактично є США, т»

Це розуміє в кращому випадку 5% українців.
5.професор
«зменшення слабкожиттєздатнього населення - схоже, теж є однією з задач "західних партнерів",»

Це м"яко сказано.Правильніше сказати-головна задача "західних партнерів геноцид українців.
5.професор
« про стурбованість цією ситуацією від них чутно не було.»

Стурбованість у них одна-чому проплачена ними влада втілює цей геноцид слабкими темпами.
7. Професор / 12 січня 2019, 10:16
Ще мене вражає просто несамовита неефективність витрат коштів у медицині. Поясню: закупили і встановили в найменшу лікарню двофазні дефібриллятори. Це просто неймовірні кошти, державні. Закупили в однієї компанії з бенефіціаром громадянина США. А аппарату ЕКГ нема в жодній сільській лікарні в районі! А дефібрилятор вибачте, немаленька коробчина, з собою не потягнеш. Та й для зйому ЕКГ він незручний, стрічку не роздрукуєш, а з екранчика з льоту... Ну, навряд чи таких сільських лікарів багато, для більшості навіть стрічка ЕКГ проблема. І виникає чудове питання, про те, в яких випадках використовувати дефібрилятор? Тільки в тих, коли людина опиниться в стані клінічної смерті в приміщенні сільської амбулаторії?? А я скажу більше, в Білорусі, в межах одного району, де я працюю за 3 роки дефібриллятор використовувався 5 раз! І всі рази виключно в реанімації. І жодного разу бригадою швидкої. І повірте, якби були хоч найменші показання, його б використали, але їх не було. І в батька, який 35 років працює, такого не було, щоб в лікарні йому він знадобився. А гроші витрачені. Замість того, щоб наприклад закупити ті ж аппарати ЕКГ і набори хірургічного інструментарію, отоскопи, засоби для інгаляцій, та й ще не одне найменування можна придбати за вартість дефібриллятора, це дуже дороговартісний аппарат. Я б ще зрозумів, якби закупили в кожну лікарню УЗД аппарат (а по грошам ціни мають бути схожі, УЗД з ч/б монітором без серцевих датчиків точно недорогі), та поступово обучили лікарів, еффект був би коллосальний. На ранніх етапах внаслідок неймовірної доступностіУЗД находили б раки щитовидної, пухлини нирок і підшлункової, лікували б панкреатити у АТОшників, набуті на війні. Але...
8. Професор / 12 січня 2019, 10:19
В Білорусь би такі гроші)) які витрачаються в Україні) а тут звикли економити на всьому, чому тільки можна, окрім на дітях) та інвалідах
9. Kombat88 / 12 січня 2019, 16:19
Згоден з думкою попереднього користувача "Професор", дуже грамотно розповів. Видно, що людина не з вулиці знає про проблеми цієї сфери
10. orakul / 12 січня 2019, 17:14
9.Kombat88
«Видно, що людина не з вулиці знає про проблеми цієї сфери»

Та знає, бо він лікарь але з України втік. Та й спробував би він тут поросуждать. От він пише з Білорусі, й за це йому спасибі. А де ж хоча б один лікарь із України, з Кобеляк? Усі бояться навіть анонімно тут написати. Знають же, що їх розшукають і виженуть з роботи. Оце така тут фактична свобода і демократія. А в Білорусії, там же тоталітаризм. Хай живе свобода. Слава Україні.
11. Професор / 12 січня 2019, 17:19
Ну, щодо «втік» - звиняйте, запасів не було, хабарі не брав, а вижити на навіть нинішні 3200 не зміг би. Хоча й тут лікарі плачуть, може - ще й голосніш чим наші в 2013 році. Більшість їх зарплат в сегменті 300-600 у.о. Медсестер 200-300 у.о. Але тут дешевша комуналка, будинок 80м2 взимку з арендною платою державі всіма компослугами і інтернетом вартує мені 70 у.о. В Україні моя маленька хатинка взимку забере стільки на саме опалення
12. земеля / 12 січня 2019, 19:00
10.orakul
« з України втік»


Человек ищет где лучше и в этом его нельзя упрекать. Кстати с нашего района в 20-х годах в Канаду и Америку тоже выехала уйма народу. На днях по работе был в Минске, так говорят что Батько полностью искоренил понятие взятки у ДАИ. А врачи даже родственнику под пистолетом не дадут фиктивную больничную справку. Молодняк об этом знает только по наслышке.
13. земеля / 12 січня 2019, 19:08
Хочу попросить у Профессора чтобы он в целом , по простому объяснил чем у нас лучше и чем хуже чем в Беларуси. И есть ли там националисты. Заранее благодарен. Спасибо.
14. земеля / 12 січня 2019, 19:26
Снова варим холодец, нарезаем огурец.
Сало мерзнет на балконе( не досталось бы вороне)

С ним компот, селедка, шпроты.Ну какая тут работа?
Ой, держись, честной народ! Скоро Старый Новый Год.

С наступающим !
15. orakul / 12 січня 2019, 22:16
13.земеля
«по простому объяснил чем у нас лучше и чем хуже чем в Беларуси. И есть ли там националисты.»

Земеля, у Бацьки, как и у Греции - усе есть. Только у него есть и понимание происходящих процессов, и он не допустил кагал к власти, А мы отдали кагалу все и вся. И теперь еще чего-то хотим. Нас ждет только уничтожение. Да, всех с Новым Годом и с Обрезанием Господним. А то за новогодней пьянкой забудете отметить такое важное событие случившееся с Господом вашим, лошары, блин. Посилання на www.youtube.com
16. Професор / 12 січня 2019, 23:58
Я вже десь писав про РБ. Так, хабарі тут - це епізодика, і за таке тут зазвичай саджають. Не зважаючи за посади. Ось затримали тутешнього зам міністра. Смішні брав як для українського зама хабарі. Разом на суму щось до 10 тисяч долларів. Отримає щось від 5 до 8, років через 4 вийде на свободу (місцевих, до речі - це бісить). ДАІшникам хабаря пропонувати ризиковано - зазвичай це закінчиться теж тюрмою. Ні, вони тебе про це попередять, але якщо все одно пхатимеш кудись гроші - ну, звиняй, сам напросився. Їзда випивши- 3 роки без прав + штраф від 1000 до 2 у.о. Сів за кермо випивши повторно - тюрма. В медицині все складніше,чим в міліції, але ліки в стаціонарі безкоштовно. Само собою що операції теж. Тому в стаціонар рвуться і надто сильно. Комуналка дешевша, глянув у рплатіжку- за тепло я плачу 12 у.о, будинок 76м2. В будинку тепло, опалення централізоване. На вулицю випивши не сунься міліція забере. За перший раз - копійки, а от за повторно або якщо махатимеш руками гривень 600 вийде, наступний раз - 800. Можуть і сутки дати, але це вже суд. Від одних до 15. Іще тут дуже люблять скаржитись, розгляд скарг відбирає багато часу, але зазвичай підхід щоб скаржника задовольнити, бо той буде писати вище, аж поки свого не доб’ється. В розумних мірках звісно тут, але бувають і казуси. Про чистоту писати вже аж нецікаво. В цілому в Україні набагато більше всього нового, тут все зазвичай поремонтоване, пофарбоване, але стареньке. Економія тут - мало не державна політика, Україна живе на значно ширшу ногу в цьому плані. Друга проблема - що все нове в Україні дуже швидко стає пошарпаним та запльованим, нема такої бережливості, як тут...
17. Beri Mor / 13 січня 2019, 07:43
Професор,краще б ти не розказував...особливо про безкоштовну медицину...і про комуналку...і про ДАІшників...і про чистоту...Заїбало жить в Європі,хочу,як у Білорусії.
18. земеля / 13 січня 2019, 09:19
17.Beri Mor
«,хочу,як у Білорусії.»


Тебе туда нельзя, ибо такой матерщинник как ты, да еще и публично, с ментовки не вылазил бы. Так что тебе тогда придется в Европу.
19. Beri Mor / 13 січня 2019, 11:55
   Відкрити коментар, який містить ненормативну лексику
18.земеля
«Так что тебе тогда придется в Европу.»

Европа,Европа...Не были мы ни какой Европе-нас и здесь неплохо кормят))На хуй мені "європи",я й в Україні відносно непогано живу,просто вкалувать добряче треба,не вилазячи з трактора,та не випускаючи вил з рук,і мені обидно,що живучи,наприклад в Білорусії,я мав би в рази більше.Там роботягам вигідно жити,а в нас різним чинушам та жополизам,активістам,волонтерам та іншим пристосуванцям,яких розвелося,як бліх на сучці.

Змінено 13.01.2019, 12:19
20. Професор / 13 січня 2019, 12:38
Ну, не все так чудово в РБ. Саме на Вашому прикладі - на тракторі Ви б трудились виключно в колгоспі. А це означає в зимові місяці зарплату в 100 у.о бо роботи немає, а в літні 300-400. Тому взимку частина колгоспників поривається до РФ, а потім лишається там й на літні місяці. Загаломтаких заробітчан стало багато, це головне невдоволення місцевих, що доводиться їхати на заробітки до Россії. Але й там лишатись не хотять, бо продукти неякісні, медицина платна, сім’ю перевезти страшно, бо з крадіжками майже як в Україні знаходять крадіїв рідко... Багато причин.
21. Професор / 13 січня 2019, 12:41
До речі, з матюками тут особливо не борються)) Інколи навіть у міліціянтів може проскочити) А от якщо вийти й засмалити на території лікарні або школи - можна 300 грн позбутись))
22. orakul / 13 січня 2019, 15:06
19.Beri Mor
«Там роботягам вигідно жити,а в нас різним чинушам та жополизам,активістам,волонтерам та іншим пристосуванцям»

Якийсь ти не патріота, прямо сєпар. У нас тут простому люду дуже добре живеться. Ось подивись, які тут усі щасливі і які вдячні Петру Олексійовичу. Одна жіночка так і каже:"Велика подяка нашому Порошенку.." Інший дивак каже "свешилось...чувство городости...". І вони точно не чинуші і не волонтери, як і усі інші опитані. І це ж не десь у колгоспі чи на Галичині, це, блін, у столиці колись радянської України. Якби 30 років назад сказали що таке буде, я б не повірив. А Земеля ще й наїзджає на мене за те, що я нібито принижую тут українців, принижую здобуту ними гідність. Та це капець, це ж вже не люди, це вже якісь виродки.. пришелепуваті. Їх треба тримати у психушці, щоб не розносили "інфекцію". Да простит меня Земеля. Це приречена країна. Слава Україні. Посилання на www.youtube.com
23. alist / 15 січня 2019, 13:29
16.Професор
«Я вже десь писав про РБ.»

Я не знаю коли Ви поїхали в Білорусь, але прошу відповісти на пару питань:
- починаючи скажімо з 2014р., ситуація в Білорусі покращується, погіршується чи неміняється?
- з того ж 2014р. ціна на комунальні змінилася в яку сторону?
- А зарплати і цінами?

Питаю таке, бо в мене є знайомий в Білорусії, так за його словами, вони там зовсім не в захваті від перспектив. Зарплату на заводі в нього зрізали, комуналка росте (потроху, але всеж таки). ціни теж не фонтан, а головне роботи немає, так же само як і у нас. Не буду стверджувати що це на 100% так (в каждого своя точка зору), але яка Ваша думка?
P.S. До речі, я їздив весною-літом, на заробітки в Польшу, так там білорусів-заробітчан теж хватає.
24. orakul / 15 січня 2019, 16:06
23.alist
« вони там зовсім не в захваті від перспектив»

А тут багато перспектив бачиш? Людина, то така скотина, що вона завжди чимось невдоволена. Ти наче казок ніколи не читав. Ось подивись. Ще при товарищу Сталіну знято. Зараз такого не знімают. Ти ще ж російську мову вчив, ще ж не забув? Бо зараз діти вже не вчать Посилання на www.youtube.com
25. земеля / 15 січня 2019, 17:13
23.alist
«. До речі, я їздив весною-літом, на заробітки в Польшу»

Тогда к тебе просьба, с первых уст расскажи про Польшу и что ж так манит наших в эту страну, чем в основном они там заниматся. Спасибо.
26. alist / 15 січня 2019, 21:07
25.земеля
«Тогда к тебе просьба, с первых уст расскажи про Польшу и что ж так манит наших в эту страну, чем в основном они там заниматся. Спасибо.»

А що тут росказувати - їдеш працюєш, береш бабки і привозиш в сім’ю. Вся різниця з Кобеляками, в тому що
1) не бачиш своїх 3-6 місяців (хоча привіт Скайп на телефоні)
2) поки робиш в Польші купуєш там продукти і шмотки дешевше чим в Кобеляках
3) за роботу получаєш 20-30 тисяч (а якщо вийде реально пахати то і більше), а в Кобеляках за такуж роботу мєстний бізнесмен одвале АЖ 4-6 тис. ( а якщо пахатимеш по 15 часов, то і АЖ 7-9тис.)
4) в Польші платять чотко, раз в тиждень, а тут ходи на поклон вибивай бабки, і постоянно жди бо 2-3місяці затримки.
Що там ще, в мене на заводі форма, каска, перчатки, ботинки за рахунок фірми давали (кой де, ще й житло безплатно буває), цехи теплі, а літом нежаркі, а тут.......
В двух словах, в Польші ти рабоча сила, а в Кобеляках ти рабсила.
А взагалі, там вже піврайону перебувало можуть і краще розказати.
Хоча і там можна попасти в погані місця, а от тільки тут, хороших місць немає (ну крім чиновників, тільки туди ще попади).
27. професор / 19 січня 2019, 21:37
В РБ життя далеко не казка, але у порівнянні навіть з Польщею українець тут по суті як вдома. В Україні з 2014 поступово жити гірше і гірше, тут падали повільніше чим Українці. От і все. Комуналка особисто в мене взимку - 2016 рік - 99 руб (грудень), 121 руб січень 2019р. Так що зроста відчутно, за 2 роки я став платити на 260 грн. З/п особисто у мене зросла значно, але більш завдяки тому, що став начальничком)) зав поліклінікою. Так тут піднімали з/п лише раз. Але відчутно. Дружина простий ілький лікар має 12.5 тис грн. Мала 9 тис 2 роки тому.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації