Вхід | Реєстрація

Зроблено у Кременчуці

Наразі стало модно згадувати давні добрі часи СРСР: кефір у трикутних пакетах, авоськи з хлібом, неваляшок та інші приємні дрібнички. «КП» пропонує пригадати внесок Кременчука у цей список.
Це в інших регіонах Кременчук знаний як місто заводів-гігантів, що наро­джують надійні КрАЗи, сучасні вагони, сталеве литво та нафтопродукти. Для своїх же мешканців промислові підприємства готували справжній ексклюзив, який, порівняно з основним виробництвом, сміливо можна було б назвати приємними дрібничками. Йдеться про товари широкого вжитку, які під час глобального дефіциту неодноразово ставали паличками-виручалочками у домашньому господарстві.
На звичайній кременчуцькій кухні пречудово уживаються металеві миски від «КрАЗу», важелезні казани, виготовлені колись сталеливарним заводом, закатувальні машинки виробництва «Кредмашу».
— Ой, а я пам’ятаю іграшкові КрАЗи­ки – дуже важкі, у мого сина такий був, – згадала раптом колега. Саме з цих КрАЗиків ми і вирішили розпочати, зателефонувавши до прес-служби ХК «АвтоКрАЗ». На жаль, помилуватися КрАЗами нам не вдалося. Вони стали музейними експонатами, які наразі очікують завершення ремонту у музеї підприємства. Проте голова прес-служби Діна Стеганцева допомогла нам відшукати принаймні фото улюблених іграшок, водночас нагадавши й про інші товари широкого вжитку, які випускались у цехах заводу.
Великий та могутній «КрАЗ» колись виготовляв велосипеди і шкільні парти, каністри для бензину й універсальні лопати, раковини, дитячі стільці та стільці-драбини. А пам’ятаєте незамінний дачний пристрій для миття рук – набираєш у нього воду, потім натискаєш на кнопочку і миєш руки. Це також КрАЗівський винахід.
Прес-служба ВАТ «Кредмаш» нагадала «КП», що товари широкого вжитку від виробника асфальто­змішувачів – це не лише машинки для закатування банок із зимовими ласощами. Тут виготовляли замки для дверей, ящики для інструментів та вішалки.
З 1967 р. у більшості кременчуцьких установ з’явилися підлогові вішалки від сталеливарного заводу. А у грудні 1970  р. на кухнях господинь оселилися чавунні казани та гусятниці від чавунно-ливарної дільниці КСЗ.
Ще один промисловий гігант Правобережжя – Крюківський вагонобудівний завод, у місті відомий не лише завдяки частим візитам високопоставлених осіб з Міністерства транспорту. Майже всі мешканці Крюкова приносять на пікніки ексклюзивний пластмасовий посуд виробництва однієї з дільниць КВБЗ. А ще у різні часи тут робили санчата і металеві решітки для газових печей.
Ну що, згадали? Адже більшість з цих речей вдома все ще є. Приємно, що часом, навіть не усвідомлюючи цього, ми залишаємося патріотами рідного міста і продовжуємо користуватися кременчуцьким продуктом.

Автор: Олена УСКОВА, www.panorama.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
25 лютого 2010, 16:18 | Кременчук | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації