Вхід | Реєстрація

Артем Вітко: «Не допущу, щоб через головотяпство чиновників тисяча школярів опинилася на вулиці!»

Артем Вітко: «Не допущу, щоб через головотяпство чиновників тисяча школярів опинилася на вулиці!»

У Нових Санжарах більше тисячі дітей та вчителів можуть залишитися без приміщення школи. Один із кращих навчальних закладів Полтавської області змушують припинити навчальний процес за рішенням суду.

У 2018 році відбулася перевірка приміщення на предмет дотримання вимог пожежної безпеки. Інспектори вимагали обробити дерев`яні конструкції горищних приміщень вогнезахисним розчином, захистити приміщення від блискавки та встановити систему автоматичної сигналізації.

Усунення недоліків потребувало значних бюджетних коштів – більше 1 мільйона 200 тисяч гривень. Такої суми у кошторисі навчального закладу не було закладено ані в 2018 році, ані в 2019 році.

Незважаючи на ризик для життя дітей, чиновники вирішили потягнути час і відбутися копійчаними роботами.

У відповідь Головне управління МНС в Полтавській області в травні минулого року подало до суду, щоб примусити місцеву владу виконати припис. Але, знов-таки, замість виділення коштів на школу, місцеві «чинуши» почали писати апеляції і змагатися з «пожежниками» у судах.

В результаті, суд встановив, що 11 березня школу необхідно закрити до усунення недоліків.

Коли стало зрозуміло, що більше тисячі дітей опиняться не за партами, а на вулиці, почалися екстрені наради в районі та області, під час яких відповідальні особи кивали один на одного і говорили, що про проблему чують вперше. Виникає запитання, а хто ж тоді апеляції писав?

Зрештою, у ситуацію втрутився народний депутат України Артем Вітко. Він приїхав за зверненням місцевої громади.

«Історія у Нових Санжарах просто дика! Дітей виштовхують за двері рідної школи. А потім чиновники будуть розповідати 1 червня, що «все найкраще – дітям», - обурений Артем Вітко.

Уже на місці він з’ясував, що про проблеми з пожежною безпекою попереджали ще у 2012 році. З того часу і влада змінилася, і вибори пройшли. Але школа чомусь залишалася не в пріоритеті у тих, хто за неї відповідав.

Голова Новосанжарської ОТГ Інна Коба розповіла: «У школи борги з 2012 року. Вже тоді адміністрація району, на балансі якої перебуває навчальний заклад, знала, що потрібно встановлювати протипожежну сигналізацію. Коли утворилося ОТГ, районна адміністрація сподівалася передати школу зі всіма боргами і проблемами нам на утримання. Але в нас немає таких грошей. А от райрада могла ці кошти знайти – в 2018 році у них перевиконання бюджету в розмірі 24 млн грн. І це кошти, зароблені на території Нових Санжар. Вони мали заплатити всі борги і передати школу нам. Утримувати її ми зможемо, ми фактично це вже робимо з 2019 року – з бюджету району не надійшло жодної копійки. Хоча в школі навчається 16% учнів з сіл, які не входять до складу ОТГ, а це – мільйон гривень, які нам повинні доплачувати. Нехай закриють всі свої борги і «хвости», і ми приймемо школу на баланс».

Народний депутат Артем Вітко зустрівся з Головою Полтавської обласної ради Олександром Біленьким, щоб вирішити питання з фінансуванням робіт у школі. Голова облради пообіцяв депутату, що таке фінансування буде надане і школа нарешті отримає захист від пожежі.

А.Вітко також звернув увагу, що школа в Нових Санжарах не отримує достатнього фінансування від району і весь її бюджет іде на заробітну плату та комунальні послуги. Наразі в школі є безліч технічних проблем, які не вирішуються через відсутність належного фінансування.

«В Україні не повинно бути дітей «першого» і «другого» сорту! Діти з Нових Санжар мають право на освіту – таке саме право, як діти в столиці чи Полтаві! Я не допущу, щоб через головотяпство чиновників тисяча школярів опинилася на вулиці і буду захищати дітей і вчителів до останнього», - наголосив народний депутат і пообіцяв взяти ситуацію на депутатський контроль.

Розміщено на правах реклами


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
12 березня 2019, 12:25 | Полтавщина | Культура та освіта
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації