Вхід | Реєстрація

«У нас забирають хліб із рота і дають атовцям»

«У нас забирають хліб із рота і дають атовцям»

У малесенькому селі Прогрес Червоноквітівської сільської ради розгорівся типовий для сучасної України конфлікт. Причина, як завжди, — земля.

Про конфліктну ситуацію редакція дізналася зі слів місцевої жительки, яка представилася Наталією Михайлівною. Жінка зателефонувала на один із мобільних телефонів і розповіла, що її та інших селян фактично позбавляють земель, придатних для випасу корів.

Тут потрібно одразу зазначити, що Прогрес розташований на території сільради, яка є депресивною навіть не для надто потужного в плані економіки Кобеляцького району. Землі тут не надто родючі, отже, немає великої кількості потужних фермерів. Про якісь промислові підприємства годі й говорити. Їх тут не було ніколи. Тому для багатьох місцевих жителів єдиним джерелом прибутку є утримання великої рогатої худоби на м’ясо та молоко. Для них корови є справжніми годувальницями.

Тому розпач, із яким Наталія Михайлівна розповідала про можливу втрату пасовищ, можна зрозуміти. Вона повідомила, що кілька тижнів тому на луках, де місцеві жителі зазвичай випасали своїх корів, з’явилися трактори. Потужна техніка почала розорювання. Жителі Прогресу заблокували роботу техніки і почали вимагати зустрічі з фермером, який взяв у оренду тамтешню землю.

Наталія Михайлівна дізналася про те, що землі під пасовищами надали для ведення особистого селянського господарства учасникам Операції об’єднаних сил (раніше — АТО). А ті, у свою чергу, миттєво віддали її в оренду. У принципі — типова для України ситуація. Селяни, які утримують корів, ніколи особливо не переймалися отриманням хоча б якихось документів на землю, якою користуються. Натомість, чиновники обласних управлінь Держгеокадастрів, які «роздають» землі державної власності, мають неофіційну вказівку відмовляти всім пересічним громадянам України, окрім учасників АТО, у праві отримання земель за межами населених пунктів. Тому фермери та керівники агрофірм охоче користуються цією ситуацією, щоб через учасників ООС взяти землю в оренду або в приватну власність. Адже, згідно з українським законодавством, землі особистого селянського господарства можна продавати.

У Прогресі склалася саме така ситуація. Селяни «ні сном, ні духом» не відали, що пасовища, які вони з діда-прадіда використовували, не маючи на них жодного документа, уже є чиєюсь приватною власністю. А побачивши на луках трактори, почали протестувати. Дійшло аж до обіцянок спалити техніку.

Знімальна група «ЕХО» прибула в Прогрес близько 13:00  7 березня. На той момент на луках знаходилися кілька людей. Особливо «гарячі» пристрасті вже не «кипіли».

Згадана Наталія Михайлівна так прокоментувала ситуацію:

— У нас забирають хліб із рота і віддають атовцям.

Вона сказала, що поважає учасників АТО, але не згодна з тим, щоб вони отримали прогресівську землю. Вихід із ситуації жінка запропонувала наступний.

Вона сказала:

— Нехай збираються — і на Полтаву.

Присутня на луках червоноквітівський сільський голова Людмила Рибалко була більш стримана. Вона сказала:

— Так, фермер надав нам копії витягів на право власності на землю. Її отримали в основному мешканці Полтави. Не сумніваюся, що в нього є й інші необхідні документи. Але немає межових знаків. Без них починати роботи не можна. Я пропоную вставити межові знаки, а вже потім шукати компроміс. Хоча, підтримуючи місцевих людей, я проти того, аби пасовища віддали в приватну власність. Згоди сільради в цьому випадку ніхто не питав. Хоча я повідомляла в обласне управління Держгеокадастру, що ці землі солонцюваті, заболочені і використовуються як пасовища.

Фермер, який представився Олександром Олександровичем, демонстрував «залізну» витримку. Він спокійно слухав свою опонентку та сільського голову, не сперечався з ними, охоче погодився оприлюднити свою точку зору. Він наголосив, що діє виключно в законному полі і висловив готовність досягти компромісу з жителями Прогресу.

Чи то жартома, чи всерйоз,Наталія Михайлівна запропонувала:

— Купляй нам 50 доїльних апаратів і миримося.

Олександр Олександрович, посміхнувшись, відповів, що не готовий одразу приймати такі «дорогі» рішення.

На цій ледве не мажорній ноті зібрання на луках закінчилося.

P.S. Зараз сільський голова Людмила Рибалко намагається домовитися в обласному Держкомземі, щоб у селян не забирали хоча б ті пасовища, що залишилися.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
15 березня 2019, 15:31 | Кобеляки | Суспільство


1. Slavko / 15 березня 2019, 22:28
Виживають остаточно !
2. Седой / 16 березня 2019, 11:05
Там земля ніяка, раніше ми там тільки полювали. Пям"ятаю відкриття на качку - намети, гармошка, самогон... Ех, часи були... Куди ви котитесь???
3. Maksym / 17 березня 2019, 08:51
Дивно, що не був присутній депутат-захистник Артем Трепло.
4. Beri Mor / 17 березня 2019, 14:26
3.Maksym
«Дивно, що не був присутній депутат-захистник Артем Трепло.»

Нічого дивного,тут треба реально ситуацію "розрулити",а він спец тільки язиком ляпати.
5. orakul / 19 березня 2019, 12:07
3.Maksym
«Дивно, що не був присутній депутат-захистник Артем Трепло.»

Нічого дивного. Він же, як атошник, повинен захищати атошників, а не тих, хто сидів на печі, а тепер ще й корів пасти хоче на землях, які атошники відвоювали мовби у самого Путіна. Вони її відвойовували не для випасу корів, а для продажу чи на віддачу за борги МВФ.
6. Maksym / 19 березня 2019, 23:50
5.orakul
«Нічого дивного. Він же, як атошник, повинен захищати атошників, а не тих, хто сидів на печі, а тепер ще й корів пасти хоче на землях, які атошники відвоювали мовби у самого Путіна. Вони її відвойовували не для випасу корів, а для продажу чи на віддачу за борги МВФ.»

Якщо ви уважно перечитаєте статтю повністю, то побачите, що атошники там абсолютно ні до чого. Так, продали свій підпис, підкривили трохи своєї безсмертної душі, а вже хтось інший прибрав до рук те, шо погано лежить.
7. orakul / 20 березня 2019, 07:31
6.Maksym
«Якщо ви уважно перечитаєте статтю повністю»

Дик щось не читається стаття, не відкривається. Треба 20 грн. заплатити. А мені шкода. За 20 грн. я піду дві газети куплю, так то ж ще й бамага для печі буде
8. ИВЕН / 20 березня 2019, 08:33
Так, продали свій підпис,

так в закоі про АТО-на свій розсуд-можуть продавати-здавати в аренду--таким чином їм зробили КОМПЕНСАЦІЮ-----
9. ИВЕН / 20 березня 2019, 09:30
РОЗМОВЛЯВ З ОДНИМ АТО-і він здав в аренду свої два ГА -(каже-ащо робити де гроші брати.....)
10. orakul / 20 березня 2019, 10:24
9.ИВЕН
«і він здав в аренду свої два ГА -(каже-ащо робити де гроші брати.....)»

Так хай у решена бере. Він же за нього воював.
11. ИВЕН / 20 березня 2019, 12:53
Так хай у решена бере. Він же за нього воював
12. ИВЕН / 20 березня 2019, 13:00
Так хай у решена бере. Він же за нього воював

А ось і відповідь на це--розплатилися землею (товаром)якого не має в наявності.
2,І їхня задача-звести ЛОБАМИ героїв і селян.
3,МИ ж ВАМ дали (ми ХОРОШІ)авони ВАМ не дають(в законі про АТО ---там все так ХИТРО (ОДНОСТОРОННЬО) прописано....

так що --одні беріть ВИЛА а інші--воюйте---ЦЬГО вони ІДОБИВАЮТЬСЯ....
13. orakul / 20 березня 2019, 16:58
12.ИВЕН
«2,І їхня задача-звести ЛОБАМИ героїв і селян.»

Їхня задача звести лошар по усім можливим параметрам по максимуму. Селян з хероями, хероїв з не хероями, западенців з східняками, руськомовних з українськомовними, заробітчан з незаробітчанами, ну і само собою томосян та не томосян. Поки українці чубитимуться їх будуть стригти. Ото і буде СУГС!
14. Beri Mor / 21 березня 2019, 11:21
13.orakul
«Їхня задача звести лошар по усім можливим параметрам по максимуму. Селян з хероями, хероїв з не хероями, западенців з східняками, руськомовних з українськомовними, заробітчан з незаробітчанами, ну і само собою томосян та не томосян. Поки українці чубитимуться їх будуть стригти. Ото і буде СУГС!
»

Ну немає чого добавити.Все точно і в точку!
15. Седой / 21 березня 2019, 11:48
неужели начали прозревать! Аж не верится...
16. orakul / 21 березня 2019, 12:17
15.Седой
«неужели начали прозревать! »

Та хто б там прозрівав. Меркантильний інтерес - у атошників свій, а у селян свій. Тута всі ждуть, коли вже вареники самі в рота літатимуть. А Пєтя з Йулею обіцяють. Більше їх нічого не цікавить. От швидше би вже дійти до тієї гейропи і тоді заживем. Будем жерти, жерти і ще раз жерти. Головне, щоб Путін вареника не вкрав. Посилання на www.youtube.com
17. Maksym / 21 березня 2019, 14:36
Вирішив оце панове, підкинути трохи здорового глузду у ваше дружнє кувікання.
Атовці воювали не за рошенку, а за Батьківщину, хоч як вам і важко це визнати, бо у зрадників її вже нема.
І по-друге, Україна все ж відбулась, і як не сичіть, а вона тепер все одно буде. Ну може більше чи менше вдасться відгризти, але знищити нас більше не вдасться. Се ля ві, як кажуть.
18. orakul / 21 березня 2019, 15:52
17.Maksym
«Атовці воювали не за рошенку, а за Батьківщину,»

Ну ти таки тричі чудний. С ким вони воювали за батьківщину, із такими самими українцями? С якого ти дива взяв, що Україна належить саме тобі? У свідомих що, монопольне право власності на цілу країну? Хоча, з іншого боку, що вам у цій країні належить крім драних штанів та євробляхи? Зрадники ті, хто влаштував майдан, розділив країну і привів її до стану війни. І країну вже ніхто не склеїть. Ситуція буде лише погіршуватися. Ну це ж очевидно. Чи ви вже зовсім посліпли?
19. Седой / 21 березня 2019, 16:26
к словам Оракула добавить нечего. Я родился и вырос на Украине, и если она "все ж відбулась" в сегодняшнем состоянии, я искренне сожалею. Надеюсь, ей уготовано лучшее будущее.
20. Beri Mor / 21 березня 2019, 17:08
17.Maksym
«Вирішив оце панове, підкинути трохи здорового глузду у ваше дружнє кувікання.»

Ти від скромності не помреш.
21. orakul / 21 березня 2019, 17:32
19.Седой
«Надеюсь, ей уготовано лучшее будущее.»

К сожалению нет у нее будущего. Это не я придумал, а карпатский мольфар сразу после майдана сказал, за что его и убили. А виноваты во всем самоуверенные но ограниченные поцреоты. Посилання на www.youtube.com
22. orakul / 21 березня 2019, 17:34
Кстати, нынешняя власть уже пять лет работает именно на такой сценарий. И не видит этого разве что слепой и глухой.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації