Вхід | Реєстрація

Інна Іщенко: «Полтавщина – лідер за напрямком фінансової самодостатності»

Інна Іщенко: «Полтавщина – лідер за напрямком фінансової самодостатності»

Полтавщина  – одна  з основних бюджетоутворюючих областей України. Регіон посідає друге місце за напрямком «фінансова самодостатність» та перше – за напрямком «економічна ефективність».

Про це на апаратній нараді повідомила директорка Департаменту економічного розвитку, торгівлі  та залучення інвестицій облдержадміністрації Інна Іщенко.   

За її словами, обсяг реалізованої продукції, виконаних будівельних робіт, сільськогосподарського виробництва – це ті показники, що формують економіку області. Вагомим показником економічного та соціального зростання області є збільшення частки Полтавщини у валовому регіональному продукті країни до 5%, а в розрахунку на одну особу населення в абсолютній величині – до 81,1 тис. грн (по Україні – 55,9 тис. грн), що є найкращим результатом серед інших областей України.

«Полтавщина – конкурентоспроможний та самодостатній регіон, який демонструє зростання за багатьма показниками та напрямками розвитку в економічній та фінансовій сферах. Завдяки ефективному впровадженню в області реформи децентралізації регіон за зростанням надходжень ОТГ протягом минулого року посідав перше місце за темпом зростання доходів місцевих бюджетів згідно з рейтингом Міністерства регіонального розвитку. Також Полтавщина – лідер за напрямком «фінансова самодостатність». У 2018 році з бюджетів усіх рівнів було акумульовано 36 млрд грн, до Державного бюджету – понад 26 млрд грн. Місцеві бюджети за доходами (без урахування трансфертів із Державного бюджету) виконано в сумі 11,5 млн грн. Порівняно з 2017 роком надходження збільшилися на 22,8%, планові показники виконано на 108,4%», – розповіла Інна Іщенко.

Поінформувала директорка Департаменту економічного розвитку, торгівлі  та залучення інвестицій облдержадміністрації й про інші підсумки економічного і соціального розвитку за 2018 рік.

Зокрема, розповіла, що в межах реформи місцевого самоврядування в Полтавській області створено 46 об’єднаних територіальних громад, 4 з яких – у 2018 році. Доходи 39 громад за результатами впровадження реформи зросли від 2 до 8 разів: за 2018 рік – 2587,9 млн грн, 2017 рік – 1254,1 млн грн, 2016 рік – 684,7 млн грн, 2015 рік – 132,0 млн грн.

Показовим є те, що 13 ОТГ Полтавщини ввійшли в двадцятку лідерів із фінансової спроможності серед 665 ОТГ України в групі громад з чисельністю населення від 10 до 15 тис осіб.

Також за рахунок стабільного функціонування основних обсягоформуючих галузей індекс промислової продукції за 2018 рік склав 101,5%.

«Суттєве зростання обсягів виробництва досягнуто в металургійній галузі – на 53,3% та машинобудуванні – на 15,6%, деревообробній галузі – на 7,7%, виробництві гумових і пластмасових виробів – на 6,1%, постачанні електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря – на 4,1%, легкій промисловості – на 3,6%», – зазначила Інна Іщенко.

Обсяг реалізованої промислової продукції за 2018 рік зріс, порівняно з 2017 роком, на 17,6% і склав 186,8 млрд грн.

Наголосила Інна Іщенко й на тому, що за темпами зростання виробництва валової продукції сільського господарства Полтавська область займає 1 місце серед регіонів України, за обсягом виробництва – 3 місце.

«Регіон є одним із лідерів із виробництва зерна, сої, соняшнику, цукрових буряків в Україні. В 2018 році отримано рекордний валовий збір зернових культур – 6,4 млн т. За валовим збором зернових культур область посідає 1 місце, сої – 2 місце, цукрових буряків – 4 місце», – сказала Інна Іщенко.

Також Полтавська область стала першим регіоном в Україні, де почали застосовуватися аграрні розписки. За час дії проекту на Полтавщині оформлено 92 аграрні розписки на суму понад 1,0 млрд грн, зокрема, за 2018 рік оформлено 48 розписок на суму понад 720,0 млн грн.

У 2018 році підприємствами області виконано будівельних робіт на суму 6949,5 млн грн, що на 1247,3 млн грн більше, ніж 2017 року.

Крім того, оборот зовнішньої торгівлі товарів області у минулому році становив 3274,4 млн дол. США. Обсяги експорту товарів області порівняно з 2017 роком збільшилися на 2,3% і становили 1906,4 млн дол. США, а імпорту – на 18,1% і становили 1368,0 млн дол. США.

Інна Іщенко зазначила, що Полтавщина є привабливим регіоном для інвесторів. Інвестиції в Полтавську область надходять із 40 країн світу. Основними країнами-інвесторами залишаються Швейцарія, Нідерланди та Велика Британія. На території області успішно реалізують свої інвестиційні проекти такі провідні компанії як FerrexpoGroup, JKX OIL & GAS plc., JapanTobaccoInternational, IDS Group, SigmaBleyzer, DuPontPioneer, Danone та інші.

Також Інна Іщенко додала, що Полтавщина має значні досягнення і в галузях освіти, охорони здоров’я, культурній та соціальній сферах.

«Таких результатів область досягла завдяки наполегливій роботі Валерія Головка, депутатського корпусу та всієї команди, яка працювала на благо і розвиток всієї області.  На майбутнє у нас амбітні плани, і сподіваюся, що Полтавщина порадує нас новими досягненнями»,  – сказала Інна Іщенко.

Т.в.о. голови Полтавської облдержадміністрації Роман Товстий наголосив, що Президент України Петро Порошенко та представники Уряду на найвищому рівні відзначили досягнення Полтавщини.

«Нам є чим пишатися і є що показати іншим. Крім того, варто більше про це інформувати людей», – зазначив т. в. о. голови Полтавської ОДА Роман Товстий.


Автор: прес-служба Полтавської ОДА


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
25 березня 2019, 15:46 | Полтавщина | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації