Вхід | Реєстрація

На два тижні раніше, ніж минулоріч, на Полтавщині стартували весняно-польові роботи

На два тижні раніше, ніж минулоріч, на Полтавщині стартували весняно-польові роботи

Як в області відбуваються весняно-польові роботи, розповів на апаратній нараді директор Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Сергій Фролов. Зазначив, що стартували вони на два тижні раніше, ніж минулоріч.

За його словами, станом на 12 квітня аграрії завершили підживлення озимих культур на площі 237 тисяч гектарів, із яких 225 тисяч гектарів – озима пшениця. Інтенсивно тривають роботи по закриттю вологи, відбувається підготовка ґрунту під посів ярих культур.

– Загалом по області вже посіяно ярих культур на площі 180 тисяч гектарів. Для порівняння, впродовж відповідного періоду минулого року в області цей показник становив лише 7 тисяч гектарів. Завершено посів ярих зернових на 115 тисячах гектарів. Практично стартував посів усіх культур, – розповів Сергій Фролов.

Він поінформував, що до весняного посіву по всіх категоріях господарств підлягає 1,4 мільйона гектарів. Із них ранніх зернових і зернобобових культур – 115 тисяч гектарів. Основна структура посіву, як і впродовж попередніх років, зосереджена на пізні культури. З-поміж основних сільськогосподарських культур понад 590 тисяч гектарів відведуть під кукурудзу на зерно. Це найбільша площа для кукурудзи на зерно в Україні. Цукровим бурякам віддадуть 32 тисячі гектарів. Це третій показник у державі. Соняшник планують засіяти на 319 тисячах гектарів, сою – на 206 тисячах гектарів. За площами посіву сої регіон теж на третій сходинці. На картоплю й овочеві культури відводять 83 тисячі гектарів, а на кормові культури – 113 тисяч гектарів.

– Є невелике збільшення площ посіву кормових культур. Це хороший показник, який демонструє, що робиться ставка на подальший розвиток тваринництва. Крім того, це значне покращення структури ґрунту, – пояснив Сергій Фролов.

За його словами, загалом зерновий клин Полтавщини становитиме 950 тисяч гектарів або 55 відсотків від структури посівних площ. Водночас це менше на 22 тисячі гектарів, ніж у попередньому році, на користь технічних культур.

– За оперативними даними, площа посіву гречки складе понад 3 тисячі гектарів, проса – 2,5 тисячі гектарів. По цих продовольчих культурах щороку виникають питання. За сприятливих умов площі їх посіву цілком забезпечать внутрішній попит круп’яних культур в області, – розповів Сергій Фролов.

Додав, що в структурі посіву технічних культур спостерігається збільшення обсягів площ сої, незначне зменшення – соняшнику й цукрових буряків. Обсяги вирощування картоплі й овочів – на рівні минулого року.

Сергій Фролов зазначив, що для проведення комплексу весняно-польових робіт пропозиція мінеральних добрив на ринку достатня. Нині їх є 69 тисяч тонн. Це 93 відсотки від потреби. Закупка триває. Господарства Полтавщини повністю забезпечені висококонденційним насінням. Забезпеченість засобами захисту – майже сто відсотків.

– Сільськогосподарські підприємства планують задіяти близько 8 тисяч тракторів, понад 3,5 тисячі сівалок, понад 3 тисячі культиваторів. Цього цілком достатньо, щоб вчасно провести комплекс весняно-польових робіт. Коефіцієнт готовності техніки, яка буде задіяна для посівної, – більше 99 відсотків, – додав Сергій Фролов. – Певну допомогу отримали аграрії через обласну Програму розвитку та підтримки аграрного комплексу Полтавщини за пріоритетними напрямками на період до 2020 року. Вже в поточному році 7 невеликих фермерських господарств скористалися можливостями Програми, придбавши трактори, вироблені в Україні, й одержали компенсацію їх вартості більше 1 мільйона гривень.

За словами очільника Департаменту агропромислового розвитку ОДА, для проведення комплексу весняно-польових робіт господарства мають у наявності 90 відсотків від потреби дизельного палива й практично 100 відсотків від потреби бензину. Ціни на пально-мастильні матеріали нижчі на 2-3 відсотки, ніж минулого року.

– 98 відсотків озимих культур – у доброму й задовільному стані. Березнева сума опадів цьогоріч склала 20-40 міліметрів. Це 40-80 відсотків від місячної норми, – додав Сергій Фролов. – Нещодавні опади були різнострокові по області, тож польові роботи потрібно проводити досить оперативно. Завдяки зимовим опадам маємо необхідні запаси вологи для активного проведення весняно-польових робіт. Суб’єкти господарювання створили необхідну базу для їх проведення.

Сергій Фролов звернув увагу й на щорічну проблему отруєння бджіл:

– Із стартом польових робіт починається і внесення засобів захисту як на ґрунт, так і по сходах. Ми направили на всі райдержадміністрації й об’єднані територіальні громади рекомендації щодо підтримання встановлених вимог чинного законодавства стосовно оброблення земель агрохімікатами. Із 2015-го діє Порядок проведення заходів щодо зменшення випадків отруєння бджіл під час обробітків сільгоспугідь пестицидами. Про нього щороку згадуємо й, на жаль, говоримо про випадки отруєння бджіл. Прошу керівників РДА, ОТГ й сільських рад проконтролювати, яким чином аграрії сповіщають про обробіток земель засобами захисту рослин. Це питання й здоров’я людей. Звертаюся з проханням щодо оперативного інформування про випадки порушення законодавства, щоб ми з представниками Держпродспоживслужби в Полтавській області оперативно реагували на відповідні моменти, – наголосив Сергій Фролов.

– Прошу звернути увагу на ситуацію із внесенням засобів захисту рослин. На жаль, упродовж минулих років маємо прикрі випадки масової загибелі бджіл. Якщо підприємство виконує всі норми й здійснює відповідні дії у визначений період, то проблем не маємо. Нині поля, які обробляються, часом підходять до людських дворів. Проводитимемо перевірки підприємств й у разі виникнення порушень виїжджатимемо на місця, – зазначив т.в.о. голови облдержадміністрації Роман Товстий.


Автор: прес-служба Полтавської ОДА


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
15 квітня 2019, 15:15 | Полтавщина | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації