Вхід | Реєстрація

На Полтавщині епізоотична ситуація стабільна

На Полтавщині епізоотична ситуація стабільна

За словами начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області Геннадія Пікуля, в області зберігається стабільна епізоотична ситуація. Зокрема, завдяки належній і своєчасній організації заходів із контролю та профілактики у 2018-му й першому кварталі 2019-го років не зареєстровано випадків туберкульозу великої рогатої худоби, грипу птиці, хвороби Ньюкасла, класичної чуми свиней, заразного вузликового дерматиту ВРХ, ящуру, гупчастої енцефалопатії, блутангу.

– Водночас залишаються ризики занесення інфекційних хвороб. Актуальним питанням є загроза виникнення африканської чуми свиней (АЧС). Особливу увагу звертаємо на цю хворобу з огляду на епізоотичну ситуацію щодо АЧС в Європі, де кількість випадків поширення цього вірусу як серед домашніх, так і серед диких кабанів за останній період значно зросла, – пояснив Геннадій Пікуль. – Загалом по Україні з 2012 року зареєстровано 468 спалахів африканської чуми свиней. У 2018-му їх було 145. На Полтавщині минулоріч зареєстрували 8 неблагополучних пунктів, де виявили це захворювання. Із них 1 випадок трапився з дикими кабанами й відповідно 7 – в сільськогосподарських підприємствах. Це завдало значних економічних втрат: прямі збитки – близько 22 мільйонів гривень, непрямі – більше 86 мільйонів гривень. Було знищено понад 7 тисяч свиней. Це близько 500 тонн.

Геннадій Пікуль поінформував, що з початку поточного року в Україні вже зареєстровано 15 випадків африканської чуми свиней, зокрема 7 – серед домашніх свиней. Виявлено 9 інфікованих об’єктів.

– На Полтавщині з початку року відповідне захворювання не виявляли. Фіксуємо позитивну динаміку. Водночас керівники 42 свиногосподарств регіону з 87 існуючих свідомо ігнорують вимоги біобезпеки, наражаючи на постійний ризик виникнення АЧС в області, що призводить до миттєвого зростання соціальної напруги серед населення. Головне управління Держпродспоживслужби в Полтавській області подало 5 позовних заяв щодо заборони господарської діяльності на вирощування й утримання свиней до адміністративного суду. Три таких заяви вже задоволені. Тому для уникнення подібних випадків і забезпечення сталої епізоотичної ситуації в регіоні щодо АЧС потрібно насамперед, щоб керівники свиногосподарств і власники свиней дотримувалися заходів біобезпеки й відповідально ставилися до таких питань. Компетентні органи мають приділяти більше уваги недопущенню стихійної торгівлі продуктами тваринного походження, – додав Геннадій Пікуль.

Він охарактеризував як складну епізотичну ситуацію щодо сказу. Зазначив, що минулоріч в Україні зареєстрували 1466 неблагополучних пунктів, де захворіли й загинули 1704 тварини. Зокрема, на Полтавщині упродовж 2018-го зафіксовано відповідно 39 таких пунктів і 43 тварини.

– У жовтні минулого року завдяки фінансуванню з Державного бюджету проведено масштабну антирабічну пероральну вакцинацію диких м’ясоїдних тварин із застосуванням авіатранспорту. Доти відповідні заходи ми фінансували з обласного бюджету, – розповів Геннадій Пікуль. – Під час вакцинації використали 417 тисяч принад із вакциною «Орісвак», якою обробили 20,9 тисячі кілометрів квадратних території Полтавщини. Тематичну програму на державному рівні продовжать і цього року. Задля збереження сталої епізоотичної ситуації ветеринарна служба постійно здійснює вакцинацію проти сказу домашніх, сільськогосподарських тварин. Проведення таких заходів буде ефективнішим у межах співпраці з органами місцевого самоврядування, керівниками мисливських угідь, підприємствами й власниками тварин.

Геннадій Пікуль додав, що нині стартувала весняна диспансеризація, розпочалися протиепізоотичні заходи.

– Позаминулого року ми виділяли кошти з обласного бюджету для вакцинації тварин. У 2019-му також спрямуємо ресурси для запобігання, профілактики й боротьби як з африканською чумою свинею, так з іншими вірусними інфекціями, які спричиняють хвороби тварин. Звертаюся до керівників відповідних підприємств обов’язково вжити заходів, передбачених інструкціями й положеннями щодо утримання тварин. На жаль, є порушники, які не дотримуються необхідних норм. Потрібно вивчити ситуацію на місцях, залучивши до цієї справи правоохоронні органи, фахівців ДСНС, – наголосив т.в.о. голови облдержадміністрації Роман Товстий.


Автор: прес-служба Полтавської ОДА


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
17 квітня 2019, 13:13 | Полтавщина | Спорт і здоров'я
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації