Вхід | Реєстрація

Що чекає українців у травні: кого позбавлять субсидій і кому нарахують пеню

Що чекає українців у травні: кого позбавлять субсидій і кому нарахують пеню

Вже через 10 днів стартує реформа житлово-комунальної сфери. З 1 травня субсидії "живими" грошима видадуть тим, хто вже багато років отримує допомогу. При цьому українців, у яких будуть борги по "комуналці", покарають пенею.

Про це детально пише «Сегодня».

 

Cубсидії

За даними Держслужби статистики, в лютому субсидії отримали 3,7 млн сімей. У Мінсоцполітики зазначають: в травні цю допомогу автоматично перепризначать приблизно для 3 млн домогосподарств, а іншим треба повторно підтвердити право її отримувати. Зробити це потрібно буде тим, наприклад, кому субсидію призначали раніше не на всіх зареєстрованих в квартирі, а на тих, хто там фактично проживає. Також в цю категорію входять українці, у яких в складі сім'ї за останній рік були зміни, і які орендують квартиру люди. Нарешті, підтвердити право на субсидії потрібно і переселенцям. Щоб підтвердити право на допомогу, потрібно звернутися в держоргани з новою заявою та декларацією про доходи. Правда, одержувачів субсидій чекають перевірки – чи відповідає дійсності інформація в деклараціях, чи не "забули" претенденти вказати всі свої джерела доходів, чи не відбулися в сім'ї істотні зміни в матеріальному плані.

А ось відмовити в нарахуванні субсидій можуть, наприклад, якщо людина не платить ЄСВ і не перебуває на обліку в центрі зайнятості або здійснював за останні півроку покупки на суму більше 50 тис. грн. Не отримають допомогу від держави власники приватних будинків площею більше 200 кв. м, квартир більше 120 кв. м, а також сім'ї, де є автомобіль не старше 5 років.

 

Травневі штрафи

Для більшості одержувачів субсидії за квітень і травень (в травні і червні) видадуть у вигляді доплат до пенсій або "живими" грошима в державному "Ощадбанку". Цей механізм запустили ще на початку року. Однак з травня вступає в силу правило, що сім'ю, у якої заборгованість за "комуналку" перевищує 340 грн, позбавлять можливості отримувати субсидію готівкою. Для початку її переведуть в безготівкову форму. Кошти надійдуть на персональний рахунок людини, але на свій розсуд вона зможе скористатися тільки зекономленими грошима і тільки після закінчення сезону.

Також з 1 травня на борги за комунальні послуги нараховуватимуть пеню – 0,01% від суми заборгованості за кожен день прострочення. Але загальний розмір пені не буде перевищувати 100% заборгованості. При цьому коли будуть призначати субсидії на наступний період, боржників можуть зовсім позбавити субсидій. Втім, поки не відомо, чи буде нараховуватися пеня на борги, які з'являться після 1 травня, або і на ті, які існують зараз. "Але зараз у споживачів ще є можливість реструктуризувати свої борги. Якщо вони цього не зроблять, логічно, що пеня буде нараховуватися на всю суму боргу", – вважає економічний експерт Борис Кушнірук.

Але пеня – не єдина міра. Постачальники комунальних послуг можуть вимагати борги через суд або навіть відключати боржників від поставок. Сьогодні це можливо завдяки вступу в силу нових правил, прописаних в законах про ЖКП, комерційний облік тепла та електроенергію.

"У водоканалів і енергетичних компаній є можливість подати в суд на неплатника. А якщо це ОСББ, там взагалі легко затребувати борги. Там ніхто не буде розбиратися, хто саме з мешканців винен. Компанія – виконавець послуги просто подає позов проти ОСББ як проти юридичної особи. А в будинках, які обслуговуються керуючими організаціями (колишніми ЖЕКами), подається позов проти конкретних мешканців-боржників", – пояснює експерт в енергетичній сфері Геннадій Рябцев.

 

Пенсіонерам дадуть мобілки

Вчора, за інформацією прес-служби парламенту, профільний комітет схвалив рекомендації Кабміну щодо монетизації субсидій. Парламентарії вимагають від уряду врегулювати ряд питань, через які не всі одержувачі субсидій змогли в березні вчасно оплатити рахунки за лютий. А саме: уряд повинен погасити заборгованість перед субсидіантами, що виникла через несвоєчасне перерахування грошей з держбюджету місцевим бюджетам; узгодити терміни оплати компослуг з термінами перерахування субсидій (наприклад, за "комуналку" мешканцям розрахуватися треба до 20-го числа, а субсидію перерахували разом з пенсією 23-го, оскільки пенсії виплачують з 1 по 25-е число; забезпечити пенсіонерів-субсидіантів безкоштовними мобільними телефонами (у кого їх немає), щоб ті могли отримувати СМС про прихід субсидії і про те, що пройшла оплата за рахунками. Крім того, Рада рекомендує, щоб Держприкордонслужба повідомляла про перетин держкордону особами, які претендують на призначення субсидій.

Нагадаємо, раніше "Сьогодні" писали про те, як повернути гроші тим, хто став заручником збою системи і не отримав "втрачену субсидію". Через збій в системі компенсація впала на рахунок в Ощадбанку, а субсидіантам забули сказати про це.



Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
22 квітня 2019, 18:20 | Полтавщина | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації