Вхід | Реєстрація

Сонячний Рінат та інші

Сонячний Рінат та інші

Здавалося б, тема сонячної та вітрової енергетики та «зеленого тарифу» як їх невід’ємної складової не є надто актуальною для жителів нашої провінції. У Кобеляках, Нових Санжарах, Царичанці на пальцях двох рук можна перерахувати людей, які встановили на своїх подвір’ях чи дахах будинків сонячні батареї, що акумулюють енергію світила. Ще менше в нас людей, які користуються для своїх цілей енергією вітру.

Але події останніх днів, пов’язані із рішеннями українського парламенту, зайвий раз нагадують, що ця тема стосується кожного із нас. Нагадаю про ці події. Українські владоможці у поточному році узаконили високі ставки так званого «зеленого» тарифу на електроенергію ще на десять років. А це означає, що виробникам електроенергії, отриманої внаслідок використання сонця і вітру, платитимуть дуже високу ціну, що робить цей бізнес високорентабельним.

І нібито тут усе добре. Держава таким чином стимулює розвиток альтернативної енергетики, робить українську економіку менш залежною від нафти і газу.

Але є, по меншій мірі, три важливих нюанси. Перший точно стосується кожного із нас. Якщо виробникам електроенергії, отриманої за рахунок використання сонця та вітру, платять більше, аніж атомникам чи тепловикам, то ці гроші потрібно звідкись узяти. Звідки? Платить держава, отже, гроші йдуть із бюджету. Отже, їх платить кожен споживач. Тобто ми із вами. І ота доплата виробникам неминуче буде внесена в тариф за електроенергію.

Другий нюанс. Кому платять більше, хто є основним виробником альтернативної енергії, читай — отримувачем мільярдів додаткових гривень? Прізвища усім відомі — компанії Ріната Ахметова, Арсена Авакова та наближені до екс-президента Петра Порошенка. Більше того, на 2019 рік парламент увів пільги щодо сплати податків на ввезення комплектуючих до сонячних електростанцій.

Третій нюанс. Днями Верховна Рада України заборонила звичайним громадянам установлювати сонячні батареї на землі. На дахах будинків поки що дозволяють. Але скільки їх, тих дахів? Тобто, Рінату Леонідовичу, Арсену Борисовичу, Петру Олексійовичу можна, а Іваненку, Петренку чи Сидоренку — зась.

Отже, розмитнювати автомобілі на пільгових умовах не можна, адже це зменшує надходження до бюджету, а втрачати мільярди на пільгах для олігархів держава дозволити собі може.

А заплатять за все це звичайні рядові українці.

А потім Петро Порошенко та інші представники влади дивуються, чому вони із нищівним рахунком програли виборчу партію Володимиру Зеленському. Так, у Порошенка були всі можливості виграти вибори без найменших проблем. Чомусь мені здається, що Зеленському не допомогли б жодні політтехнології та серіали. Напевне, Порошенку пробачили б і тарифи. Забули б і про обіцянки когось «посадити». Зрештою, мало кому в Україні стане краще від того, що якийсь інший громадянин держави потрапить у тюрму.

Але Петро Олексійович чи то не захотів, чи не зумів ліквідувати в Україні олігархію, забезпечити усім рівні умови для розвитку, у тому числі й бізнесу. І отримав результат на виборах. Я особисто знаю десятки людей, які не вірять у можливості новообраного Президента змінити ситуацію в Україні. Але вони проголосували за Зеленського, аргументуючи:

— Ну, ці вже дістали.

Кого «дістануть» нові? Достеменно не знає ніхто. Можливо, і вони самі. Тим більше, що ніхто не знає, хто стане «новими».

Слабенька надія на те, що нові працюватимуть по-новому, є. Можливо, вони таки врахують досвід і попередників, і «папірєдніків». І тоді їм багато чого пробачать.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
3 травня 2019, 09:15 | Полтавщина | Редакційна
1. Maksym / 5 травня 2019, 08:03
Ви хоча й наголошуєте на тому, що ставитесь критично до того всього, шо нам заливають через медіа, але у цій статті транслюєте чергову маніпуляцію. Мабуть вона називатиметься: "В усьому винні погані, наші, олігархи яким дали волю попередники", та це моє припущення.
Дійсно, Порошенко програв через те, що нічого не робив для подолання фактичної нерівності, а це ж була основна вимога від народу. Це окреме питання.
Заборона встановлення сонячних панелей на землі, це інше питання. Вона діє у багатьох цивілізованих країнах і штатах США. Бо то нецільове використання земель. Зберіться з кількома грошовитими хлопцями, зареєструйте юридичну особу, зменіть цільове використання землі на промислове, замовте у ахметовської фірми обладнання, то буде і у вас сонячна електростанція. Як воно робиться у Лелюхівці, або у Славутичі, де її будують на краудфандинговій основі - кидай по 500 баксів і ти енергомагнат.
2. orakul / 5 травня 2019, 11:09
1.Maksym
«через те, що нічого не робив для подолання фактичної нерівності, а це ж була основна вимога від народу. Це окреме питання.»

Ребята, ви вже врешті решт визначтесь чого ви хочете. Нерівність ви вже долали. Потім сказали, рівності не може бути в природі і саме найсправедливіше - це нерівність. А тепер вам знову рівність подавай. Ну це ж шиза.

Змінено 05.05.2019, 11:30
3. Filon / 6 травня 2019, 09:24
1.Maksym
«Ви хоча й наголошуєте на тому, що ставитесь критично до того всього, шо нам заливають через медіа, але у цій статті транслюєте чергову маніпуляцію. Мабуть вона називатиметься: "В усьому винні погані, наші, олігархи яким дали волю попередники", та це моє припущення.»

Максиме, безумовно у Вашому твердженні є раціо. І моя стаття написана під впливом інформації з інших ЗМІ. А та інфа найімовірніше є маніпулятивною. Я не маю часу і можливості перевірити все досконально. Але ж... Факти - річ уперта.Одним - можна, іншим - зась. Окрім того, думаю, Ви не гірше аніж я розумієте, «рівність» можливостей, мене, Вас і Ріната Леонідовича та інших у вирішенні юридичних та іншиз питань повязаних зі зміною цілювого призначення землі і так далі і тому подібне.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації