Вхід | Реєстрація

60 років тому Полтаву та Миргород мали знищити ядерними бомбами

60 років тому Полтаву та Миргород мали знищити ядерними бомбами

Під час Холодної війни військове керівництво США розробило план по знищенню важливих цілей на території колишнього СРСР.

Управління національних архівів і документації США опублікувало складений у 1956 році список цілей, за якими Вашингтон мав завдати ядерні удари у разі війни з СРСР.

Список містить цілі масованого ядерного удару США по СРСР, країнам Східного блоку та Китаю, який планувався на 1959 рік.

Даний документ являє собою таблицю, яку розробило Стратегічне авіаційне командування США. У таблиці перераховані сотні цілей, званих «наміченими епіцентрами» (DGZ = Designated Ground Zeros). Серед них 179 цілей в Москві, 145 у Ленінграді і 91 в Східному Берліні, Пекіні, Варшаві. Обсяг документа – 800 аркушів.

Серед опублікованих цілей для скидання ядерних бомб значилися два міста Полтавщини – Полтава та Миргород, на території яких на той час знаходилися військові аеродроми. Через свою наближеність до кордону вони були одними з пріоритетних цілей.

В 1946 році з Любліну (Польща) в на авіабазу Полтава-4 перебазувалася 13-та гвардійська Дніпропетровсько-Будапештська важка бомбардувальна авіаційна дивізія. Разом з штабом дивізії на Полтавський аеродром перебазувався 185-й гвардійський Кіровоградсько-Будапештський важкий бомбардувальний авіаційний полк.

В 1949 році полк перший у Військово-повітряних силах СРСР отримав на озброєння важкі бомбардувальники Ту-4. З 1955 року на озброєнні 185 вбап — важкі реактивні бомбардувальники Ту-16, з 1974-го — Ту-22М3 з авіаракетним комплексом Х-22М. В 1957 році дивізія першою в СРСР стала освоювати дозаправки в повітрі.



Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
3 червня 2019, 12:37 | Полтавщина | Цікаве
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації