Вхід | Реєстрація

Прозорро: відкриті і рівні можливості для всіх учасників

Прозорро: відкриті і рівні можливості для всіх учасників

Декілька років тому в Україні були створені умови, що дозволяють кожному продавцю товарів чи надавачеві послуг позмагатись за виконання державного замовлення. Спеціально для того, аби звести до мінімуму можливі корупційні схеми, розроблена система ProZorro. Вона являє собою базу даних, до якої може долучитися кожен бажаючий. Підключення до Прозорро відбувається за допомогою електронних майданчиків, котрі, у свою чергу, зв’язані з системою. Їх робота не контролюється державними службами, що дає змогу учасникам тендерних пропозицій мати рівні змагальні можливості. Найбільш відомим та популярним серед майданчиків є Українська Універсальна Біржа. Її офіційний сайт https://tender.uub.com.ua/ визнаний найбільш зручним і пізнаваним майданчиком публічних закупівель.

 

Прозорро? Не чули?

Замовлення товарів і послуг через онлайн-платформу державних електронних закупівель стало звичним і розповсюдженим явищем. Усі заклади й установи, що розпоряджаються бюджетними коштами, проводять тендери через Прозорро. На аукціоні учасники, які попередньо зареєструвались, борються за перемогу поставляти замовнику певні товари чи послуги. Перелік послуг і характеристики товару замовник вказує у тендерній документації. Звичайно, що виграш у тендері отримує той учасник, який запропонує найнижчу ціну і матиме необхідний пакет дозвільних документів. Щоправда, інші учасники можуть подати апеляцію відносно проходження тендеру. І замовник зобов’язаний її розглянути.

Система держзакупівель Прозорро діє відповідно до низки законів та нормативних актів, що діють в Україні.

Замовник має право проводити закупку товарів і послуг через:

  • відкриті торги — коли оголошується аукціон, відводиться час на подачу учасниками заявок, перевіряється їх право на участь, у завчасно визначені дату і час безпосередньо проходиться сам аукціон;    
  • конкурентний діалог поєднує в собі торги і кваліфікацію, що проводиться попередньо. Його проводять у тих випадках, коли замовнику слід обговорювати майбутню закупку. На першому етапі постачальник надає роз’яснення щодо технічних характеристик товарів чи послуг. Наступний крок — проведення тендерного аукціону.
  • замовник має право проводити переговори з кількома підрядниками, тоді закупівля проходить за переговорною процедурою. Постачальника визначає тендерна комісія, що веде протокол обговорення тендеру. У такому випадку зникає необхідність проводити аукціон, публікувати супровідну документацію, а строки проведення суттєво скорочуються.

 

Переваги публічних закупівель 

  1. Товари і послуги замовляються через електронну систему. Усі учасники змагаються відкрити.
  2. Замовник не в змозі визначитись із характеристиками тендеру — на допомогу прийде конструктивний діалог.
  3. Система електронних закупівель вважається в світі найвідкритішою.
  4. Прозорі угоди — відсутність корупції і тіньових схем. 

Автор: Євгеній Олександров
Розміщено на правах реклами


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
23 червня 2019, 20:17 | Полтавщина | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації