Вхід | Реєстрація

Свято перших похорон?

Свято перших похорон?

Одразу кілька людей відмовляли мене писати цю статтю. На їх думку, вона є чи то не дуже актуальною, чи то взагалі зайвою. Мовляв, усе ж у нас у Кобеляках добре, то навіщо пристрасті розпалювати. Але я, врешті, вирішив написати. Необхідно, щоб люди почули про існування іншої думки. Почули і задумалися. А з цим і не повторювали свідомих чи несвідомих помилок.

…Настав довгоочікуваний випускний вечір 21 червня 1941 року. На обличчях випускників — радісні посмішки. Попереду в них — веселі танці, приємні розмови, настанови вчителів та батьків. А ще — перехід з дитинства в доросле самостійне життя. Навчання у вузах та профтехучилищах, нові знання, нові знайомства, можливо — перше кохання. Саме з такими радісними думками вони, випускники, йшли зустрічати схід Сонця. Це вже було 22 червня 1941 року.

Того ранку сотні тисяч вчорашніх школярів, замість співу птахів, почули першу у своєму житті артилерійську канонаду, дізналися, як свистять падаючи на землю авіабомби. А потім ховали перших загиблих однолітків.

У той день почалася найстрашніша і найкривавіша в історії людства війна. Нацистська Німеччина напала на Радянський Союз, німецькі літаки бомбили мирні міста і села, а на благословенну українську землю вторглися сотні ворожих танків.

І в сотень тисяч випускників того страшного року дитинство закінчилося, а юність та зрілість так і не настала. Вони закінчили своє життя вічно молодими в степах України, лісах Білорусії, на безкрайніх просторах Росії. А ті, хто встиг трішки подорослішати, склав свої голови вже на чужій землі, визволяючи Європу і світ від «коричневої чуми». Не менше юнаків та дівчат загинули в концтаборах, на каторжних роботах, були розстріляні чи повішені загарбниками. Не менше двадцяти мільйонів громадян колишнього Радянського Союзу так і не дочекалися 9 травня 1945‑го, коли війна закінчилася і над Рейхстагом був піднятий червоний прапор Перемоги.

Саме тому протягом багатьох десятиліть 22 червня в Україні і у всіх зараз незалежних країнах колишнього Радянського Союзу було прийнято вважати урочистою і водночас траурною датою. У цей день сотні тисяч людей ішли до могил загиблих воїнів і схиляли голови в скорботі й пошані до подвигу загиблих у тій страшній війні. Йшли і сивочолі ветерани, і статечні чоловіки середнього віку, і безвуса молодь, і зовсім юні школярі. До могил клали квіти і завмирали в хвилині мовчання.

Так було. Зараз уже не так. Саме тому я й написав «було прийнято». Часи змінилися, змінилися й пріоритети. Зараз 22 червня прийнято проводити веселі вечірки, смажити шашлики, пити пиво і горілку, весело танцювати. У всякому випадку, у наших рідних Кобеляках було саме так. У Кобеляках 22 червня вже не є траурною датою, коли не прийнято веселитися. У рідних Кобеляках в день перших похорон уже прийнято влаштовувати бучні вечірки, запускати фейерверки. Ніби й не було тієї війни, ніби в жодній сім’ї немає загиблих у кривавій бійні, ніби ніхто й ніколи не отримував «похоронок».

Уже забули. Давно то було. Чого його «ворушити» минуле, згадувати про страшне. А мертві в землі не стогнуть, загиблі у братських могилах не перевертаються. А якщо  і перевертаються… То ми ж не бачимо. Ми пива випили і на салют дивимося. Ми ж зараз живемо, війни ж немає. А ті, хто загинув для того, щоб ми пиво пили і шашлики жерли… Ну, вони ж із могил не встануть, у очі «вдячним» нащадкам не подивляться.

Шановні організатори так званого Дня міста, яке в Кобеляках щорічно призначають на іншу дату. Не знаю, хто вам порадив влаштовувати чергову гулянку 22 червня. Але хочу, як син батька, який пройшов ту війну із 22 червня 1941 і аж до визволення Праги, нагадати про кілька чисел.

  • 29 мільйонів — це число убитих на фронтах, замучених, спалених, повішених у концтаборах.
  • 3289 — стільки жителів міста загинуло в період, що розпочався саме 22 червня і закінчився через довгі чотири роки.
  • 2144 — стільки людей з Кобеляк вивезли на каторжні роботи.
  • 644 — убито жителів міста.
  • 25 — отруєних діток.
  • 24 — померлих від голоду.

Можливо, я трішки помилився у числах і цифрах. Можливо, історики і краєзнавці мене поправлять. Але суть від цього не зміниться. Тисячі наших земляків почали гинути під час події, що розпочалася саме 22 червня. Ці люди боролися за нашу свободу, за можливість жити під мирним небом.

Так чому ж саме в цей день у Кобеляках влаштовують бучну гулянку? Чому не 21‑го, 23‑го червня? Невже не можна повеселитися в інший день? Невже наші батьки, діди, прадіди не заслужили, щоб їх вшанували і пом’янули в тиші?

Чому всі мовчать? Де рада ветеранів? Так, там уже немає жодного солдата, який дійсно воював. Але ж вони, ті ветерани, що залишилися, мали б чомусь навчати молодь. Чому вони навчать? Як пиво пити і шашлики жерти в день трауру?

Невже ніхто не усвідомлює, що отакий «День міста» є наругою над пам’яттю про загиблих? Про що думала міська влада, депутати чиновники різних рівнів? Люди, у ваших сім’ях що, ніхто не загинув у тій війні? Ви із Марсу прилетіли чи із дуба впали?

Чи вони вважають, що глумитися над святими датами вже можна?

Не знаю. Мені здається, що не можна. І мертві захисники Вітчизни цього нащадкам не пробачать.
Я вас прошу, просто благаю, ніколи не веселіться в траурні дні, тим паче 22 червня. Кара буде. Господня кара.

Звертаюся до районної та міської влади. Ніколи більше не проводьте ніяких розважальних заходів 22 червня. Краще запропонуйте відділу освіти, нехай педагоги разом з дітками прийдуть до Братської могили, покладуть квіти на честь загиблих у тій війні, вшанують їх хвилиною мовчання. А школярі нехай почують і спробують усвідомити, якою ціною дісталося їх сьогоднішнє щасливе дитинство.

Виховуйте в підростаючого покоління патріотизм, любов до Батьківщини, розказуйте їм про героїв, які загинули, обороняючи та визволяючи рідний край. Розказуйте чесно, без політичної кон’юнктури.

Звертаюся до земляків, жителів рідного містечка Кобеляки. Дорогі мої земляки. Спробуйте хоча б раз на рік покласти квіти до могил загиблих у тій війні, до могил ваших визволителів. Нехай навіть то не ваші рідні. Вони загинули за вас. Вони чекають від вас хоча б маленької шани, вдячності та поклону за їх подвиг.


Автор: Володимир Варнавський, житель Кобеляк


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
5 липня 2019, 17:20 | Кобеляки | Суспільство


1. orakul / 5 липня 2019, 19:19
Блін, таки "ще не вмерла", таки ще не всі глисти. Є ще нормальні люди. Фіг би Ехо таке надрукувало, якби не свій інтерес. Але головне, що таки надрукували і є ще нормальні люди.
2. земеля / 5 липня 2019, 19:40
Мощная , справедливая публикация. А не стыдно ли руководителям города и депутатам? Наверное как с козла молока. Спасибо Вам ВАРНАВСКИЙ . .
3. Slavko / 5 липня 2019, 20:47
День початку окупації вже й так давно окупованої України. Дійсно, трагічний день, виходить.
Але кому – яка трагедія! Для автора і коментаторів, схоже, найбільша трагедія – це тактичний програш кремлядських шизофреніків-душогубів перед берлінськими і крах їхніх божевільних планів... Вам двадцять другого іще б масові плачі влаштовувати, як у сектах практикується, ви ж такі віруючі в свою совєцько-рашистську релігію...
4. земеля / 5 липня 2019, 21:15
Славко- этот голубой бендеровец просто шизофреник. Это мягко сказано. Админ,- его коменты нарушают конституцию. Вы теряете из за него своих клиентов. Чего вы с ним панькаетесь? Заблокируйте его навечно. Вы ничего не потеряете, а только выиграете. Обращаюсь к читателям ЭХО: выскажите свое мнение по этому поводу хотя бы лайками.
5. Lion2020 / 5 липня 2019, 22:16
Сором і ганьба керівникам міста !!!
Особисто моя сім’я категортчно ігнорувала це дійство.
Респект пану Варшавському !!!
6. КАМаз / 5 липня 2019, 22:51
Коли у паранормальних був вільний день тоді і день міста призначили. А пахану накакать, що колись в цей день було, нажаль.
7. analitik / 5 липня 2019, 23:32
Чому всі мовчать? Де рада ветеранів? Так, там уже немає жодного солдата, який дійсно воював. Але ж вони, ті ветерани, що залишилися, мали б чомусь навчати молодь. Чому вони навчать? Як пиво пити і шашлики жерти в день трауру?
На жаль це все правда...................
8. КАМаз / 6 липня 2019, 00:26
   Відкрити коментар, який містить ненормативну лексику
Яка нах.. рада ветеранів?! ЇЇ очолює чмо спиця, який носить копельцю відкати від підрядників. Тому в раді ветеранів ніхто рипатись не буде, бо попаде пенсіонер в список неугодних пахану.
9. Filon / 6 липня 2019, 15:46
1.orakul
« Фіг би Ехо таке надрукувало, якби не свій інтерес. Але головне, що таки надрукували і є ще нормальні люди. »

Трішки із внутрішньої кухні. Схожу статтю збирався написати сам.Назва вже була. Як у скандальному романі Бориса Віана " Я прийду плюнути на ваші могили". Зміст - всі хто танцював і веселився, а також промовчав, заслужили, щоб на їх та їх дідів могили, плювали. Але прийшов Варнавський. Залишилося трішки підредагувати - і на друк.
10. ИВЕН / 7 липня 2019, 08:15
9.Filon
« Зміст - всі хто танцював і веселився, а також промовчав, заслужили, щоб на їх та їх дідів могили, плювали. Але прийшов Варнавський.»


читаючи подібні відгуки-іноді стає моторошно-ну чого всі ці (маразматики)шукають в кожному висліві негатив-обгажують всіх-
а молоде покоління-хіба воно винувате-що їм викладали (спотворену) ІСТОРІЮ

шановні дописувачі газети-давайте будемо більш позитивними і дописувати про радість-добро...
11. микола козак / 7 липня 2019, 10:34
Читаю ці коментарі і ніяк не можу зрозуміти , чому Ви всі стали такі злобні до всього.Можна зрозуміти бандерівця з Сухинівки ,яке наслухалось таких , як і сам і плете богзна що , можна зрозуміти камаза , якому Копилець видно наступив на мозоль , ну а решта нормальних людей ?Ну випав день міста на цей день , то хай хто бажає відмічає , а хто хоче святкувати , як той Сухинівський , початок війни , то хай відмічає , це його право .Ми памятаємо загиблих у тій війні і поминаємо їх кожного року 9травня , хоч останні роки різні Вятровичі хочуть нам заборонити це робити і багато з нас чомусь не протестують проти цього.На наших очах спотворюється отакими , як із Сухинівки наша історія і ми мовчимо , а тут підняли галас , що день міста співпав з початком війни , тож не відмічати нам початок війни , хай краще люди посвяткують день міста.Дуже важко жити тільки сумними датами , а вони в нас перетворюються в постійні кожноденні , адже і нинішня війна затягнулась на довше ніж та була.В цьому пеклі можна зовсім втратити розум від кожноденних сумних дат , тож дайте людям хоч віртуально чомусь порадіти.
12. orakul / 7 липня 2019, 11:31
10.ИВЕН
« в кожному висліві негатив-обгажують всіх-
а молоде покоління-хіба воно винувате-що їм викладали »

Винувате, тому що вся молодь сплошняком має інтернет. Інше вже й на дискотеку не може без навігатора дійти. В інтернеті є все. Зараз не требе шукати за тридевять земель і по великому блату ту чі іншу книжку. Але молодь нічого не хоче знати і за це, саме вона платитиме велику ціну. Старшим вже однаково, що далі буде. Як казав наш флософ Сковорода: "Д.у.рний не той, хто не знає, а той, хто знати не хоче". А молодь знати не хоче. А крім знань історії повинні бути знання про своїх предків, елементарна повага до їх памяті. Недавно на сторінці ЕХО у ФБ під постом саме про цю статтю один молодик похвалявся що він із дідових медалів брелки робив. Так це вчиталі історії у цьому винуваті? Може й винуваті, але чому його вчили батьки?
13. orakul / 7 липня 2019, 11:36
10.ИВЕН
«шановні дописувачі газети-давайте будемо більш позитивними і дописувати про радість-добро.»

Придуманий позитив нічого не дасть. А реального позитиву в житті мало. Крім того, усі СМІ нам навязують нам або безгуздий так званий позитив, або суцільні негативні символи. У нас і гімн не здравий, якийсь некрофільний. Порівняйте гімн УРСР і сучасний і побачите різницю і те, який текст куди нас веде. Усі навязувані нам так звані герої несуть відбиток негативу і поразки. А вся наша героїчна історія повязана саме з радянським минули і тому зтирається із памяті.
14. orakul / 7 липня 2019, 11:39
6.КАМаз
«Коли у паранормальних був вільний день тоді і день міста призначили.»

А паранормальні, вони нормальні? Нормальні артисти у цей день не стали б співати. Крім того тут Філон приводив скан договору паранормальних з міськрадою за №66. Тобто паранормальні Копелця підставили і цю дату йому навязали.
15. orakul / 7 липня 2019, 11:54
11.микола козак
«В цьому пеклі можна зовсім втратити розум від кожноденних сумних дат »

Мова йде про одну єдину дату - дату початку найкровпролитнішої із війни, в якій загинули мільйони українців. І святкування дня міста можна було перенести на один день і святкувати його в неділю. Хотів би я побачити скільки б було галасу і що б пришили Копелцю, якби святкування дня міста, як ви кажете, співпало б з поминаням жертв голодомору. Ніяких співпадінь не буває. Голодомор у нас чомусь «співпав» з ханукою - єврейськими веселещами. А початок війни співпав з нашими веселощами. Не дивно? Для зрячих - нічого дивного. Про номер договору я вже писав, то теж так тіпа співпало. І я впевнений, що той хто пропонував Ісипу і депутатом проводити день міста в останню суботу червня добре знав, що рано чи пізно він співпаде з днем початку війни. Там цілі інститути у Ісипового дружбана Сороса працюють. Треба ж ім гроші відробляти. Для розуміння цього не требе бути Ностардамусом. Маючи інтернет кожен може подивитися кадендар і взнати в якому році ці дати знову співпадуть. От пишу наперід, пани депутати, подивіться календар і зазделегіть внесіть зміни в те рішення. Думаєте подивляться? От домешнє завдання молоді - напишіть тут в яких роках ще буде співпадіння. Це ж просто цікаво. Чи не цікаво?
16. Borch / 7 липня 2019, 13:05
4.земеля
«выскажите свое мнение по этому поводу хотя бы лайками.»

"Кожен має право на свободу світогляду і віросповідання."
Демократия от анархии отличается обязательным исполнением установленных правил. Когда большинство считает что этого достаточно для насаждения своей воли, это уже анархия.
17. Borch / 7 липня 2019, 13:34
Сложная и не простая ситуация сложилась по поводу даты дня города. Кого то совпадения с днем начала войны между СССР и 3 Рейхом взбесило, кто то начал искать в этом теорию сговора, а кто то начал бросаться оскорблениями в простых людей которые по каким то причинам не разделяют мнение о обязательном траурном настроении в этот день. Если первые две реакции являются нормальными и вполне адекватными то третья вызывает обеспокоенность. Некоторые люди позволяют себе публично оскорблять других, а самое главное считают это справедливым и оправданным шагом, всего лишь потому что кто то не разделяет их точку зрения. История насчитывает много больших войн, унесших миллионы жизней, и у всех них есть даты начала. Рано или поздно черные дни стираются с памяти общества, и это хорошо, по другому весь наш календарь был бы усеян траурными датами, и вряд ли бы это уберегло человечество от создания новых черных дней.
18. микола козак / 7 липня 2019, 15:06
Все це маячня , якесь співпадіння номера договору , якісь змови, а якби це був договір №77 , від цього щось змінилося б?Кожний день співпадає з якоюсь датою , то це не означає , що ми його повинні відмічати. Сімдесят з лишнім років ми відмічали Велику Жовтневу , тепер виявилось , що то був чорний день , ми відмічали день народження Ілліча , тепер це чорний день , ще не зовсім відома дата нападу Росії на Україну , а ще і є думка , що в Україні іде громадянська війна , то що тут відмічати , палити свічки , чи співати і танцювати?А як піти далі , то ще потрібно згадувати і панування поляків над українцями і т.д , ми ж при цьому забули , що в 41 напали на СРСР німці , з якими в нас тепер міцна дружба , а ті , з ким ми захищались від німців , тепер наші закляті вороги.То де правда , де її шукати , що нам святкувати і в які дні , з ким дружити , з ким ворогувати?
19. ИВЕН / 7 липня 2019, 17:32
Коментар видалено за порушення пункту 2.4 Правил користування сайтом
20. orakul / 7 липня 2019, 17:38
18.микола козак
«Все це маячня , якесь співпадіння номера договору , якісь змови, а якби це був договір №77 , від цього щось змінилося б?»

"Многие вещи нам не понятны не потому, что наши понятия слабы, но потому, что сии вещи не входят в круг наших понятий" (К.Прутков) Але це вже інша історія. Туземці прийшлих іспанців вважали богами і у всьому бачили чудеса. 77 теж цифірь знакова. Коли Філарет приїздив освячувати Кулічувському церкву, то на його машині був номер 777.
21. orakul / 7 липня 2019, 17:47
18.микола козак
«То де правда , де її шукати , що нам святкувати і в які дні»

Правда в тім, що 22 червня почалася найжровопролитніша із війн для нашого народу. І святкувати в цей день, то не є порядно. Тим більше, що сама дата дня міста взята зі стелі і ні до чого не привязана, ні до яких подій звязаних з містом. Чого не скажещ про початок війни, війна була реальна, полягли у ній реальні мільйони і почалася вона саме 22 червня. А дуржимо ми з німцями чи з ахриканцями, то теж питання десяте і воно не має відношення до тієї дати. Тим більще що війну організовували не німці а ті на кого ми зараз молимось і хто над нами тепер панує.
22. orakul / 8 липня 2019, 08:27
11.микола козак
«Ми памятаємо загиблих у тій війні і поминаємо їх кожного року 9травня , хоч останні роки різні Вятровичі хочуть нам заборонити це робити і багато з нас чомусь не протестують проти цього.»

І таки заборонят. А не протестують по тій самій причині, що і пускають святкові феерверки 22 червня. Все взаємоповязано і одурманення робиться комплексно по всіх напрямках. От нас поступово привчили до того що 9 день поминання загиблих та й взагалі усіх померлих. Навіть узаконили цю дату назвав її днем скорботи. А насправді 9 травня День Перемоги і його святкували з салютами з 1945 року. Народ тоді в перше чергу радів Перемозі а вже потім скорбив за загиблими. Але не першому плані була Перемога, бо без неї нікому було б і скорбити. Тепер перемогу плавно затерли і плавно перевели мізки на день скорботи. І кажуть: ну це ж так правильно, ми ж скорбим і це головне. А чи була та перемога, чи ні, і хто переміг - то десяте питання. Кажуть що США перемогло. Головне - памятати за загиблими. Тобто, перемогу плавно перевели в траур. А траур початку війни перевели в веселощі. Ще рік і Перемоги взагалі не буде. Наші діди не перемогали, а сиділи по схронах. А хто переміг? А той, хто з минулого року ввів на деражвному рівні свято перемоги - Ізраіль. Його й не існувало в 1945 році але він переміг і святкує а лошаки чи лошари не світкують - не було у них перемоги, та і їх пришелепуватих не було і земля це не їхня, де тільки вони тут взялися, видно від татаромонголів тікали і тут заякорились. Приблуди якісь. Геть цих пришелепків з чужої землі. І вони цього заслуговують.
23. orakul / 8 липня 2019, 08:45
Щодо образ, так таки вибачусь за навязане Філоном порівняння з глистами. Дуже вже бридке порівняння, та й не вірне воно. Глисти - це паразити. Про українців цього не скажеш. Вони не паразити, ніколи ними не були і не будуть. Є інші, кращі, точніші порівння. Українці - воли. Це не я придумав. Навіть твір є у Панаса Мирного "Хіба ревуть воли як ясла повні". Колись в школі вчили. Почитайте, хто не забув як читати. Отже я забираю свої слова назад і вибачаюсь. Українці не глисти. Українці воли, так точніше. Вони роботящі, аж занадто роботящі. А навіщо вони працюють як воли, вони того і самі не знають. Така у вола доля. Понабудовували хатів триповерхових а зимують тепер в одній кімнаті. Понакупляли авто на яких не іздять бо тепер на бензин грошей нема. Понавивчали дітей, по два дипломи покупили а толку. У ляхів ніхто на дипломи не дивиться, там треба вилами вміти працювати, чи ганчіркою горшки мити. Не всі українці воли. Ті, кого не каструвавли, то ті бики, бугаї. Вони тупі, вперті, буйні і самі не знаючи чого кидаються на червону ганчірку. Ну це і тут є такі дописувачі коментів. Не буду називати хто. Може хто відгадає й сам

Змінено 08.07.2019, 08:46
24. Filon / 8 липня 2019, 09:49
16.Borch
«. Когда большинство считает что этого достаточно для насаждения своей воли, это уже анархия. »

А мені здається, що це зовсім не те. Це - охлократія. Тобто влада натовпу, який може змінити будь-які правила гри в залежності від свого настрою. Ось так і у нас відбувається. І в державі, і у місті. Так будь-яка дата сама по собі не є сакральною. Її такою роблять. Роблять для того, щоб керувати натовпом, який сам по собі нездатен до самоорганізації та безконфліктного співіснування. Зараз натовп хоче видовища - йому дають. Якась ідея, якийсь сенс розвитку держави чи міста відсутні повністю. Так яя не є прихильником Савєцкага Саюза. Але я віддаю належне його керманичам у тому числі і тим чиї прізвища зараз ледве не під забороною. Там ідея була. А зараз - гроші, гроші і ще раз гроші. Такою є ідейка властьімущих. ВІд президента і до міського голови.можна жити й так. Але така держава є приреченою. Якщо не на знищення, то на деградацію. Адже гроші - це всього-навсього інструмент для досягнення більш серйозних цілей. У нас зараз - одні моляться на гроші, інші - на шашлики і пиво. А в перервах триндять про могутню Україну.
25. Олексій / 8 липня 2019, 11:59
написано звичайно все правильно але мені чомусь дуже цікаво в радянські часи 1 серпня було траурною датою?... якісь відповідні заходи проводилися?... хтось взагалі хоч пам’ята що це за дата????
Мені чомусь здається що до 1 серпня тоді ставилися менш відповідно ніж до 22 червня зараз...
Хоча з іншого боку нема нічого дивного, колесо історії зробило черговий оберт а історія все-рівно нікого нічому не учить...
26. orakul / 8 липня 2019, 15:31
24.Filon
«Так будь-яка дата сама по собі не є сакральною. Її такою роблять.»


А хіба не бува дійсно сакрального, в тому числі і дати?

Справка: "Сакральное (от англ. sacral и лат. sacrum — священное, посвященное Богу) — в широком смысле — всё, имеющее отношение к божественному, религиозному, небесному, потустороннему, иррациональному, мистическому, отличающееся от обыденных вещей, понятий, явлений....В отличие от предыдущих понятий, сакральное появилось не в религиозном, а в научном лексиконе и используется при описании всех религий, включая язычество, первоначальные верования и мифологию"
І в цьому контексті дата 22 червня дійсно сакральна.
І Гітлер це добе знав.
"Адольф Гитлер был увлечен оккультизмом, и поэтому дата 22 июня была для него особенной. Символ нацисткой Германии свастика обозначала движение Солнца по небосклону, а именно 22 июня это день летнего солнцестояния с самой короткой ночью в году. И даже время атаки – 3:30 утра было символичным, ведь именно тогда Солнце вставало над горизонтом."

Змінено 08.07.2019, 15:33
27. orakul / 8 липня 2019, 15:34
25.Олексій
«хтось взагалі хоч пам’ята що це за дата????»


Навіть Гугл не зна. Можна було б і підказати
28. orakul / 8 липня 2019, 15:39
17.Borch
« Некоторые люди позволяют себе публично оскорблять других, а самое главное считают это справедливым и оправданным шагом, всего лишь потому что кто то не разделяет их точку зрения.»

Не потому, что не разделяют мнение, а потому что плюют на могилы предков. И именно устроители праздника публично, действиями, а не словами, оскорбляют адекватных людей. И вполне логично ответить им тем же. Это будет не по христиански как нас учат, а по справедливости.
29. Borch / 8 липня 2019, 16:32
27.orakul
«Навіть Гугл не зна. Можна було б і підказати»

1 августа Германия объявила войну России (1 мировая)
30. Borch / 8 липня 2019, 16:52
24.Filon
«А мені здається, що це зовсім не те. Це - охлократія.»

+
24.Filon
«А в перервах триндять про могутню Україну.»

i думають як би свалить куда подальше.
31. orakul / 8 липня 2019, 18:14
29.Borch
«1 августа Германия объявила войну России (1 мировая)»

Благодарю. Век живи век учись. Но сравнения у товарища несравнимые. Сколько домов разрушили немцы в Кобеляках, Полтаве, в Сталинграде.... И были ли здесь они вообще? Появились лишь после революции по договорняку с нашими патриотами. Хотя вопрос имеет право на существование. Но написал бы товарищ Алексей сколько кобелячан было призвано на ту войну, сколько погибло? А так это просто манипуляция с его стороны. Тогда войну затмила революция своими масштабами, потрясениями и последствиями. О ней и не помнили, потому что в войне погибло намного меньше чем в гражданскую и от последствий революции. А ВОВ пока не затмили масштабами потерь и разрушений, но мы к этому упорно идем.
32. Олексій / 9 липня 2019, 16:42
існує думка що перша світова остаточно закінчилась лише 2 вересня 1945, а всі разом революції, громадянські війни та друга світова в цілому були лише частинами першої світової...
31.orakul
«написал бы товарищ Алексей сколько кобелячан было призвано на ту войну, сколько погибло?»

подібна статистика мені на-жаль не відома...
31.orakul
«О ней и не помнили, потому что в войне погибло намного меньше чем в гражданскую и от последствий революции.»

для простих людей псв, громадянська й революція дули єдиним цілим й врата близьких сприймалася однаково болісно що в псв що в дсв...

Змінено 09.07.2019, 16:43
33. orakul / 10 липня 2019, 08:10
11.микола козак
«Читаю ці коментарі і ніяк не можу зрозуміти , чому Ви всі стали такі злобні до всього»

Тому що дивляться телевізор.
11.микола козак
«В цьому пеклі можна зовсім втратити розум від кожноденних сумних дат , тож дайте людям хоч віртуально чомусь порадіти.»

Можна й розум втратити. І більша половина населення вже його втратила. У «совку» давали людям радіти хоч віртуально. По ящику показували позитив і це було добре. Зараз новини починаються з того, що у когось задавили собаку, комусь відрізали голову, хтось повісився. А воно вам потрібне? Але совковий позитив не діходи до того маразму щоб робити свято із похорон. Технолгія доводення обивателя до шизи стара як світ. Ще в минулу революцію академік Павлов пояснював: «…на все это надо смотреть и с медицинской точки зрения. Именно, именно – с медицинской! ….у многих граждан еще недавно великой России в несчастных головах происходит такое… Постоянная сшибка процессов возбуждения и торможения. Быстро приводится в расстройство нервная система населения, это почва для, сплошных неврозов. Вся страна – неврастеники….. в таком состоянии в деятельности мозга возникает парадоксальная фаза: мозг плохо реагирует на сильные стимулы – на окружающую действительность, зато на более слабые раздражители – на слова – реакция усиливается… и вот результат. К седьмому – восьмому году революции у многих просто утратилась восприимчивость к действительности, но обострилась восприимчивость к словам. Их условные рефлексы, уж Павлову то поверьте, скоординированы не с действительностью, а со словами. Слова значат больше чем факты».
34. orakul / 10 липня 2019, 08:20
32.Олексій
«подібна статистика мені на-жаль не відома.»

І мені невідома. Але якщо тупо заходити в кожну хату і запитувати, хто із рідних був призваний на війну і хто загинув, то цифра буде незрівненна із числом призваних і загиблих у ВВВ. У ВВВ загинуло на порядки більше людей ніж у Першу світову. У Першу світову ніхто не бомбив наші міста, не було такої розрухи, не було окупації. Та війна була зовсі іншою. Щоб відчути ту атмосферу досить почитати Швейка. А Єсенін про ту війну написав таке :"Нет нет не пойду вовеки За то, что какая то мразь Бросает солдату калеке пятак или гривеник в грязь". Наші атошники Єсеніна не читают, а зря. Хоча, вони взагалі нічого не читают.
35. orakul / 10 липня 2019, 08:58
32.Олексій
«існує думка що перша світова остаточно закінчилась лише 2 вересня 1945, а всі разом революції, громадянські війни та друга світова в цілому були лише частинами першої світової...»

Існує і така думка. А ще існує думка, що так звані ротшільдовські війни почалися із наполеоновської війни, яку і вважають першою світовою. Як би там не було, але основоположник сіонізму Теодор Герцль писав: "Чтобы завоевать мир, нужно завевать Россию". От це завоювання перманентно, чи, як зараз кажуть, гібридно, тягнеться по цей день. Але ті хто вчився в ненавистній навіть Філону совковій школі повинні були читати Тараса Бульбу (це теж козак тільки не такий як Мазепа), наш земляк Микола Гоголь описуючи страту Бульби пише: "А уже огонь подымался над костром, захватывал его ноги и разостлался пламенем по дереву... Да разве найдутся на свете такие огни, муки и такая сила, которая бы пересилила русскую силу!". Ну там ще крамольна речь Бульби є, її напамять вчили і оцінки ставили. Зераз молодняк і не зна, хто воно такий той Тарас Бульба. Не це теж "нормально", це із серії нормальності танцю на могилах.
36. orakul / 10 липня 2019, 09:06
32.Олексій
«а всі разом революції, громадянські війни та друга світова в цілому були лише частинами першої світової...»

Забув цікаву ссилку на цю тему. І цитатка (їх там таких актуальних багато): "В 1861—1865 годах в Штатах разразилась Гражданская война, на которой Рокфеллер сумел заработать более двух миллионов чистой прибыли, продавая керосин и смазочные масла обеим воюющим сторонам."
Нічим не нагадує єдиний на Україні Бенін НПЗ?
Посилання на www.ridus.ru
37. Filon / 10 липня 2019, 18:48
35.orakul
«ле ті хто вчився в ненавистній навіть Філону совковій школі п»

Не знаю. як сприймати словосполучення "навіть Філону" ( певно, як комплімент), але давайте не пересмикувати. Я ніколи не стверджував, що совкова школа у якій дійсно вчився, є мені ненависною.В принципі вона є такою ж недолугою, як і сучасна. Завжди найбільше любив предмет "історія". І вже тоді усвідомлював, що у школі вчителі брешуть. Це - щодо істрії. І зараз брешуть. Але не лише в Україні. Про школу, як механізм виробництва нових " цеглин у Стіні" ще у 1979 Пінк Флойди співали.
38. orakul / 11 липня 2019, 07:46
37.Filon
«як сприймати словосполучення "навіть Філону" ( певно, як комплімент)»

Ну та да.
37.Filon
«совкова школа у якій дійсно вчився, є мені ненависною.В принципі вона є такою ж недолугою,»


Ну хай буде "недолугою". Це значить що якщо і не ненависною то і не любимою.

[[ЦИТАТА|37|Filon|є такою ж недолугою, як і сучасна.
Та ні, сучасна в сто разів недолугіша. Джон Кенеді казав: "Гонку в космосе Советский Союз выиграл за школьной партой" Він мав на увазі рівень і якість освіти.
Врешті решт є неспоростовні докази того що при Сталіну в середній школі були предмети Логіка і Психологія я скільки б не брехали про тюрму народів вятровичі і К, то рукописи таки не горят, як і книжки на старих горищах.

З тирнету: " В 1949/50 учебном году преподавание психологии было введено во всех городских средних школах, а в 1950/51 учебном году — во всех сельских средних школах.
Преподавание логики и психологии вводилось во всех средних школах Советского Союза." "В дальнейшем при некоторых факультетах педагогических вузов были созданы отделения психологии и логики." Зараз дуже рідко який вчитель здатний ло логічного розсудку, навіть вчителі математики втратили логічне мислення. Як вони викладають математику я просто не знаю. Може де і лишились адекватні вчителі, але їх дуже мало, і це не моє особисте судження. Таку думку чув від людей, які по своїй роботі конкретно «пересікаються» з вчителями. І що тоді говорити про учнів?

Змінено 11.07.2019, 07:51
39. orakul / 11 липня 2019, 08:18
37.Filon
«Це - щодо істрії. І зараз брешуть. Але не лише в Україні.»

Оце "не лише в Україні" відразу відкидаємо, це не виправдання, це типу сусід прешелепуватия так і мені можна таким бути. Ну тіпа не я ж один. До речі, у сусіда пропонують в школах ввести уроки інформаційної безпеки. Щось у нас про таке я не чув. У нас навіть вчителі не розуміють шкоди від мультиків, від ігр і просто від інфи з тирнету. Між іншим і пінк-флойди і бітли і тп.п теж із тієї серії але це окрема тема дуже складна і обємна. Ну те що очевидно і що не стосується впливу музики і тексту на мізки, так це функція скритої пропаганди наркотиків серед молоді. Наш Дж Кувалдін навіть зараз постійно цим займається. Але про історію. Історія - це якраз той предмет який начисто позбавлений логіки (так нам його викладали і по цей день викладають) І втакому вигляді любити історію не можна бо це шкідливо для здоровя. Хоча, спрвжня історія - це дуже цікава наука. Але в школі такої науки нема, як і немає в кобеляках справжніх істориків. Як не видалять то допишу пізніше.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації