Вхід | Реєстрація

Кобелячани збираються до Президента

Кобелячани збираються до Президента

У такий спосіб вони намагатимуться привернути увагу до екологічної катастрофи, що виникла в місті через загоряння несанкціонованого звалища з відходами.

Нагадаємо, що минулого вівторка на території так званого майданчика для сортування відходів, розташованого по вулиці Покровська, біля підприємства «Цегельник», сталася пожежа. Протягом шести днів рятувальники намагаються ліквідувати загорання. Для цього вони залучили техніку районного підрозділу МНС, новосанжарських і полтавських колег, а також місцевих фермерів. Зважаючи на той факт, що звалище продовжує диміти, близько тридцяти кобелячан прийшли в міську раду, аби висловити свою позицію з приводу надзвичайної ситуації та почути план дій, які проводитимуть посадовці. Зібрання пройшло в залі засідань міської ради.

Роман Матюхов зачитав колективну заяву жителів Мануального і Ковжежі:

  1. Виконати рішення Кобеляцького районного суду від 22 січня 2016 року щодо припинення вивезення сміття в місті на вулицю Покровська  і очистити територію від сміття.
  2. Притягнути до відповідальності посадових осіб за невиконання судового рішення.

У разі невиконання вимог, 26 липня кобелячани їдуть у Київ до офісу президента, аби розповісти про ситуацію зі сміттєзвалищем та порушити питання відповідності займаних посад прокурора місцевої прокуратури і начальника райвідділу поліції.

Пропозицію щодо вирішення проблеми озвучив Іван Байбара. Він запропонував міським депутатам спільно з районними колегами звертатися в Золотарівську сільську раду, аби їм дозволити створити звалище на місці глиняного кар’єру, що неподалік Ганжівки. Там і відстань до населеного пункту сягає близько кілометра, і територія достатньо велика. Натомість міська рада має запропонувати ганжівцям вигідні умови.

Іван Байбара: «Зверніться в Золотарівську сільраду по дозвіл створити звалище на місці глиняного кар’єру, що неподалік Ганжівки. Там і відстань до населеного пункту сягає близько кілометра, і територія достатньо велика»

Міський голова Олександр Копелець, вислухавши містян, навів такі аргументи:
Згідно чинного законодавства, сміттєзвалище має бути облаштоване за 1 кілометр від житлової зони. Такої землі за містом немає. Жодна із сільрад, до яких звертались міські посадовці, не дала згоду розміщувати сміття на їх території. Люди виступили проти створення звалища в яру на околиці міста. Хоча його вистачило б на 5 років.

Аналогічна ситуація з сміттєзвалищами відбувається у всіх містах. Ніде звалища не оформлені офіційно. Тому в Господарському суді Полтави посадовцям міськради підказали рішенням сесії закрити звалище і відкрити на його місці сортувальний майданчик (який так і залишився звалищем — ред.).

Двічі звалище розгорталося і засипалося глиною. У 2016-му міська рада подавала заявку в область на придбання 20-кубового сміттєвоза. Відходи ним мали транспортувати в Нові Санжари чи Решетилівку.


Хто винен і як вирішувати питання

Винна біла машина, що підпалила черевик і поїхала в сторону учбового полігону, та сині «Жигулі», що повторно запалили відходи через кілька днів. Міська рада повторно подала заявку на участь у обласній програмі щодо придбання сміттєвоза (50 на 50) вартістю 3 800 000 гривень. Майданчик для вивезення сміття залишається і там продовжать сортувати відходи. Протягом двох тижнів з’явиться екскаватор, який засипле сміття глиною.

Також Олександр Копелець заявив, що людям, які живуть поряд зі звалищем, просто «не повезло» і вони «опинилися заручниками законодавства». Якщо вони перекриватимуть дорогу, то міський голова теж вийде на пікет їм у підтримку.

Із міської ради кобелячани направились у прокуратуру, поліцію та райдержадміністрацію. Прокурор Сергій Голуб пояснив, що звернення розглядатимуть близько місяця і поцікавився, чому кобелячани не перекривають дорогу до сміттєзвалища? Начальника поліції на місці не було і заяву прийняв його заступник. Виконуючий обов’язки голови РДА Володимир Катишков пообіцяв звернутись у контролюючі служби.

 

Із місця звучали репліки:

— У конслагері живемо,  дихаємо усіма гадостями.

— Не виконуючи рішення суду,  вони нас травлять і вбивають.

— Через постійний сморід неможливо ні спати, ні жити, ні дихати.

— Давайте я на літо ваших онуків до себе заберу, нехай оздоровляться.

— Ви не справляєтесь зі своїми обов’язками, лише займаєтесь популізмом.


Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
25 липня 2019, 15:10 | Кобеляки | Суспільство


1. ИВЕН / 25 липня 2019, 16:30
Якщо вони перекриватимуть дорогу, то міський голова теж вийде на пікет їм у підтримку.

Це невирішить цю болючу проблему- на мою думку потрібно оголосити конкурс на подання проєкту--який би відповідав усім критеріям ---когось заінтересувати в вирішенні цього питання---(приміром-переробляєш відходи-отримуй якусь знижку в оподаткуванні-тощо-тільки все має бути згідно чинного законодавства... а мітинг----не не ПРЕЗИДЕНСЬКА ЦЕ ПРЦЕДУРА- НЕ ТОЙ РІВЕНЬ---ВАС ВІДФУТБОЛЯТ НАЗАД -РІШАТИ ПИТАННЯ ПО МІСЦЮ ПРОЖИВАННЯ....

НА ПІДГОРІ Є ГЛИНЯНИЙ КАР*ЄР- це так-для роздумів---в ЛЕБЕДИНСЬКІЙ СІЛЬСЬКІЙ РАДІ ТЕЖ Є ЯРИ....

ТОЖ ДАВАЙТЕ НЕ ЗВИНУВАЧУВАТИ ВЛАДУ---А ДОПОМОЖЕМО ЇЙ В ПОШУКАХ ВИРІШЕННЯ ЦЬОГО НАДЗВИЧАЙНО СКЛАДНОГО ПИТАННЯ....
2. Lion2020 / 25 липня 2019, 18:25
Тільки нашого звалища там не вистачає!!!
3. микола козак / 25 липня 2019, 19:00
Марна трата часу їхати до президента з Кобеляцьким смітником.Поїдуть , постоять , якщо їм ще дозволять постояти , добре , якщо хтось вийде до них . а можуть і ні з чим повернутись.Щоб вирішувати проблему , потрібно починати з себе , менше смітити. Доводилось спостерігати , що не встиг сміттєвоз вивезти , як на протязі дня контейнери заповнені і везуть і несуть більше того , що можна дома або знищити , або з користю використати.Навіть ті , хто бореться із смітником заповнюють контейнери за одну дві доби.
4. orakul / 25 липня 2019, 20:29
"придбання сміттєвоза (50 на 50) вартістю 3 800 000 гривень.."

По-перше, щось воно схоже на те, що назрівають вибори до місцевих рад. Хто його запалює?
Як варіант тимчасового вирішення і запобігання запалювання - поставити сторожку. Три сторожі з зарплатою 4 тис. в сумі 12 тис. в місяць і 144 тис. в рік. За 10 років 1,44 млн. грн. Тобто вартості сміттєвоза, на який ще й бензин потрібний, вистачить на 20 років оплати сторожів. Якщо їм збільшити зарплату плюс відрахування, то хай тих гроошей вистачить на 15 чи навіть на 10 років. І це якщо додатково не виділяти й копійки з бюджету. І це ще промовчу про камери спостереження. А за десять років від України вже й сліду не лишиться. І проблема відпаде сама по собі. Нові хазяї знайдуть шекелів на нове звалище чи на переробний завод.

Змінено 25.07.2019, 20:31
5. Beri Mor / 25 липня 2019, 21:37
   Відкрити коментар, який містить ненормативну лексику
1.ИВЕН
«НА ПІДГОРІ Є ГЛИНЯНИЙ КАР*ЄР- це так-для роздумів---в ЛЕБЕДИНСЬКІЙ СІЛЬСЬКІЙ РАДІ ТЕЖ Є ЯРИ....»

А ти не охуєл,шановний,з такими роздумами?Значить кобелячани виступили проти створення звалища в яру на околиці міста,так давайте знайдемо лохів з числа підгорян чи лебединців?Нехай вони нюхають затички містян.Нехуйова логіка.До речі,Івен,я давно хотів тебе запитати...ти дурак?
6. микола козак / 25 липня 2019, 22:03
4.orakul
«що назрівають вибори до місцевих рад. Хто його запалює?»

Тут ти вірно підмітивСеред борців із звалищем є бувший , а може і наступний кандидат на мера Матюхов.
7. ИВЕН / 26 липня 2019, 07:56
5.Beri Mor
«Нехай вони нюхають затички містян»

ШАНОВНИЙ-нікого за лохів не рахую-я подав одне із рішень-ВИ подайте СВОЄ другі подадуть третє і СПІЛЬНО ПОТРІБНО РІШАТИ ЦЮ ПРОБЛЕМУ а ображати дописувачів-це не вихід із даного становища. ПРОБЛЕМА є---і її потрібно рішати в робочому режимі а не вирішувати на шпальтах газети свої особисті думки...

кого ще образило моє бачення-вибачте-але давайте рішати (чиновники із КИЄВА не приїдуть рішати нашу пробдему....
8. василь овсієнко / 26 липня 2019, 08:49
7.ИВЕН
« (чиновники із КИЄВА не приїдуть рішати нашу пробдему....
0      0
Додати коментар»

Я теж так думаю , що з Києва ніхто в Кобеляки не приїде прибирати смітник.Читаю в цьому матеріалі , що міська рада двічі подавала заявку на придбання великого сміттєвоза , а от на сходці мешканців вулиць , які прилягають до звалища з уст Романа Матюхова я чув , що Олександр Олександрович Копилець відмовився від пропозиції придбати великий сміттєвоз для вивезення сміття на звалище в Горішні Плавні , то де правда і хто вводить нас в оману?Дивує в цьому і те , як у нас виконуються рішення суду і взагалі реакція правоохоронних органів.
9. ИВЕН / 26 липня 2019, 09:26
8.василь овсієнко
«то де правда і хто вводить нас в оману?»


згоден з вами-на даному єтапі не має ніяких рішень одні даже можна так сказати не обіцянки-а пусті слова--- А ПОТРІБЕН ДІАЛОГ-ПРОПОЗИЦІЇ і тоді дійсно спільно з громадою будемо вирушувати...

можливо потрібно проаналізувати цю роботу в напрямі--а як в других містах-селах вирішуть такі питання?
10. микола козак / 26 липня 2019, 11:01
Я більше схиляюсь до того , що написав оракул , що наближаються місцеві вибори і буде багато різних ініціатив , які з часом згаснуть , як і з цим смітником , адже бажаючих дорватись до влади багато , і будуть і грязь один на другого лити і всякий компромат вишукувати.Можуть навіть на луну дорогу для Кобеляцьких туристів побудувати , дайте тільки владу.
11. alist / 26 липня 2019, 22:30
От який дивний збіг, кожного разу коли в повітрі начинає «пахнути» місцевими виборами, загорається мусорка. І деякі активісти сидячи верхи на димлячій кучі мусора, ломляться в чиновницьке крісло, поближче до грошей.
Прохання до райвідділу - займіться цим питанням, піймайте цього «таємничого» мусорного піромана.
Вообще кошмар, мало того, що поряд мусорка з вонню і крисами, так ще й через політичні амбіції "когось", ще й димом дихати.
P.S. А вообще непонятно, дали ж субвенцію 7,8млн. грн., а на мусоровоз 3,8млн., виділити з них жалко? На футбол потратять, чи що?
Крім того, прокурор спитав, "а чого дорогу не перекриють" - це просто повний ................., оце відповідь від представника влади!
12. alist / 26 липня 2019, 22:42
3.микола козак
«Марна трата часу їхати до президента з Кобеляцьким смітником.»

Та їдуть не ради смітника, а з надією, що може побачить, та пустить в "Слугу народу". Балакають, що там вже б’ються за місце в партії, бо чуть не 100% шанс припасти до корита, на наступних місцевих виборах. Ото і вся мета, скоро потянуться до Зеленського мітинкувальники - окремо за больниці, окрема группа проти ям на Шевченка, окрема группа проти ям на Касяна і т.д. Це ще тільки начало.
13. микола козак / 27 липня 2019, 09:08
Ситуація дійсно незрозуміла , винна біла машина , що запалила черевик , то коли бачив хтось , що палили черевик , то це було на невеликій відстані і можна було розгледіти і обличчя того , хто палив , впевнений , що воно більше черевика.Бачили синю машину , то впевнений , що знають і номер тієї машини. Це нагадує пограбування банку Полтава в Кобеляках.
14. ИВЕН / 27 липня 2019, 09:52
13.микола козак
«машина , що запалила черевик»


я теж такої думки- що поки вирішиться питання чи про сміттевоз чи про нове звалище--потрібно назначити ДИРЕКТОРА смітника-що би наглядали за всім...
15. микола козак / 27 липня 2019, 10:12
14.ИВЕН
«-потрібно назначити ДИРЕКТОРА смітника-що би наглядали за всім...»

То зараз буде сама дохідна посада , можна і зарплату не платити.Терміново оголосити конкурс.
16. ИВЕН / 27 липня 2019, 13:32
15.микола козак
«Терміново оголосити конкурс»


Щоб не було заангашованності-в конкурсі брати участь мають тільки жителі так званої *мануалки* --бо він буде більш відповідальним перед своїми сосідами-щоб нічого і ні що не воняло і не займалося...

(це моя думка-її не нав*язую нікому)
в кого є другі пропозиції---подавайте на розгляд...
17. Poltava / 27 липня 2019, 16:08
1.ИВЕН
«Це невирішить цю болючу проблему- на мою думку потрібно оголосити конкурс на подання проєкту-який би відповідав усім критеріям ---когось заінтересувати в вирішенні цього питання»

Все вирішується дуже просто. Якщо це когось цікавить з мешканців міста, то зателефонуйте в Бутенківську територіальну громаду, простіше говорячи в контору Бутенківської сільської ради і запитайте, як вони вийшли з положення по збору та утилізації сміття. Не потрібно ніяких проектів чи додаткових коштів на їх виготовлення, а все дуже просто. Неподалік Горішніх Плавнів (Комсомольську)є сертифіковане сміттєзвалище. Підприємство, яке обслуговує це сміттєзвалище, власним сміттєвозом приїжджає до сортувальної станції, яка знаходиться за декілька кілометрів від Бутенок забирає сортоване сміття, важить його, а потім по факту перераховує гроші на рахунок Бутенківської громади.Від старого смітника, що був при дорозі за залізничним переїздом зараз і сліду немає. До речі, якщо пам’ятаєте, я не буду шукати дату та протокол засідання сесії Кобеляцької міської ради на сайті ради, але вже є рішення про створення сортувального майданчик. Та на превеликий жаль воно тільки на словах. Ніхто проблемою сміття в місті не займається. Я більше чим впевнений, мер навіть не цікавився вирішенням цієї проблеми. Його цікавлять тільки особисті, я би сказав «карманні» інтереси. А все решта йому байдуже. Напевне вже сидить і розраховує, як і кому вірно розподілити 8 мільйонів гривень субвенції, які Уряд виділив на підтримку малих міст та селищ. Більше чим впевнений-точно не підуть на знищення та утилізацію сміття міста, бо там для нього немає зиску, а от людям які живуть поряд зі звалищем, просто не повезло і вони опинилися заручниками законодавства - це цитата з його слів опублікована в Тижневику Ехо. І він в житті не буде визнавати своєї провини в тому екологічному колапсі в якому зараз знаходиться місто Кобеляки. Зрозуміло , що є і не мала провина бувшого мера Ісипа в організації сміттєзвалища.
18. ИВЕН / 27 липня 2019, 17:46
сортоване сміття

хто сортує сміття-скільки робітників і чиї вони здіяно-яка зарплата----

давайте рахувати-можливо це і є та золота середина всіх дебатів...
19. Poltava / 27 липня 2019, 18:23
Необхідно щоб цим питанням займались депутати, якщо мер не зацікавлений, але на жаль і депутати, якщо відверто, не виконують своїх прямих повноважень. Адже відповідно до статті 10 Закону України "Про статус депутатів місцевих рад", одним із обов’язків депутата місцевої ради є:"...вивчати громадську думку; вивчати потреби територіальної громади, інформувати про них раду та її органи, брати безпосередню участь у їх вирішенні". Останнім часом коли небуть хто чув, щоб хтось з депутатів вніс якісь пропозиції до ради, або через внесенні пропозиції до ради вирішував проблеми громади, яка його обрала? Чи в місті взагалі нема проблем? Наскільки мені відомо, крім звалища є дуже великі проблеми з водогоном міста. Але депутати, за винятком мабуть 3-х осіб одностайно підтримують пропозиції "вождя", який сам собі планує куди і кому загнати наші з вами кошти. Знаю навіть, що він багатьох підприємців кинув чи розвів на гроші, годуючи обіцянками "скоро віддам". Я думаю, що скоро час розсудить.
20. микола козак / 27 липня 2019, 20:16
Про те , що ніхто не займається , то це точно , адже коли Ісип організовував звалище , Матюхов , який зараз бореться , був депутатом.І тодішні і нинішні депутати в Кобеляках практично незмінні , навіть сімейні династії депутатів.На сесіях вони буває сплять , буває щось читають і одностайно підтримували і підтримують вождів.Що Ісип , що Копилець , як є якась копійка , то трватять на утримання ради , премії , зарплати , взагалі все , тільки не те , що потрібно.Та і населення безвідповідально відноситься до сміття.Їздив спеціально подивитись на сміттєві баки на вулмицях , що зібрались їхать в Київ , за пару днів контейнери переповнені і пруть все підряд , про яке сортування можна говорити .А ідея запропонована ідеальна.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації