Вхід | Реєстрація

Керівників фірми, яка засіяла нарковмісним маком 240 га землі, посадили під домашній арешт

Керівників фірми, яка засіяла нарковмісним маком 240 га землі, посадили під домашній арешт

В Оржицькому районі агрофірма виростила 240 га нарковмісного маку, після чого її директора та його заступника посадили під домашній арешт.

Про це повідомляє ІВ «Полтавщина».

Цієї п’ятниці, 9 серпня, Нацполіція заявила про виявлення найбільшого за всю історію незалежної України поля нарковмісного маку. Тиждень тому, після 1,5 місяця відмов, правоохоронцям вдалося отримати дозвіл на знищення 240 га рослин, які, за оцінкою експертів, могли перетворитися на 70 тонн макової соломки, вартістю 7 млрд грн (за цінами «чорного ринку»).

З реєстру судових рішень «Полтавщині» вдалося дізнатися деякі подробиці. Кримінальне провадження щодо незаконного посіву маку було відкрите ще у квітні. Події відбувалися у Лазірківській сільраді Оржицького району.

ТОВ «Мадег» орендувало у місцевих мешканців 59 земельних ділянок, загальною площею 234 га. Наприкінці 2018 року директор агрофірми Микола Проценко придбав у НДВАП «Мак України» 580 кг насіння маку сорту «Грей» за 469,8 тис. грн. Насіння поставили фірмі 1 квітня 2019-го.

За три дні Микола Проценко попередив поліцію, що планує висадити на полі снотворний мак. При цьому, ліцензії Держлікслужби підприємство не мало, хоча почало готувати відповідні документи з 2018 року. Ймовірно, саме після такого звернення відділ розслідувань особливо тяжких злочинів слідчого управління ГУНП в Полтавській області відкрив провадження за ч.2 ст.310 ККУ.

Цікаво, що і бухгалтер агрофірми Роман Довбиш під час спілкування із журналістами «ICTV» визнав наявність «певних проблем із документами». Але водночас він запевнив, що мак вирощували «на пиріжки» — «Мадег» нібито мало контракти із кондитерськими підприємствами.

25 травня Микола Проценко уклав із Управлінням поліції охорони договір на охорону поля. З управління охороняти його так і не приїхали, тому «Мадег» підписало аналогічний договір із приватною ТОВ «ВІП-Захист 2».

За місяць, у червні, поліцейські обстежили поле і взяли зразки маку на дослідження. Експерти вказали, що сорт висіяного маку нарковмісний. Рослини містять алкалоїди опію — морфін, кодеїн — і відносяться до виду «мак снотворний». Тому слідчі та прокурори звернулися до Октябрського райсуду з клопотанням про дозвіл на арешт та знищення рослин — аби не допустити їх виток на наркоринок.

Відповідний дозвіл вони отримали з другої спроби — 19 липня. Однак вже за 4 дні адвокат агрофірми Сергій Болтік через той же суд домігся скасування арешту. Поле передали на збереження та виставили заборону на відчуження.

Поліція почала все наново і вдруге домоглася дозволу на знищення маку — також з другої спроби. Весь процес зайняв близько 1,5 місяці.

Паралельно суд також обрав запобіжний захід для двох керівників ТОВ «Мадег». Директору агрофірми Миколі Проценку та його заступнику повідомили про підозру у посіві та вирощуванні снотворного маку. Обох посадили під домашній арешт на два місяці — з 21:00 до 6:00 та з 20:00 до 6:00 відповідно. Такі рішення 16 та 17 липня ухвалили Ірина Блажко та Алла Троцька.

Полтавщина намагалася зв’язатися із представниками ТОВ «Мадег», аби дати їм можливість висловитися з цього приводу. Зокрема — з директором або власником агрофірми Сергієм Данієляном. Усі, з ким вдалося поговорити, відмовилися від коментарів.


Автор: Дарина СИНИЦЬКА, «Полтавщина»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
13 серпня 2019, 10:31 | Оржиця | Кримінал
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації