Вхід | Реєстрація

Звалище переїжджає ближче до лісу

Звалище переїжджає ближче до лісу
Ось тут плануть створити новий смітник

Днями кобеляцькі депутати прийняли «вікопомне» рішення. З подачі свого міського голови, вони проголосували за те, щоб вивозити міське сміття на околицю Кобеляк. У всякому разі, так зрозуміли це рішення чимало кобелячан.

Після сесії, яка відбулася 14 серпня, до редакції телефонували дуже багато кобелячан. Людей цікавило в основному одне питання «Чи є правдивою інформація про те, що з 1 вересня кобеляцьке сміття вивозитимуть у ліс, що на околиці райцентру».

Чітко дати відповідь на це питання досить важко. Адже міський голова Олександр Копелець у звичному для нього стилі не утруднював ні себе, ні депутатів поясненням, що ж буде із звалищем на вулиці Покровській і куди після його закриття вивозитимуть відходи. А міські депутати не надто й напружувалися, щоб почути більш-менш зрозумілі пояснення. Сказав Олександр Олександрович, що звалище закриють, значить так і буде. Оголосив, що не бачить проблему створення нового смітника, отже, так воно і є.

Між тим, Олександр Копелець всього-навсього повідомив, що якась комісія кудись виїжджала і десь на околиці Кобеляк, поряд із лісовими насадженнями, знайшла два гектари землі, придатної для створення смітника. І показав на карті напрямок. Дорога, зазначена на мапі, веде якраз у лісовий масив.

Саме цей факт і викликав паніку та обурення у частини кобелячан. Адже їм, на відміну від їх обранців, не зовсім байдужою є доля міста і лісу. Звичайно, було б ідеально, якби міська влада на сторінках своєї, нехай і нікчемної, газетки, яку із зрозумілих причин називають бюлетнем, пояснила людям, що ж відбувається. Але для цього в «газетці Санича» площі катастрофічно не вистачає — все «дружніми» шаржами на інакомислячих зайнято. На запитання професійних журналістів міські урядовці відповідати бояться, ховаючись за вимогами подавати інформаційні запити. Тому спробуємо ліквідувати інформаційний вакуум самотужки.

Отже, за що ж було проголосовано 14 серпня. Адже слова самого Копельця всерйоз сприймати не доводиться. Він або сьогодні забуває, що говорив учора, або просто починає брехати.

Нижче наводимо текст проекту рішення, за який депутати мали проголосувати після обговорення питання повісти денної «Про заходи щодо ліквідації стихійного сміттєзвалища по вул. Покровській, 1д»:

  1. Затвердити план ліквідації стихійного сміттєзвалища по вулиці Покровській, 1 д, згідно додатку.
  2. Фінансовому відділу Кобеляцької міської ради постійно здійснювати фінансування заходів плану ліквідації стихійного сміттєзвалища по вулиці Покровській,1 д.
  3. Доручити виконавчому комітету Кобеляцької міської ради розробити Програму поводження з відходами на території Кобеляцької міської ради на 2020–2025 роки.
  4. Виділити земельну ділянку для сортування та тимчасового зберігання твердих побутових відходів орієнтовною площею 2 гектари на території міста Кобеляки.
  5. Доручити виконавчому комітету Кобеляцької міської ради здійснити організаційні заходи щодо виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки орієнтовною площею 2 гектари для сортування та тимчасового зберігання ТПВ.
  6. Заборонити Кобеляцькому комунальному підприємству «Водоканал Плюс» здійснювати вивезення ТПВ на територію сміттєзвалища та площадку для сортування ТПВ з 01.09.2019 року.
  7. Контроль за виконанням цього рішення покласти на постійну комісію з питань екології та землекористування і постійну комісію з питань економічної політики, власності, бюджету й цін.

Зрештою, і тут Копелець та його вірнопіддані забрехалися. Вони брешуть, що в Кобеляках, виявляється, була сортувальна станція по вулиці Покровській,«е», а поряд, на тій же Покровській, але «д», функціонувало стихійне сміттєзвалище. Насправді ж, поряд із цегельним заводом розташований один величезний і нероздільний смітник. Про це знають усі кобелячани, окрім міських депутатів.

Та не це головне. А головне, що депутати заборонили «Водоканалу Плюс» возити сміття на Покровську. І проголосували, нагадую, за те, щоб «Виділити земельну ділянку для сортування та тимчасового зберігання твердих побутових відходів, орієнтовною площею 2 гектари, на території міста Кобеляки». Це, вочевидь, саме та ділянка, поряд із лісом.

Але депутатське голосування за своєю суттю є нікчемним, як і вся їх діяльність в останні роки. Вони можуть проголосувати і за входження в склад Російської Федерації чи оголошення Кобеляк новим кантоном у Швейцарії. Достатньо, аби Копелець скомандував. Але ж це не означає, що відбудеться саме так.

Так і в цьому випадку. Факт голосування за виділення земельної ділянки під смітник, не означає, що він там буде. Безумовно, ні Копелець, ні його депутати не утруднюють свій мозок вивченням українського законодавства, що регулює поводження із твердими побутовими відходами. Зокрема, законів «Про відходи», «Про охорону навколишнього природного середовища», «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», «Про поводження з радіоактивними відходами», «Про металобрухт», «Про житлово‑комунальні послуги», «Про хімічні джерела струму», «Про ветеринарну медицину», «Про вилучення з обігу, переробку, утилізацію, знищення або подальше використання неякісної та небезпечної продукції», Кодексу України про надра, інших нормативно-правових актів. Проголосували — значить так і буде. Між тим, у міської ради немає навіть затвердженого проекту відведення земельної ділянки. А без цього, не говорячи вже про Генплан, якого в Кобеляках не існує, не можна говорити навіть про перший крок для створення нового смітника.

Хоча, швидше за все, його таки створять. Адже з 1 вересня возити на Покровську не можна. Самі ж заборонили. Отже, незаконно привезуть у ліс. Сподіваючись, що поліція та прокуратура вчергове «осліпнуть». Досить наївне сподівання. Так, місцевим «силовикам» давно вже «повилазило» стосовно порушення законів керівництвом міськради. Інакше, були б доведені до логічного завершення кримінальні справи з ремонту міських доріг. Але невдовзі зміниться як керівництво обласної прокуратури, так і поліції. Та й генпрокурор піде у відставку. А новим потрібно буде показати результат. А папочки із справами та експертними висновками нікуди не поділися.

Так що цікаво буде. А ось, чи буде весело? Питання ще те. Адже вивозити міське сміття з 1 вересня кудись потрібно. І менше його не стане.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
23 серпня 2019, 14:44 | Кобеляки | Суспільство


1. ИВЕН / 24 серпня 2019, 11:09
на те вони і депутати-щоб нічого не напружувати...
2. Poltava / 26 серпня 2019, 12:17
Тепер гаситимуть не тільки сміттєзвалище , а ще і ліс. Розумне рішення . Мабуть і з екологами погодили?
3. Ltava / 26 серпня 2019, 14:26
2.Poltava
« Мабуть і з екологами погодили?»

а хто кому Рабіновіч? Хто кого запитуватиме, головне що "баба з возу":((
4. КАМаз / 26 серпня 2019, 21:00
Якщо горітиме там звалище, то горітиме не тільки ліс, а й Гайове, кафе Калина, і лісництво теж.
5. Ltava / 26 серпня 2019, 21:17
4.КАМаз
« кафе Калина»

Це шкода :(( Осередок культури Кобеляцького краю :))
6. ИВЕН / 27 серпня 2019, 07:27
4.КАМаз
« а й Гайове»


а Гайового там і не буде-все вигорить а потім кафе кіоски і т.д.-все давно розкуплено і поділено...
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації