Вхід | Реєстрація

Два роки і кілька мільйонів

Два роки і кілька мільйонів

Продовжуємо відслідковувати болючу для Кобеляк тему вивезення та утилізації твердих побутових відходів. Цього разу редакція поцікавилася думкою фахового експерта.

Буквально через кілька днів місто Кобеляки буде поставлене перед досить серйозною проблемою. Із 1 вересня буде закритий чи то майданчик для зберігання відходів, чи сортувальна станція на вулиці Покровській. Таке рішення прийняли міські депутати в ході позачергової сесії.

Чому рішення було прийняте в «пожежному» порядку — до кінця не зрозуміло. Адже до середини серпня 2019 року міський голова Олександр Копелець не надто переймався проблемою. А тут раптом — взяли і закрили. Можливо, діяти почали через те, що із нового офісу нового Президента України, до якого нещодавно їздила ціла делегація жителів Кобеляк із проханням втрутитися в ситуацію і примусити нарешті діяти як міську владу, так і правоохоронців, таки надійшла відповідь. Можливо, якісь рухи почалися і в полтавському представництві Державного Бюро розслідувань щодо демонстративної бездіяльності кобеляцьких поліцейських. Але все це — із розряду припущень. І не має принципового значення. Важливо одне — із 1 вересня 2019 року звалище на Покровській уже не функціонуватиме, тобто сміття туди не возитимуть.

Виникає закономірне питання про подальшу долю міського сміття. Адже після 1 вересня його менше не стане. І проблема з його складуванням чи утилізацією не те, що не зникне, а стане більш серйозною.
На тій же сесії, на якій закрили звалище, міський голова Олександр Копелець заявив, що не бачить жодних юридичних проблем для створення нового. Але те, що не бачить Копелець, не свідчить про дійсну відсутність проблеми. Тим більше, що на зібранні депутатів не прозвучало жодної конкретики з приводу створення нового полігону чи сортувальної станції. Проголосували — та й по тому.

Для того, щоб дізнатися про можливі терміни, умови і вартість створення нового звалища, редакція вирішила отримати інформацію від фахового експерта. Співробітники кобеляцької РДА порадили звернутися до Оксани Ілляш, кандидата технічних наук, доцента кафедри екології Полтавського національного технічного університету, академіка Інженерної академії України. Оксана Едуардівна вважається одним із кращих фахівців у області знань щодо поводження з твердими побутовими відходами. Вона допомагає органам місцевого самоврядування у написанні спеціальних програм та підготовці проектної документації для створення того чи іншого об’єкту.

Незважаючи на те, що на момент розмови Оксана Ілляш перебувала у відпустці, вона охоче погодилася поговорити і відповісти на запитання щодо можливості вирішення проблеми з кобеляцьким сміттям. Розмова відбулася в телефонному режимі.

Спочатку ми поцікавилися, чи є правомірним визначення «майданчик для тимчасового зберігання твердих побутових відходів». Адже саме з таким статусом ще в 2012 році відкривалося звалище на Покровській.

Дійсно, такі об’єкти є законними. Але функціонувати вони можуть не більше року. Через цей термін об’єкт має змінювати свій статус на місце видалення відходів. І не просто змінювати назву. Має бути проведений цілий комплекс заходів, підготовлена нова документація. Одним голосуванням депутатів, як це робиться у Кобеляках, статус об’єкту не зміниш.

 

Чи можна в Кобеляках відкрити полігон для переробки відходів?

Оксана Едуардівна говорить, що відкрити полігон можна. Але зважаючи на величезні витрати, які потрібно понести для створення саме такого об’єкту (від автора: мова йде про сотні мільйонів гривень), робити це недоцільно.

У випадку Кобеляк було б раціональніше створити сортувально-перевалочну станцію. На ній би відходи розділяли, сортували і відвозили в інше місце. Швидше за все — у Горішні Плавні, де є можливість відкрити величезний комплекс із переробки твердих побутових відходів. До речі, Бутенківська громада вже майже рік вивозить своє сміття саме в Горішні Плавні.

Але для того, щоб відкрити сортувально-перевалочну станцію, потрібно пройти кілька обов’язкових етапів.

Етап перший. Прийняття рішення органом місцевого самоврядування про виділення земельної ділянки. Він уже фактично пройдений на 50 відсотків. 14 серпня кобеляцькі депутати за рішення проголосували. Але вони навіть уявлення не мають про те, де знаходиться ця земельна ділянка. У всякому випадку, ніхто із кількох опитаних депутатів не зміг назвати адресу надважливого для міста об’єкту.

Етап другий. Виготовлення проектної документації на земельну ділянку та затвердження її в Держгеокадастрі. Мова йде про проект відведення. Як правило, такі проекти виготовляють і затверджують, у кращому випадку, за чотири місяці.

Уточнення. У випадку з Кобеляками, виготовлення такого проекту неможливе взагалі. У міста немає Генплану із зонуванням. І навіть, якщо якась землевпорядна організація зважиться виготовляти такий проект, він не пройде експертизу.

Якщо раптом земля на виділеній ділянці має статус особливо цінної, то проект теж не пройде експертизу.

Етап третій. Виготовлення проекту на об’єкт. Візьмемо для прикладу сортувально-перевалочну станцію. Як правило, землевпорядні організації оцінюють вартість проектної документації в 10–12 відсотків від вартості самого об’єкту. Деякі київські фірми «за терміновість» беруть 1,5–2 мільйони гривень. Це — лише за папери!

Етап четвертий. Оцінка впливу на довкілля. Це передбачає обов’язкове оприлюднення намірів збудувати сортувальну станцію в ЗМІ та громадське обговорення. Причому, обговорювати і голосувати мають не лише кобелячани, а й жителі суміжних громад. У нашому випадку мова йде про Сухинівську та Красненську сільради.

Етап п’ятий. Експертиза. Проект перевірятимуть, вивчатимуть та робитимуть висновки і надаватимуть дозволи органи архітектури, екології, охорони праці.

Етап шостий. Будівництво.

 

Скільки все це коштує і займає часу

Як розповіла Оксана Ілляш, як правило, кожен етап у часі триває близько чотирьох місяців. Тобто, лише на підготовку документації та її затвердження піде близько двох років.

Вартість документів і робіт із будівництва становитиме кілька мільйонів гривень. Більш точної суми експерт назвати не змогла, через відсутність конкретики по самому об’єкту, що планує відкрити Кобеляцька міська рада.

Ось така відсутність жодних юридичних перепон виходить. Безумовно, кобеляцький міський голова навіть не планував проходити всі ці етапи, виготовляти документи, проводити громадські слухання тощо.

Але без усього вищезгаданого, об’єкт «десь за мостом» буде незаконним. І тільки-но туди повезуть сміття, усе закінчиться скандалом і криміналом.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
30 серпня 2019, 15:45 | Кобеляки | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації