Вхід | Реєстрація

Козубівського гвалтівника посадили на 13 років

Козубівського гвалтівника посадили на 13 років
Олег Шокодько переховувася від слідства

Наприкінці серпня полтавські судді винесли вирок жителеві Новосанжарського району, який вдерся в приватний будинок, побив і зґвалтував його власницю.

Згідно з Єдиним державним реєстром судових рішень, подія сталася 8 листопада 2014 року. Близько 21:20 у Новосанжарський райвідділ зателефонувала жителька Олійників, яка повідомила, що на її подвір’ї ходить невідомий чоловік. Помічник чергового зареєстрував повідомлення та доповів черговому Миколі Балі, помічнику начальника райвідділу міліції. Баля проігнорував повідомлення і не направив за викликом слідчо-оперативну групу.

Через 15 хвилин жінка зателефонувала повторно. Виклик прийняв Микола Баля. Із її слів, невідомий чоловік, який ходив у неї на подвір’ї, намагається залізти в будинок. Міліціонер учергове не відреагував належним чином на дзвінок.

Втретє жителька Олійників зателефонувала о 21:47. Вона заявила, що невідомий вибиває вхідні двері в її будинок. Баля не направив групу.

О 22:56 та 23:01 у чергову частину телефонував родич потерпілої жінки, який повідомляв Миколі Балі, що в будинок його тещі з погрозами намагається вдертися невідомий чоловік. Але міліціонер не вніс повідомлення до журналу єдиного обліку та не направив колег на місце події.

9 листопада, о 00:40, у райвідділ зателефонувала чергова медсестра приймального відділення Новосанжарської райлікарні. Виявилось, що в лікарню доставили побиту і зґвалтовану жінку. Це повідомлення Микола Баля зареєстрував до відповідного журналу.

 

Міліціонер не вважає себе винним

У суді Микола Баля свою провину не визнав. Із його слів, у день злочину він заступив на чергування разом зі своїм помічником. Відповідальним був інший міліціонер, а в слідчо-оперативній групі було 3 людини. Додаткова група також була сформована, але в нічний час її в райвідділі не було. О 21:22 помічник отримав телефонне повідомлення від потерпілої жінки про те, що невідомий чоловік ходить по її подвір’ю. Його внесли у реєстр. На момент повідомлення слідчо-оперативна група була на виїзді в іншому населеному пункті. Від потерпілої надходили й інші повідомлення, але Баля не реєстрував їх і не пам’ятає змісту.
Про цю подію Микола Баля повідомляв начальника райвідділу, але вказівки викликати додаткову слідчо-оперативну групу не було. Самостійно також додаткову групу він не викликав. Коли повернулася основна група, то направив її в село Олійники.

Зі слів Балі, коли потерпіла неодноразово телефонувала, то він дзвонив до сільського голови і просив проїхати до жінки в Олійники. А вже 9 листопада міліціонер отримав повідомлення від медсестри Новосанжарської ЦРЛ, що до лікарні привезли побиту та зґвалтовану жінку.

 

Побив, зґвалтував і втік

Як розповіла потерпіла, того злощасного вечора вона була вдома з матір’ю. Почула на вулиці гуркіт і побачила невідомого чоловіка. Жінка закрилася в будинку і зателефонувала спершу брату в Полтаву, а потім — у міліцію. Правоохоронці повідомили, що не мають змоги приїхати, бо група на виїзді, та порадили дзвонити до сільського голови.

Невідомий почав стукати у вікна і рватися до помешкання. Жінка повторно кілька разів телефонувала в Новосанжарський райвідділ, спілкувалася з Миколою Балею, просила надати допомогу. Але міліціонер говорив, що група приїде після того, як звільниться. Також потерпіла телефонувала дітям у Полтаву. Вони сказали, що виїжджають.

Невідомий чоловік увірвався в хату, побив жінку і матір, а потім зґвалтував її. Мати тим часом вибігла з будинку і побігла до сусідів. Нападник знущався над жінкою близько години. Після цього втік.

Потім прибігли сусіди та приїхали родичі з Полтави. Вони викликали медиків, які відвезла потерпілу до лікарні. Жінка наголосила, що в Олійниках лише два жилих будинки. І найближчі сусіди проживають за 500 метрів. Зі слів сусідів, міліція приїхала лише о 2:30.

 

Черговий не повідомив ні колег, ні начальника міліції

Помічник Миколи Балі пояснив на суді, що того дня разом з ним був у складі слідчо-оперативної групи. О 21:25 він прийняв телефонне повідомлення від мешканки Олійників, його зареєстрували в журнал. Група виїхала на це повідомлення більш, ніж за годину, оскільки була задіяна на іншому виклику. Чому Баля не зібрав додаткову групу, чоловік пояснити не зміг.

Міліціонер-кінолог, дільничний інспектор міліції та старший оперуповноважений, які з листопада теж працювали з Миколою Балею, заявили, що черговий не повідомив їх про випадок у Олійниках. А тодішній начальник райвідділу пояснив, що про зґвалтування потерпілої дізнався близько опівночі. Микола Баля не доповідав йому про виклик і не питав дозволу зібрати додаткову групу.

Слідчі в цій справі дослідили телефонні дзвінки потерпілої та дзвінки, які надходили до чергової частини. Виявилося, що обвинувачений міліціонер повідомляв неправдиву інформацію про те, що слідчо-оперативна група знаходиться на виїзді та не могла приїхати до потерпілої жінки. Адже лише близько 22:30 до чергової частини надійшов виклик про крадіжку мобільного телефону в селі Старі Санжари. А перше повідомлення від потерпілої надійшло близько 21:30.

 

Ґвалтівник мешкав у сусідньому селі

25 липня 2017 року Новосанжарський райсуд визнав Миколу Балю винним у службовій недбалості, яка завдала істотної шкоди громадянці (частина 1 статті 367 Кримінального кодексу України). Йому призначили 3 роки обмеження волі, з позбавленням права обіймати посади в правоохоронних органах, строком на три роки. Також Микола Баля мав заплатити потерпілій 99 200 гривень моральної шкоди.

Микола Баля подавав апеляційну та касаційну скарги, але вирок не переглянули і залишили без змін.

28 серпня цього року Полтавський районний суд призначив покарання ґвалтівнику. Ним виявився 40‑річний Олег Шокодько, мешканець Козубів Новосанжарського району. Деякий час ґвалтівник переховувався від досудових органів слідства. Його притягли до відповідальності за порушення недоторканості житла і зґвалтування (частина 2 статті 152, частина 2 статті 162 ККУ). Суд призначив Шокодькові 9 років ув’язнення за цими статтями, а також приєднав не відбуті покарання за вироком Апеляційного суду Київської області від 28 лютого 2013 року та за вироком Подільського районного суду Києва від 5 грудня 2018 року. У результаті ґвалтівника засудили до 13 років позбавлення волі.

Крім того, служителі Феміди присудили Шокодькові виплатити потерпілій 100 000 гривень у якості моральної шкоди.


Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
12 вересня 2019, 16:33 | Нові Cанжари | Кримінал
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації