Вхід | Реєстрація

Як СТОВ «НІКА» з агрохолдингу «Астарта-Київ» перетворила школу в Чутівському районі на IT-осередок та відкрила «цифровий світ» для місцевих жителів

Як СТОВ «НІКА» з агрохолдингу «Астарта-Київ» перетворила школу в Чутівському районі на IT-осередок та відкрила «цифровий світ» для місцевих жителів

Активна співпраця СТОВ «НІКА» з Василівською ЗОШ почалася два роки тому. Тоді на посаду директора школи прийшов молодий ініціативний Віталій Демочко. Тут з’являється учнівська радіостанція, діти опановують Scratch-програмування, для дорослих і літніх жителів влаштовують базові курси з IT-технологій. Нині завершують замінювати старі вікна на металопластикові.

Заступниця директора з соціальних питань СТОВ «Ніка» Альона Понятенко розповідає, що Василівська школа знаходиться на території їхнього підприємства поруч із центральним офісом:

— Будівля гарна, прекрасний педагогічний колектив, діти розумні. Коли в школі з’явився ініціативний очільник, спільно взялися за реалізацію цих ідей.

Минулого року тут почали замінювати вікна. Все не встигли, тому завершують цьогоріч. 260 тис. грн виділило підприємство «НІКА», 200 тисяч залучив обласний депутат Віктор Мартиненко й 50 тисяч — сільська рада. Завдяки спільним зусиллям 2 вересня школярі прийдуть у теплі й затишні класи.

Минулого року агропромхолдинг «Астарта-Київ» спільно з БФ «BrainBasket» та міжнародною компанією «Miratech» започаткували всеукраїнський проект «IТ-освіта в сільській місцевості». Щоб участь у ньому взяли і школярі Василівки СТОВ, «Ніка» придбала для них ноутбуки. А за успіхи в навчанні зі Scratch-програмування та перемоги в конкурсах дітям подарували й набори для робототехніки. Сьогодні в арсеналі юних програмістів п’ять роботів, якими вони ж і керують.

— Проект «IТ-освіта в сільській місцевості» проходив у два етапи: окремо для дітей і дорослих. Наші учні пройшли 12 занять із Scratch-програмування. Навчилися створювати ігри, анімації, мультфільми, програмувати за допомогою картинок. Отримали сертифікати. Я керував цією групою, — говорить директор Віталій Демочко, який теж пройшов курс навчання, щоб стати ІТ-наставником для василівців.

А після — хакатон у Києві. Школярі з усієї країни з’їхалися, щоб поборотися за кращу  концепцію програми в Scratch-середовищі . Команда Василівської ЗОШ створила «Онлайн-калькулятор рентабельності побудови сміттєпереробного заводу для будь-якого населеного пункту». Чим вразило журі «Астарти». Діти виграли і повернулися додому з новенькими наборами для робототехніки.

—  Курси для літніх людей передбачали базові навички: оплатити комунальні послуги через інтернет, поповнити рахунок на телефоні, набрати текст на комп’ютері, навчитися користуватися соцмережами. На першому занятті дехто не вмів навіть «клікати» мишкою. А сьогодні самі створюють Google-презентації, — продовжує Віталій Демочко.

Подружилася з комп’ютером і вмовила сина купити смартфон 60-річна пенсіонерка Ніна Полова:

— Мені дуже сподобалося навчатися. Віталій Васильович нас навчив листуватися в Telegram. Я створила власну електронну пошту, сторінку в Facebook та Instagram. Додавайтеся до мене в друзі.

Цьогоріч у Василівці знову набирають групи для навчання в рамках цього проекту.

— Хочемо, щоб люди були активними користувачами всесвітньої мережі. А діти більш розвинені та прогресивні. Молоде покоління — наше майбутнє. Тому освіта — пріоритетний напрям соціальної відповідальності нашого бізнесу, — зауважує Альона Понятенко.


Автор: ГО «Полтавщина Аграрна»
Розміщено на правах реклами


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
16 вересня 2019, 14:20 | Чутове | Культура та освіта
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації