Вхід | Реєстрація

Третина населення Полтавської області – пенсіонери

Третина населення Полтавської області – пенсіонери

1 жовтня у світі відзначають Міжнародний день людей похилого віку, а в Україні ще й День ветерана. Це свято засноване з метою забезпечення соціального захисту, вшанування літніх людей та привернення уваги суспільства до їхніх проблем.

За міжнародною класифікацією особою похилого віку вважається той, хто досяг 60 років. Кожен десятий житель планети – це людина у віці старше 60 років, а в Україні – кожен п'ятий.

За підрахунками, третина населення Полтавської області – пенсіонери.

В області проживає 35,4 тис. осіб з числа ветеранів війни, 135,5 тис. осіб з числа ветеранів праці.

На особливому контролі органів соціального захисту знаходиться питання своєчасного надання ветеранам, передбачених законодавством пільг. Ветеранам війни надаються пільги з оплати житлово-комунальних послуг, послуг зв'язку, на придбання твердого палива, пільговий проїзд та інші передбачені законодавством пільги.

Органами соціального захисту населення проводиться робота щодо забезпечення путівками на санаторно-курортне лікування ветеранів війни.

Оздоровлення ветеранів війни та осіб, на яких поширюється чинність Законів України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», «Про жертви нацистських переслідуванью» проводиться у санаторіях, підпорядкованих Міністерству соціальної політики України.

До сфери управління Міністерства соціальної політики належать такі санаторії: «Салют» м. Одеса (кістково-м'зовий, неврологічний профіль, органи дихання), «Перемога» м. Київ (серцево-судинний профіль, органи дихання), «Батьківщина» м. Трускавець (урологічний профіль), «Слава»   м. Миргород (шлунково-кишковий профіль). У 2019 році в зазначених санаторіях оздоровлять 980 осіб. Крім того 123 ветерани війни та праці

У 2019 році грошову компенсацію замість санаторно-курортного Постійним піклуванням охоплені ветерани війни і з боку обласної влади. За рахунок коштів обласного бюджету на виконання «Обласної Комплексної програми соціального захисту та соціального забезпечення населення області» за 8 місяців 2019 року виплачено матеріальну допомогу 4604 особам з інвалідністю, особам з інвалідністю внаслідок війни, учасникам бойових дій, членам сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, воїнів-інтернаціоналістів та вдовам ліквідаторів аварії на ЧАЕС, іншим категоріям населення на загальну суму 8 млн.616 тис. грн.

До послуг ветеранів, інвалідів, одиноких престарілих громадян, з метою їх соціального захисту в області свої послуги надають 36 територіальних центрів соціального обслуговування та 8 центрів надання соціальних послуг.

Протягом 6 місяців 2019 року територіальними центрами та центрами надання соціальних послуг надано різних видів соціальних послуг 80 тис. осіб, в тому числі 44 тис. осіб - жителям сільської місцевості. Соціальним обслуговуванням охоплено понад 70 тис. громадян похилого віку.

У відділеннях соціальної допомоги вдома на обслуговуванні перебуває близько 18 тис. громадян похилого віку, яким щоденно надаються соціально-

Актуальним направленням сьогодення є надання зазначених послуг жителям сільської місцевості.

З метою наближення соціальних послуг до сільського населення в області запроваджено мультидисциплінарний підхід з надання соціальних послуг мультидисциплінарними командами.

Мультидисциплінарний підхід забезпечує запровадження нових механізмів надання соціальних послуг особам, які перебувають у складних життєвих обставинах. Мультидисциплінарна команда надає комплекс соціальних послуг залежно від індивідуальних потреб особи, до складу даної команди входять спеціалісти територіального центру соціальний працівник, соціальний робітник, медичний працівник, юрисконсульт, психолог, сестра медична з масажу, лікувальної фізкультури, перукар, швачка, взуттьовик з ремонту взуття, робітник з комплексного обслуговування й ремонту будинків.

Протягом 6 місяців 2019 року вищезазначеними командами надано різних видів соціальних послуг 9 тис. осіб.

Для забезпечення доступності соціальних послуг мешканцям сільських населених пунктів, задоволення їх потреб у соціальному обслуговуванні, продовжується робота із створення віддалених робочих місць працівників територіальних центрів соціального обслуговування у сільських населених пунктах. Зазначені працівники надають послуги швачки, перукаря, з прання білизни, та інші. Всього в області віддалені робочі місця створені у 39 населених пунктах.


Автор: Департамент соціального захисту населення Полтавської обласної державної адміністрації


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
1 жовтня 2019, 16:44 | Полтавщина | Цікаве
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації