Вхід | Реєстрація

Полтавщина повністю забезпечена вакцинами, – Віктор Лисак

Полтавщина повністю забезпечена вакцинами, – Віктор Лисак

1 грудня, під час апаратної наради, директор Департаменту охорони здоров’я Полтавської ОДА Віктор Лисак розповів про стан проведення імунопрофілактики в області за 10 місяців цього року.

“Ситуація по Полтавській області щодо щеплень першого комплексу хвороб зрушена в позитивний бік, бо у порівнянні з минулими роками зараз маємо налагоджений механізм постачання вакцин. Стан охоплення вакцинацією дитячого населення Полтавщини перевищує державні показники. Проти кашлюку, дифтерії, правця (АКДП) щеплені 72% полтавських дітей першого року життя, тоді як в Україні лише 66,8 %”, – розповів Віктор Лисак.

Та наголосив, що всі спалахи кору, дифтерії чи інших вірусних інфекцій, є керовані завдяки вчасному щепленню. А масовий імунітет проти небезпечних захворювань настає, коли вакциновано 95% населення.

Але в області є Центри первинної медико-санітарної допомоги, які недостатньо проводять щеплень. Наприклад, у Засуллі Лубенського району лише 49,5 % дітей до року отримали необхідні щеплення, у Гадяцькому районі – 58,8 %, Лохвицькому – 60,6 %, Кременчуцькому – 59,6 %, Шишацькому – 50,6%.

Читайте також: Оновлено перелік медичних протипоказань та застережень до календаря профілактичних щеплень

Тоді як у Великобагачанському та Пирятинському районах показник щеплень по АКДП перевищує 90%.

Важливим, на думку лікарів, є і показник щеплення проти дифтерії та правцю підлітків 16 років. Обласний рівень охоплення – 76,9 %, нижчий в Горішніх Плавнях (56,9 %), Миргороді (53,7 %), в Полтавському (54,2 %) і Лохвицькому (63,6 %) районах. Ревакцинація дорослих проти дифтерії та правцю на Полтавщині вища, ніж по Україні (57,7 % проти 51,2 %).

“В області проводяться додаткові заходи з імунізації для подолання спалаху кору в Україні. Звірені списки дітей, студентів, дорослих у закладах освіти, які пропустили щеплення проти кору. Тому з 1 жовтня вакцинацію та ревакцинацію отримали ще 4050 дітей та 2656 дорослих”, – додав директор Департаменту охорони здоров’я Полтавської ОДА.

Не зважаючи на широку інформаційну кампанію, появу спеціального сайту «Педіатри Полтавщини відповідають» та сертифікованих тренерів з ефективного консультування з питань імунізації, на думку Віктора Лисака, недостатній рівень імунізації полтавців у окремих ОТГ пов’язаний із неналежною роботою центрів первинної медико-санітарної допомоги. Адже з наявністю вакцин проблем нема. Згідно з щотижневим моніторингом, станом на 1 грудня область повністю забезпечена вакцинами (на 162 %).

“Щеплення — це головний запобіжник ризику інфекційних захворювань. Краще провести вакцинацію проти керованих інфекцій, ніж потім вкладати значні кошти для лікуванні керованих хвороб”, – наголосив Віктор Лисак.

Віктор Лисак порадив деяким районам замінити холодильне обладнання для зберігання вакцин, яке працює вже понад 30 років (Гребінківський, Диканський і Лохвицький райони).

Читайте також: Для роботи з НСЗУ медзаклади Полтавщини комп’ютеризовані на 100%, – Віктор Лисак

У 2018 році в районних та міських Центрах ПМСД придбано холодильне обладнання на суму більше ніж 300 тисяч гривень, а за 10 місяців 2019 року – на суму 70 тисяч. Нині необхідно придбати ще 10 морозильників.

Голова Полтавської ОДА Олег Синєгубов доручив Департаменту охорони здоров’я щотижня проводити моніторинг стану імунізації полтавців, запланувати необхідні наради, продовжити навчальну роботу лікарів і медсестер з проведення щеплень та збільшити комунікацію педіатрів, сімейних лікарів із пацієнтами. Адже питання перебуває на контролі у профільному міністерстві, яке вимагає від областей охоплення населення вакцинацією на 95 відсотків.


Автор: прес-служба Полтавської ОДА


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
2 грудня 2019, 15:48 | Полтава | Спорт і здоров'я
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації