Вхід | Реєстрація

Освятити воду і зануритись у Ворсклу

Освятити воду  і зануритись у Ворсклу

Зможуть на Водохреще жителі та гості Кобеляк і Нових Санжар, які відвідають центральні пляжі населених пунктів.

19 січня православні християни відзначають Хрещення Господнє, або Водохреще. Це свято вважається завершальним у різдвяно-новорічному циклі. Чимало кобелячан, як і мешканців сусідніх районів, досить активно долучаються до святкування Водохрещі. Щоправда, частина з них пов’язують це свято виключно з освяченням води і купанням у ополонці.

 

Що говориться в Євангеліє

Біблія розповідає, що до Іоанна Хрестителя, який був біля річки Йордан, на старовинній паломницькій переправі Віфавара, прийшов 30‑річний Ісус Христос, аби прийняти хрещення. Під час хрещення «відкрилося небо і Дух Святий зійшов на Нього в тілесному вигляді, як голуб, і голос із неба, який казав: «Ти Син Мій Улюблений, у Тобі Моє благовоління!». Охрестившись, Ісус пішов у пустелю, де на самоті, молячись і постуючи, він готувався до своєї головної місії. Ісус сорок днів «був спокушуваний від диявола і нічого не їв».

 

Традиції на Водохреще

Напередодні Водохреща православні християни святкують «Голодну кутю», або другий Святий Вечір. Увесь день люди постяться. Вечеряють лише після того, як засяє вечірня зоря. На стіл ставлять пісні страви: смажену рибу, вареники з капустою, гречані млинці на олії, кутю та узвар. За звичаєм, повечерявши, сім’я складала ложки в одну миску, а зверху клали хлібину, на урожай.

Слово «хрещаю», «хрещу» в перекладі з грецької означає «занурюю у воду». У Старому Завіті вода означає початок життя. Саме з води, заплідненої животворящим Духом, з’являться всі живі істоти. У пам’ять про те, що Спаситель своїм хрещенням освятив воду, вода напередодні свята освячується в храмах, у саме ж свято Богоявлення — у річках або інших місцях, звідки набирають воду, що набуває чудесних властивостей.

На відкритій водоймі роблять ополонку у вигляді хреста або кола, неподалік від якої встановлюють аналой і дерев’яний хрест з крижаним голубом, що символізує Святий Дух. Після літургії люди відправляються до ополонки, священик служить молебень, після чого тричі опускає в ополонку хрест, просячи на воду Боже благословення.

Далі починаються водохресні купання. Люди вважають, що купання в крижаній воді в цей день змиває гріхи. Та церковні служителі нагадують, що гріхи змиваються тільки покаянням через таїнство сповіді.

Оскільки купатися на Водохреще приходять люди, які не те, що не сповідаються, а й у церкві бувають лише на Пасху, то занурення в крижану воду стало просто традицією.

Освячену воду віряни зберігають до наступного року. Її п’ють на голодний шлунок, читаючи молитву.

 

Божественна Літургія і освячення води

Георгій Момоход, настоятель Свято-Покровського храму в Кобеляках, розповів, що 19 січня Божественна Літургія в церкві відбуватиметься з 7:00. О 12:00 воду освячуватимуть біля Ворскли, на Дитячому пляжі.
Настоятель храму Преображення Господнього Дмитро Педина повідомив, що в неділю в Нових Санжарах о 8:30 розпочнеться Божественна Літургія, а о 10:00 відбудеться освячення води на центральному пляжі селища (річка Ворскла).

 

Кому забороняється пірнати в ополонку

  • При серцево‑судинних захворюваннях купатися в ополонці категорично забороняється, оскільки раптове різке звуження судин може призвести навіть до інфаркту міокарда або інсульту.
  • При гіпотонії занурення в крижану воду загрожує непритомністю. Забути про зимове купання слід і людям із хворобами, симптомом яких є виникнення судомного синдрому (наприклад, епілепсія), оскільки може виникнути напад.
  • Не можна опускатися в ополонку людям з легеневими захворюваннями, хронічним пієлонефритом та тим, хто недавно перехворів застудою і пневмонією, страждає хронічними запаленнями органів жіночої та чоловічої статевої сфери, а також у період загострення будь-яких хронічних захворювань, людям з інфекційними хворобами, туберкульозом.
  • Не можна купатися в ополонці, якщо є алергія на холод.

 

Зимове купання: плюси і мінуси

Регулярне і правильне загартовування й купання в ополонці покращують кровообіг, знімають болі в спині і суглобах, є прекрасними засобами проти депресії, допомагають при бронхіальній астмі і безсонні.

Та слід пам’ятати, що одночасно з цим поглиблюється і прискорюється дихання, серцебиття (виникає ймовірність розвитку аритмії), підвищується артеріальний тиск, збільшується кількість цукру в крові (з’являється ризик розвитку цукрового діабету), збільшується рівень холестерину в крові (виникає ризик розвитку атеросклерозу судин). Найнеприємніше полягає в тому, що стресові гормони пригнічують імунітет проти онкології.

Коли людина потрапляє в холодну воду, наднирники викидають стресові гормони, які є універсальними гнобителями імунної системи. А отже, сприяють проникненню в організм вірусів сезонного грипу та інших ГРВІ.

Бувалі купальники радять:

  1. перед купанням слід зробити зарядку чи пробігтися;
  2. заходити у воду треба обережно, не поспішаючи. Для початківців досить побути у воді 10 секунд. Більш досвідчені можуть проводити в ополонці від 30 секунд до однієї хвилини;
  3. сидіти у воді до появи «мурашок» не можна. Озноб — ознака того, що організм почав переохолоджуватися. Тільки-но відчуєте це, одразу виходьте;
  4. вийшовши з води, трохи пробіжіться, насухо витріть тіло і відразу ж одягайтеся;
  5. бажано після купання випити чашку гарячого чаю.

Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
16 січня 2020, 11:40 | Полтавщина | Цікаве
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації