Вхід | Реєстрація

Артур Ковач планує забрати частину газогону до Лісного

Артур Ковач планує забрати частину газогону до Лісного

Чоловік розповів, що майже два роки намагався віднайти документи, які б засвідчували право власності «Полтавагаз» на газопровід до села Лісне Сухинівської сільської ради. І врешті, йому дали відповідь, що таких документів немає.

Тема газопроводу до села Лісне вперше була піднята в публікаціях «ЕХО» ще в липні 2018 року. Тоді на шпальтах тижневика і в Інтернеті з’явилися статті під назвами «Діло — труба» (№32 (777) від 09.08.2018) та «Ой, чиї то труби» (№33 (778) від 16.08.2018). Мова йшла про таємниче зникнення на межі викрадення металевих труб підвідного газопроводу до маленького села Лісне, що на території Сухинівської сільської ради. Тоді навколо цих труб, придатних лише для здачі в металобрухт, розгорілася ціла інформаційна війна. Почав її Павло Гунжель, а закінчилося все «розбірками» між поліцейськими та адміністрацією «Полтавагазу».

Минуло два роки. Труби благополучно десь щезли і про них майже всі забули. Окрім жителя Сухинівки Артура Ковача. Він ще в 2018 році намагався довести, що ті металеві труби є власністю жителів Лісного і Сухинівки, які купляли їх за власні кошти.

І ось у 2020 році, після виокремлення тарифу на доставку природного газу, тема труб, точніше — газогону до Лісного, стала актуальною знову. Той же Артур Ковач нагадав, що оскільки газогін будували за гроші селян, то газовики не мають права брати із них плату за доставку газу. Хоча потрібно зауважити, що з 2018 року в землі лежать уже нові поліетиленові труби. А їх селяни не купували.

Днями до редакції завітав Артур Ковач. Він поділився новиною. Артур показав документ, котрий отримав із департаменту корпоративних, майнових відносин та управління об’єктами державної власності Міністерства енергетики та захисту довкілля. У відповіді на запит про надання публічної інформації зазначено:

— …на балансі АТ «Полтавагаз» обліковується об’єкт державної власності — газопровід високого тиску довжиною 4808 погонних метрів, інвентарний номер №153230700330100790, розташований за адресою: Полтавська область, Кобеляцький район, село Лісне. Правоустановлюючі документи на зазначений газопровід високого тиску в Департаменті корпоративних, майнових відносин та управління об’єктами державної власності відсутні.

Коментуючи отриману відповідь, Артур Ковач заявив, що тепер розглядає можливість забрати собі у власність частину газогону. Адже, за його словами, документів на право розпоряджатися цим об’єктом у газовиків немає.

Прецедент би був цікавий, що й говорити. Хоча один з юристів, котрий погодився прокоментувати подію, пояснив:

— Ну і що з того, що немає правовстановлюючих документів? Це — поширене явище. Скажімо, у Кобеляках на балансі комунальної служби є дороги. Їх утримують, обслуговують. Але правоустановлюючих документів на ці дороги в міста немає. Це ж не означає, що їх хтось забере собі у власність.

На думку юриста, жодних шансів у Ковача на отримання «долі» в газогоні немає.

Але ж відомо й інше. Ніколи не кажи ніколи. Особливо в умовах відсутності правової держави в Україні.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
29 лютого 2020, 10:18 | Кобеляки | Надзвичайне


1. Slavko / 29 лютого 2020, 11:00
Ковач з допомогою Філоненка вже не вперше присвоює собі ідею, ніби навколо нього Земля обертається, а проживає не в Лісному, навіщо йому труба в Лісному ? Хочби Філоненко подумав, що пише.
2. Slavko / 29 лютого 2020, 11:13
А в мене якраз є документи по Лісному, у яких хто є власником мережі - ніхто не володіє інформацією, ні Кобеляцьке УЕГС, ні сільська рада, ні навіть АТ "Полтавагаз" м.Полтава вул.Козака,2... І відповідь, що мережа Лісного не передавалася Кобеляцькому УЕГГ.

Отже, отримувати плату за будь-які послуги трубою, проводити там будь-які роботи вони НЕ МАЮТЬ ПРАВА.
Артур не платить "за газ", тому і не зупиняється. Беріть приклад.
3. Slavko / 29 лютого 2020, 11:34
В Україні вже є приклади, коли органи місцевого самоврядування прийняли рішення про повернення у власність газорозподільної мережі. Таким чином можна ці послуги здешевити у декілька разів, або зробити їх безкоштовними взагалі, оскільки сам природний газ - не продається за Конституцією.
Усі тільки скаржаться на дорогий газ, а ніяк із цим не борються і на виборах голосують за фірташів, коломойських і їхніх прислуг ! А потім ще хтось винуватий !
4. Ltava / 29 лютого 2020, 12:57
"....Але правоустановлюючих документів на ці дороги в міста немає. Це ж не означає, що їх хтось забере собі у власність....."

Не коректне порівняння:(( Громада на території якої знаходиться безхозне майно стає його власником :))
5. Filon / 29 лютого 2020, 13:57
1.Slavko
«Ковач з допомогою Філоненка вже не вперше присвоює собі ідею, ніби навколо нього Земля обертається, а проживає не в Лісному, навіщо йому труба в Лісному ? Хочби Філоненко подумав, що пише.
»

Славік, прийди у редакцію, розкажи і Земля обернеться навколо тебе.
6. arturwanga / 29 лютого 2020, 19:19
4.Ltava
« Громада на території якої знаходиться безхозне майно стає його власником»

Так цікаво чути цей давній бред. Яке безхозне майно ? Якщо є документ архівний який засвідчує факт проведення газогону кооперативом «Сухинівский» ( 93 чоловіка с Лісного та с Сухинівка) який як виявилося в 2018 році ніде і ніколи неіснував і неміг взвязку із своєю відсутністю нічого передавати нікому.Про наше безхозне типа майно почув я і від пана Романенка, яке начеб-то вони Полтавагаз взяв на баланс.А далі відносно труб я на свій запит отримав таку відповідь дословно ....Повідомляю , що відповідно до ухвали слідчого судді Кобеляцького районного суду Полтавськоі області № 532/589/19 від 18.03.2019, слідчих зобов’язано повернути тимчасово вилучене майно ПАТ «Полтавагаз» А саме металеві труби . Вказані труби повернуті під розписку уповноваженій особі Кобеляцького ГРП ПАТ «Полтавагаз» І питання зараз може стояти тільки в плані доказування права власності на труби або як говорить ухвала майно ПАТ «Полтавагазу» ????????

Змінено 29.02.2020, 20:21
7. Ltava / 29 лютого 2020, 20:02
6.arturwanga
« який як виявилося в 1918 році ніде і ніколи неіснував і неміг взвязку із своєю відсутністю нічого передавати нікому.Про наш»


Я вибачаюся , але в 1918 році напевно і газогонів не існувало :))

Я не оскаржую право кооператива на майно, але кщо по кооперативу проблема можна спробувати через громаду :))
8. Slavko / 29 лютого 2020, 23:42
Де ж ви бачили ту громаду ?.. Забрати законні труби жителів мала б допомогти сільська рада, так само, як вона і допомагала їх безкоштовно віддавати за керівництва клятого голови Попруги Івана Миколайовича ! Але теперішній голова Рябека – палець об палець не вдарить, це точно ! Ще й депутат є «газовий» – Литвин, так він завжди у долі, здається : на газопровід скидалися - в перших рядах стояв, газовикам майно віддавали - першим номером і труби крали - теж у перших !... Який жах тільки ! А ще, показники перевіряє і несправності залагоджує. Ну універсальний чоловік просто якийсь, от тільки щось там не чисто у нього виходить з такою діяльністю. Добре, що товариш Івченко із ВП прикрив і Романенко і хто там ще у них є "у криші". От і допоміг би пан Литвин та й повернути труби – людям, але ж не захоче, бо він тільки там, де платять. Це моя особиста думка, нехай ображається, якщо захоче.
Лише одне мене радує : добре, що через роки але ж ми вивели цих махлярів на чисту воду! Залишилось за труби повоювати. Шкода, з Артуром вже не товаришуємо.

Змінено 01.03.2020, 00:05
9. orakul / 1 березня 2020, 07:53
2.Slavko
«

Отже, отримувати плату за будь-які послуги трубою, проводити там будь-які роботи вони НЕ МАЮТЬ ПРАВА»

Ну так вони тоді не мають права і транспортувати газ. На тому і крапка. До речі оплата на за труби, як усі кажуть, а за транспортування по трубах, хоч би і по ваших трубах.
Ну і ще один мумент. "Відповідно до ч. 1 ст. 344 ЦК України особа, яка добросовісно заволоділа чужим майном і продовжує відкрито, безперервно володіти нерухомим майном протягом десяти років або рухомим майном - протягом п’яти років, набуває право власності на це майно (набувальна давність), якщо інше не встановлено цим Кодексом."
10. arturwanga / 1 березня 2020, 14:33
9.orakul
«ч. 1 ст. 344 ЦК України »

Право власності відповідно до ч 4 ст 344 ніхто невідміняв і воно набувається за рішенням суду Вибачте це теж нетуди. Суть в іншому у нас дійсно громади нема постійна позиція людей моя хата скраю я нічого незнаю.
11. Ltava / 1 березня 2020, 16:03
10.arturwanga
« у нас дійсно громади нема постійна позиція людей моя хата скраю я нічого незнаю»

Так для чого за таку громаду ..............серце рвати :))?
12. Slavko / 1 березня 2020, 22:46
11.Ltava
«Так для чого за таку громаду ..............серце рвати :))?»

Ситуація не поодинока, а труби - це тільки пів біди. Біда - це вседержавний лохотрон одурачування українців ! Розвод відбувається нібито на оплату газу, який і так їм повинен належати реально. По суті, ми повинні були б оплачувати не самий газ, а його видобування, доставку, таке інше, якщо це обгрунтовано ! Тільки чомусь таких договорів ніхто йдосі не надрукував, законів не придумав і правди не розказав. А, може, і не треба, бо лохи усе одно сумлінно платять "за газ" ?... Романенки це підтверджують.
Дійсно, одному за всїх не треба сеця рвати!
13. Slavko / 1 березня 2020, 23:00
9.orakul
«так вони тоді не мають права і транспортувати газ. »

Транспортує - постачальник, "Полтавагаззбут", здається. То ще одна організація від нечистого. Тому їх важко відрізнити.
9.orakul
«ч. 1 ст. 344 ЦК України особа, яка добросовісно заволоділа чужим майном і продовжує»

ні, не добросовісно.

Змінено 01.03.2020, 23:02
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації