Вхід | Реєстрація

У Кобеляках влада не знає і не виконує Постанов Уряду

У Кобеляках влада не знає і не виконує Постанов Уряду
Два «забороняли»

Україна готується до можливого спалаху інфекційної хвороби під назвою COVID–19. У зв’язку з цим український Уряд був змушений піти на запровадження такого непопулярного, але вкрай необхідного заходу, як карантин. Та виявилося, що деякі чиновники на місцях, намагаючись стати «святішими за Папу Римського», вирішили заборонити ледве не всю господарську діяльність. При цьому, як з’ясувалося, кобеляцькі держслужбовці або взагалі не вміють читати, або просто ліняться ознайомлюватись із рішеннями вищих органів виконавчої влади.

В Україні карантин. Введені безпрецедентні заходи безпеки, аби не допустити спалаху нової для людства інфекційної хвороби. Із 13 березня не працюють навчальні заклади, кафе, ресторани, дискотеки, скасовані концерти, футбольні матчі, інші заходи, на яких може зібратися велика кількість людей. У принципі, попри чимало недоречностей, прорахунків і проблем, заходи, вжиті центральною виконавчою владою, можна назвати адекватними. Зайвим свідченням цьому є той факт, що станом на кінець березня у нашій державі не зафіксовано спалаху інфекційної хвороби COVID-19.

Але, як це часто буває, до адекватних дій центральної влади вирішили долучитися чиновники на місцях. Не вивчаючи Конституції України, законодавства і нормативних актів Кабміну, чиновники в Кобеляках вирішили «постаратися» і з власної ініціативи заборонили торгівлю на місцевому ринку. Протягом кількох днів підприємці, які торгують на ринку, дисципліновано виконували це абсолютно незаконне рішення. Але згодом почали «прозрівати». Як відомо, вони торгують не лише в Кобеляках. Поїхавши в інші населені пункти Дніпропетровської та Полтавської області, люди побачили, що там, попри навіть складнішу епідеміологічну ситуацію, торгівля на ринках продовжується.

Окрім того, підприємці з подивом констатували, що місцеві магазини, які займаються аналогічною діяльністю, продовжують свою роботу.

Почали виникати цілком логічні запитання: «Чому одним заборонили торгувати продуктами, а іншим — ні?», «Чим діяльність на відкритому повітрі небезпечніша в плані поширення вірусних хвороб, аніж перебування в закритих приміщеннях, якими є супермаркети?». До речі, про абсурдність заборони торгівлі на ринках із одночасним продовженням діяльності продуктових магазинів ще в перші дні карантину публічно нагадував представникам влади Анатолій Шкарбан, як людина із дипломом лікаря. Але на його аргументи ніхто не зважав.

А потім, що головне, люди почали читати Постанови Кабміну, видані у зв’язку із введенням карантину. Йдеться про Постанови №215 і 239-ту від 16-го та 25 березня. І з подивом зрозуміли, що держава не заборонила їм торгувати на ринку. А рішення виконкому Кобеляцької міської ради про заборону торгівлі на ринку є проявом абсолютного юридичного невігластва. Це — по меншій мірі. А по великому рахунку, такі дії кобеляцьких посадовців можна розглядати через призму статті Кримінального Кодексу України про перевищення влади. А це вже серйозно. Читаємо:

«Стаття 365. Перевищення влади або службових повноважень

1. Перевищення влади або службових повноважень, тобто умисне вчинення службовою особою дій, які явно виходять за межі наданих їй прав чи повноважень, якщо вони заподіяли істотну шкоду охоронюваним законом правам та інтересам окремих громадян, або державним чи громадським інтересам, або інтересам юридичних осіб, — карається виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до п’яти років, або позбавленням волі на строк від двох до п’яти років, із позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років».

Тобто, досить комусь із місцевих підприємців написати заяву в поліцію, як буде відкрите кримінальне провадження. Щоправда, тут одразу потрібно зауважити, що судом воно навряд чи закінчиться. Адже такі органи, як поліція та прокуратура, у Кобеляцькому районі давно і міцно перебувають на карантині.

 

Жінка із Сокілки проти поліції і міського голови

Зрозумівши, що їх нахабно обдурили, підприємці спробували відновити свою законну діяльність. І в суботу, 28 березня, на ринку з’явилися люди, які торгували насінням, саджанцями і посадковою картоплею. До них прийшли поліцейські і зажадали припинити торгівлю. Після нетривалої суперечки громадяни вирішили підкоритися вимогам правоохоронців. Але ж продовжували читати і далі.

І в неділю, 29 березня, на ринку торгувала лише Світлана Ільченко із Сокілки. До неї знову підійшли поліцейські. І знову зажадали припинити торгівлю. Жінка відмовилася. Вона пояснила:

— Я прочитала 329‑ту постанову, подзвонила на «гарячу лінію» Кабміну. Мені чітко сказали: «Торгуйте». Хочете складати протокол — складайте, його й суд не прийме.

Поліцейські ніякого протоколу так і не склали. І вирішили дочекатися приїзду когось із посадовців міськради. Адже забороняючи торгівлю, посилалися саме на рішення міськвиконкому.

Зрештою, приїхав міський голова Олександр Копелець. Він запропонував жінці припинити торгівлю, посилаючись на якусь постанову. Яку саме і чи його авторства, Копелець так і не сказав. І поїхав. А жінка продовжила торгувати, аж доки не продала свою посадкову картоплю.

 

Як Копелець «стрілки переводив»

Наступного дня міські підприємці пішли до міськради просити «барина» дозволити їм відновити торгівлю. «Барин» вийшов. Він уже був підготовлений краще, аніж при розмові з Ільченко. У всякому разі, тримав у руках якісь папірці, зміст яких так і не оголосив. Зрозумівши, а швидше за все, послухавши чиюсь підказку про те, що рішення про заборону діяльності ринку є незаконним, Олександр Олександрович майстерно «перевів стрілки» на голову РДА Сироватку та голову якоїсь підпільної комісії Олександра Лисенка. До речі, розпоряджень, підписаних Сироваткою і Лисенком, підприємцям так ніхто і не показав.
Потім Копелець «очолив акцію», повівши підприємців до райдержадміністрації. Вийшов Сироватка в масці. Потім пішов у будівлю шукати документи, що забороняють торгівлю. Майже через півгодини повернувся. Знайшов. Почав читати. І стало зрозуміло, що голова РДА навіть не знає про існування Постанови Кабміну №329. І не розуміє терміну «суб’єкти господарювання», не кажучи про більш складні речі.

Зрештою, чиновники вирішили взяти паузу. І запропонували підприємцям зустрітися о 14‑й годині. І тоді вже «милостиво» дозволили торгувати. Цікаво виходить, чи не так?

Ідіоти прийняли ідіотське рішення. Ідіотське, але офіційне. У всякому разі, міська рада його оприлюднила. Райдержадміністрація не зробила навіть цього. А потім два дядька сіли, поспілкувались, відмінили своє ж офіційне рішення, просто поговоривши з підприємцями.

Прокуратура, СБУ! Алло, гараж, ви в якому анабіозі знаходитеся?! На ваших очах два телепня руйнують правову державу! Ну та це так, ліричний відступ.

Для того, щоб пересвідчитися в достовірності наведеної інформації, просто зайдіть на редакційний сайт і подивіться відео.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
3 квітня 2020, 11:42 | Кобеляки | Суспільство


1. Borch / 3 квітня 2020, 13:29
"Прокуратура, СБУ! Алло, гараж, ви в якому анабіозі знаходитеся?" Потрібне звернення в СБУ, стаття в газеті не являється зверненням. Потрібно щоб торгаші офіційно звернулися в СБУ з скаргою на порушення конституції службовою особою. Ось вам сайт, Посилання на ssu.gov.ua там все знайдете. Ніхто ваші права окрім вас захищати не буде.
2. микола козак / 3 квітня 2020, 13:44
Ну якби у Філоненка небуло особистої неприязні до Копельця , то він би не використовував службові можливості для зведення рахунків з Копильцем , та одурманення народу перед місцевими виборами.Якби він послухав коментар головного санітарного лікаря України , то почув би , що центральна влада поклала регулювання торгівлі на ринках в регіонах на органи місцевого самоврядування.Про це на телебаченні неодноразово говорив і мер Києва Кличко.Великої необхідності відкрити ринок в Кобеляках не існує , поскільки кобелячани на сьогодні забезпечені продуктами в повній мірі .А пан Філоненко так рьяно бореться за права спекулянтів на ринку , сподіваючись на примноження електорату на виборах.
3. Filon / 3 квітня 2020, 14:18
1.Borch
«Ну якби у Філоненка небуло особистої неприязні до Копельця , то він би не використовував службові можливості для зведення рахунків з Копильцем , та одурманення народу перед місцевими виборами.Якби він послухав коментар головного санітарного лікаря України , то почув би , що центральна влада поклала регулювання торгівлі на ринках в регіонах на органи місцевого самоврядування.Про це на телебаченні неодноразово говорив і мер Києва Кличко.»

Пане Миколо Ви мені ще Шарікова чи Швондера почніть цитувати. Я 2Собаче серце" і без Вас майже напамять знаю.Пане Миколо ятільки-но тобто об 14,15 3 квітня 2020 року зайшов на офіційний сайт МОЗу. Та є і Постанови головного санітарного лікаря. Для тих, кому важко сомаму знайти Посилання на moz.gov.ua Так от там немає нічогісінько ні про заборону торгівлі на ринках, ні про обовязкове носіння масок, ні іншої фігні. А зомбоящик я давно не дивлюся, бо здоровя бережу.
4. Filon / 3 квітня 2020, 14:19
Ой вибачте не Миколо. Пане Миколо перепрошую. Але суті це не змінює.
5. Filon / 3 квітня 2020, 14:22
ЗУ Про захист населення віл інфекційних хвороб
Стаття 32. Обмежувальні протиепідемічні заходи

Обмежувальні протиепідемічні заходи встановлюються місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування за поданням відповідного головного державного санітарного лікаря у разі, коли в окремому населеному пункті, у дитячому виховному, навчальному чи оздоровчому закладі виник спалах інфекційної хвороби або склалася неблагополучна епідемічна ситуація, що загрожує поширенням інфекційних хвороб. Обмеженням підлягають ті види господарської та іншої діяльності, що можуть сприяти поширенню інфекційних хвороб.

Види і тривалість обмежувальних протиепідемічних заходів встановлюються залежно від особливостей перебігу інфекційної хвороби, стану епідемічної ситуації та обставин, що на неї впливають.
6. Filon / 3 квітня 2020, 14:23
Читайте уважно. Хто там подання робить?
7. Ltava / 3 квітня 2020, 14:28
3.Filon
«ні про обовязкове носіння масок, ні іншої фігні»


Це не зовсім фігня а засоби індивідуального захисту )))
8. микола козак / 3 квітня 2020, 14:46
   Відкрити коментар, який містить ненормативну лексику
Пане редактор , там де іде мова про статтю , я Вам поставив клас .За санітарного лікаря , один придурок її розігнав , а в Кобеляках її вже давно і не було , Семіноги займалися магазинами , зате є зараз ветеринари держспоживслужба.Ви напишіть краще кого там біля лікарні поштрафували за торгівлю порченими продуктами , то станьте на захист і тих торгашів , бо там ходили слухи , що то від Копельця.
9. Lion2020 / 3 квітня 2020, 15:33
"- У Вас что, одни идиоты здесь работают?
- Лучшие в Нью-Йорке!"
(к/ф Сам удома 2)

Змінено 03.04.2020, 16:13
10. Олексій / 3 квітня 2020, 15:55
11. Filon / 3 квітня 2020, 16:01
10.Олексій
«Посилання на i.ibb.co»

Оце правильно. Читаймо оригінал документу.
12. Олексій / 3 квітня 2020, 16:30
на нашому ринку є можливість забезпечити подібні вимоги?)))
а допоки такі вимоги не забезпечені то відповідно й торгувати неварто ;-)

Змінено 03.04.2020, 16:40
13. микола козак / 3 квітня 2020, 17:30
12.Олексій
«12. Олексій / сьогодні, 16:30Цитувати
на нашому ринку є можливість забезпечити подібні вимоги?)))»

Які там вимоги , в неділлю продавці мяса і молочного штовхають один другого ліктями , прилавки не то що не дизенфіковані а навіть не витерті , грязні ,рубають мясо і крутять фарш немитими інструментами , руки помити ніде , продавці ходять в туалет в надвірний грязний туалет в халатах , в яких торгують , приходить з туалету немивши руки як і треба торгує , пройдіть по аптеках - дезинфектори відсутні , от біля лікарні продавали конфети злиплі з невідомим терміном давності вчора , молоком торгують особи , які в вічі не бачили корови , але ветеринарні довідки мають .Дуже часто ковбасними виробами торгують прямо на площі без холодильників над дорогою , де їздять автомобілі і ніхто не звертає уваги , що навіть картопля поглинає вихлопні гази і перетворюється на отраву.Отакі в нас умови.
14. Ltava / 3 квітня 2020, 18:02
13.микола козак
« в неділлю продавці мяса і молочного штовхають один другого ліктями , прилавки не то що не дизенфіковані а навіть не витерті , грязні ,рубають мясо і крутять фарш немитими інструментами , руки помити ніде , продавці ходять в туалет в надвірний грязний туалет в халатах , в яких торгують , приходить з туалету немивши руки як і треба торгує , пройдіть по аптеках - дезинфектори відсутні , от біля лікарні продавали конфети злиплі з невідомим терміном давності вчора , молоком торгують особи , які в вічі не бачили корови , але ветеринарні довідки мають .Дуже часто ковбасними виробами торгують прямо на площі без холодильників над дорогою , де їздять автомобілі і ніхто не звертає уваги , що навіть картопля поглинає вихлопні гази і перетворюється на отраву.»


На жаль ви праві і тут є де поле діяльності і міській владі замість тягання бетонних блоків та встановлення пропусків((
15. Олексій / 3 квітня 2020, 18:29
критий ринок хіба належить міській раді???
16. Ltava / 3 квітня 2020, 18:40
15.Олексій
«критий ринок хіба належить міській раді???»


Находиться на території громади ))
17. Filon / 3 квітня 2020, 19:09
12.Олексій
«на нашому ринку є можливість забезпечити подібні вимоги?)))
а допоки такі вимоги не забезпечені то відповідно й торгувати неварто »

Олексію, значна доля істини у Вашому твердженні є. Але. погодьтеся, що закривати потрібно саме за невідповідність умовах, а не по Постанові яку ніхто із закривачів не вивчив. А по друге і це головне. Олексію у нас кілька років триває офіційна епідемія туберкульозу. І закривати ринок можна навіть за це. І умови викладені в Наказі головного санітарного лікаря потрібно виконувати ЗАВЖДИ. А не лише в період шухеру. Чи, не так?
18. микола козак / 3 квітня 2020, 20:02
17.Filon
« Але. погодьтеся, що закривати потрібно саме за невідповідність умовах, »

Пане редактор ,Ви ж вимагав відкриття ринку , а виходить його давно потрібно закрити , Ви енрувався законами і постановами і доводили , що закриття є порушенням закону , але ж краще пізніше , ніж ніколи.А електорат і сам розуміє хто чого вартий.
19. orakul / 4 квітня 2020, 00:56
1.Borch
«Потрібне звернення в СБУ, стаття в газеті не являється зверненням.»

А абсолютно безграмотна і протиправна постанова КМУ про введення якоїсь надзвичайної ситкації (замість передбаченого законом надзвичайног стану) не є приводом для втручання? Це ті самі граблі що і при АТО? При товаришу Берії і навіть при Андропову , та навіть ще при Кравчуку чи Кучмі, таку постанову кваліфікували б як диверсію направлену на підрив держави. Чи зараз всі гуртом валят державу? А служби тільки ловлять блогерів і навіть простих користувачів соцмереж які пишуть правду?
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації