Вхід | Реєстрація

Вихід дитячих садків з карантину: що слід знати батькам?

Вихід дитячих садків з карантину: що слід знати батькам?

Україна увійшла у другий етап послаблення карантинних обмежень. З 25 травня дозволено поновити роботу дитячих садків із дотриманням низки санітарних вимог.  Рішення про відкриття дошкільних закладів кожна область має ухвалювати окремо, залежно від епідеміологічної ситуації.  Згідно із постановою уряду, до 22 червня в Україні діятиме адаптивний карантин, і в регіонах можуть бути різні обмеження. Які загальні умови висунув МОЗ до відкриття дошкільних закладів, дізнавались експерти Центру громадського моніторингу та контролю.

 

Без м’яких іграшок і на свіжому повітрі

Відкриття дошкільних закладів викликає багато занепокоєнь у батьків, однак епідеміологічна ситуація у багатьох регіонах дозволяє зробити це вже на нинішньому етапі послаблення карантину. У цьому особисто запевнив Президент Володимир Зеленський.

«Що стосується транспорту, дитячих садочків, ми розраховували, що це буде трішки пізніше. Але ми розуміємо, що сьогодні статистика гарна. Статистика нам дозволяє деякі етапи переносити і наближувати до сьогодення. Транспорт працює з 22 числа, дитсадочки отримають всі вказівки від МОЗ щодо безпекової ситуації, і з 25 числа дитсадочки теж працюють», – наголосив глава держави під час пресконференції.

Рекомендації до роботи дошкільних закладів оприлюднені на сайті МОЗ (moz.gov.ua). Вони пройшли громадські обговорення і затвердженні  головним санітарним лікарем країни Віктором Ляшком.

Найперша вимога – це температурний скринінг. Перед початком роботи всім працівникам мають вимірювати температуру, не допускаючи тих, у кого вона буде вищою, ніж 37,2. У дітей міряти температуру повинні на початку занять і кожні чотири години протягом дня.

Важливо, що ніхто, крім працівників і вихованців, не може заходити у будівлю садочку. На час карантину вихователь повинен зустрічати дітей і батьків на вулиці. Батьки або особи, які супроводжують дітей, мають бути у масках. На вході повинен стояти антисептик.

Поки дитсадкам доведеться відмовитись від використання тканинних багаторазових рушників і килимів з довгим ворсом, а дітям – від м'яких іграшок. МОЗ рекомендує проводити більше часу на свіжому повітрі, а у кімнатах дотримуватись дистанції. Також важливо в ігровій формі доносити дітям важливість гігієни рук, уникати занять та ігор, які передбачають фізичний контакт.

До кінця карантину співробітники, старше 60 років, працювати в дитсадках не зможуть. Решту працівників адміністрація має забезпечити засобами індивідуального захисту і дезінфекторами. Використані маски, рукавички і серветки потрібно збирати в окремі, не доступні для дітей урни з кришками. Що дві години передбачені вологе прибирання і дезінфекція приміщень. Працівники також мають мити руки з милом або обробляти їх антисептиками що дві години. Кімнати потрібно частіше провітрювати.

Останнє слово за місцевою владою

В уряді наголошують, що вимоги однакові як до державних, так і до приватних закладів дошкільної освіти. При цьому остаточне рішення щодо їхнього відкриття ухвалює місцева влада.

«Рішення про відкриття закладів дошкільної освіти у кожній області приймає комісія з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій залежно від епідеміологічної ситуації. Якщо епідеміологічна ситуація сприятлива, засновникам важливо забезпечити заклад відповідно до вимог головного державного санітарного лікаря», – наголошує в.о. міністра освіти і науки Любомира Мандзій.

Вже зараз відомо, що в Києві дитячі садочки відкриються тільки у червні. За словами мера столиці Віталія Кличка, заклади освіти можна буде відвідувати не раніше, ніж через 10-14 днів після рішення уряду. Цей час міська влада використає, щоб створити безпечні умови для дітей: закупити мийні засоби, дезінфектори, провести інструктаж працівників щодо роботи в умовах карантину.

Так само уже влітку готуються відкрити дитячі садки у  Харкові. Директор департаменту освіти Харківської міськради Ольга Деменко пояснює: «Проаналізуємо кадровий склад працівників, оскільки деяким із них 60 років. Поспілкуємося з батьками щодо відвідування дітей. Нам необхідно спрогнозувати ситуацію, потрібно знати, скільки дітей ходитимуть після відкриття дитсадків, і закупити продукти, щоб з 1 червня діти повноцінно харчувалися».

Чимало регіонів ще вирішують, коли відкривати садки і на яких умовах. Так, в мерії Вінниці кажуть, що найперше в садочок влаштують дітей, батьки яких працюють. Як розповідає очільниця міського департаменту освіти Оксана Яценко, чиновники саме з’ясовують, скільки дітей піде до садочків. Попередньо наповненість закладів буде 50%.

З певними пересторогами підійшли до питання у Луцьку. Так, в управлінні освіти Луцької міської ради кажуть, що приділили чимало уваги роз’яснювальній роботі серед батьків. За словами очільниці управління освіти Зіновії Лещенко, якщо сім’я має можливість не вести дитину у садок до закінчення карантину, то ліпше залишити її вдома.

У період карантину надважливим залишаються гігієна та соціальна дистанція. Попри загальне послаблення обмежень, кожне місто і кожна родина повинні керуватись принципами безпеки. Особливо коли йдеться про здоров’я дітей.


Автор: Центр громадського моніторингу та контролю


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
25 травня 2020, 15:12 | Полтавщина | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації