Вхід | Реєстрація

У Лохвиці вшанували пам'ять великого Кобзаря

9 березня 1814 року випромінюється в людських серцях незабутньою пам’яттю про день народження Тараса Григоровича Шевченка, сто дев’яносто шосту річницю якого сьогодні відзначає весь народ України, кожен, кому дороге ім’я Кобзаря.
День його народження і день смерті стоять поруч – 9-10 березня. Між цими двома березневими днями – 47 років життя, яке стало славою і гордістю українського народу.
Так уже склалася наша історія: знедоленому, віками бездержавному великому народові українському потрібен був великий муж, речник, пророк, патріарх, подвижник. Потрібен був національний геній. Ним і став Тарас Шевченко.
Тарас Григорович - виняткова постать в українській та світовій літературі. Чи не найдорожчою, найважливішою рисою вдачі поета, що пройняла всю його творчість, є незвичайна любов до України, до свого народу. Він збудив приспану націю, кинув палкі гасла боротьби за Україну. Його полум’яне гасло «Борітеся – поборете» стало справжнім прапором національно-визвольних устремлінь українців.
Шевченко Тарас Григорович – український поет, основоположник нової української літератури й національної літературної мови. Живопис і графіка Шевченка поклали початок критичного реалізму в українському образотворчому мистецтві.
Він був сином мужика і став володарем у царстві духа. Він був кріпаком і став велетнем у царстві людської культури. Велика це людина – Тарас Шевченко, велика вже сама собою, ще вища величчю дум мільйонів… Шевченко є сином народу – справжнім сином, душею і тілом, піснею і життям. Отакий був і є для нас, українців, Тарас Шевченко!
9 березня 2010 р., до пам'ятника Тарасові Шевченку прийшли представники районної і міської влади, політичних сил, громадських організацій, усі небайдужі до постаті українського пророка.
На мітингу виступили: В.С.Щуров – голова Лохвицької райдержадміністрації, В.І.Демчук – заступник голови Лохвицької районної ради, Н.І.Солонець – міський голова, О.І.Панченко – адвокат, директор правозахисного агенства «Академія К.Д.Б.».
На завершення мітингу присутні заспівали «Реве та стогне Дніпр широкий» і поклали квіти до підніжжя пам'ятника, віддаючи данину шани, поваги і вдячності славетному Українцеві.

Автор: О.Мірошниченко, www.lv-culture.at.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
10 березня 2010, 11:13 | Лохвиця | Культура та освіта
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації