Вхід | Реєстрація

Будівництво гребель стримало підйом світового океану

Будівництво гребель стримало підйом світового океану

Те, що рівень світового океану зростає, вже давно не викликає у вчених сумнівів. Причиною цього зростання є глобальне потепління, яке, у свою чергу, викликає танення льодовиків і розширення обсягу води. Незрозуміло було те, чому зростає так повільно, оскільки багато фахівців у цій галузі вже неодноразово відзначали, що, за розрахунками, рівень води на цей момент повинен бути вищим, ніж він є насправді. Міжнародна наукова група під керівництвом Томаса Фредерікса з Лабораторії реактивного руху НАСА, схоже, змогла знайти відповідь на це питання. Використавши дані про температуру, танення льодовиків і підвищення рівня океану за період з 1900 року, вчені збудувати нову вірогідну модель, яка показала результат, максимально наближений до реального. За словами авторів дослідження, за весь цей час рівень світового океану підвищувався відносно рівномірно, за винятком двох періодів, які випадають із загальної схеми. У 1940-х роках зростання помітно прискорилося через активне танення льодовиків Гренландії, а в 1970-х роках, навпаки, різко сповільнилося. І причина цього разу, як не дивно, була антропогенною. У цей період на Землі активно будувалися ГЕС і створювалися водосховища, які й вмістили в себе надлишки води. У 1990-х же, коли будівництво гребель істотно скоротилося, вода у світовому океані знову почала підніматися, причому ще швидшими темпами.



Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
9 вересня 2020, 17:58 | Полтавщина | Цікаве
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації